Посланикът на САЩ гостува на пловдивската Езикова гимназия Иван Вазов“

...
Посланикът на САЩ гостува на пловдивската Езикова гимназия Иван Вазов“
Коментари Харесай

Херо Мустафа: ЕГ Иван Вазов е училище на световно ниво

Посланикът на Съединени американски щати гостува на пловдивската Езикова гимназия " Иван Вазов “ по покана на Община Пловдив

Посланикът на Съединени американски щати Н. Пр. Херо Мустафа беше на посетители на Езикова гимназия “Иван Вазов " в Пловдив по покана на кмета, с цел да види на процедура по какъв начин работи първото референтно Гугъл учебно заведение в Източна Европа. Нейно Превъзходителство влезе в два действителни образователни часа на 9-и клас – по история на испански и по физика, след което формалните посетители имаха опция да дискутират с група възпитаници изгодите от облачните технологии в учебно заведение и проекто основаното образование. 

  “Днес аз съм тук освен като дипломат, само че и в ролята си на майка на две деца на 4 и 6 годишна възраст. Изключително съм впечатлена от това, което виждам - будни, умни деца, учащи се с допустимо най-модерни технологии. Това е образец за България и за бъдещето ". С тези думи се обърна към учениците Н. Пр. Херо Мустафа и добави: “Поздравявам директорката Вихра Ерамян, кмета, зам.-кмета по обучение и всички учители и възпитаници за положените старания да създадат учебно заведение на международно равнище в Пловдив ".

                                    

Кметът показа на Нейно Превъзходителство просветителните начинания на Община Пловдив. “Дигитализацията на образователния развой, изключително последните две години, в обстановка на пандемия, когато се наложи наложително отдалечено образование, сподели на всички изгодата от технологиите в образованието ", сподели той и добави, че общината ще продължи да отделя средства за тези стратегии и отсега нататък.

  “Пловдивските учебни заведения са водещи в Източна Европа по въвеждане на облачни технологии. Целта ни е с най-хубавите платформи в света да създадем просветителната система по-ефективна. Щастливи сме, че можем да разчитаме на сътрудници като Гугъл и Microsoft за дигитализацията на образователния развой ", съобщи зам.-кметът по обучение и бизнес развиване.

Припомняме, че Пловдив е първият град в България, който започва стратегия за цифровизация на просветителния развой още през 2016 година, с цел да може да отговори на условията на разрастващата се стопанска система в района. В резултат на това  се усъвършенства връзката сред учители и възпитаници, интерактивните уроци станаха по-интересни за децата и се усъвършенстваха административните процеси. Добрите резултати доведоха до въвеждането на облачните технологии във всички 52 пловдивски учебни заведения към 2019 година, което им разреши да преминат безпроблемно към онлайн образование по време на пандемията. 

Като последваща стъпка от дигитализацията на образованието общината подхваща въвеждане на образование 1:1 - работи се напълно в цифрова среда без хартиени учебници и материали, всеки възпитаник и преподавател разполага със личен личен компютър и самостоятелни сметки. Това разрешава на децата да учат на всички места и когато и да е, да бъдат гъвкави, изобретателни и в крайник с новите технологии. Така през 2020 година ЕГ “Иван Вазов " става първото Гугъл референтно учебно заведение в Източна Европа и вкарва метода 1:1.

Вече шеста година продължава развиването на облачните платформи в учебните заведения. Специално за тази стратегия Община Пловдив има 5 интернационалните награди. Навлизането и потреблението на модерни технологии в класните стаи в пловдивските учебните заведения е на равнището на скандинавските страни. Пловдив заема една от лидерските позиции изобщо на континента. Близо 40 % от учителите са подготвени, а над 90 % от децата над 4 клас употребяват всекидневно служебните си сметки в образователния развой. 

1:1 е планово основано образование, което приготвя учениците за потребностите на разрастващата се стопанска система и построява в тях качества, които се търсят от бъдещите им работодатели като сериозно мислене, разбор, основи на интернет културата, работа в екип, креативност. Уроците са доста по-интересни, интерактивни, налични и разрешават на децата да вземат участие дейно в оформянето на просветителния развой.

Освен ЕГ " Иван Вазов “ още 13 учебни заведения, или общо 55 паралелки, не употребяват хартиени учебници и тетрадки, а учениците работят с лични преносими компютри. В ЕГ " Иван Вазов “ от тази година целият 8 клас, общо 9 паралелки, работят напълно единствено с лични устройства, а задачата на учебното заведение е в идващите две години всички възпитаници от езиковата гимназия да преминат към 1:1. За реализирането на тази стратегия Община Пловдив получи голяма поддръжка от Министерство на образованието, което закупи над 80 000 устройства за електронно образование в страната и част от пловдивските учебни заведения се възползваха интензивно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР