Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва

...
Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва
Коментари Харесай

Посолството на САЩ ще финансира реставрацията на античната гробница в Свещари

Посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин разгласи през днешния ден, че ще употребява Посланическия фонд за запазване на културното завещание за реставрацията, консервацията и осъвременяването на метода на показване на Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, основният археолог на обекта проф. Диана Гергова, както и културни специалисти участваха на оповестяването на дотацията, което се състоя в основната зала на Археологическия музей в София.

Свещарската тракийска гробница е неповторим образец на Средиземноморската гробищна архитектура и притегля близо 50 000 гости всяка година. Тя е издигната през 3-ти век пр.Хр., с цел да съхранява тленните остатъци на състоятелен гетски държател и неговите конете.

Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са завършени като обърната палмета. Такъв тип статуи са неповторими за района.

Съвременният обект не е планиран за 50 000 гости, нито за дълготрайна консервация. Проектът, който е препоръчан и ще бъде управляван от Фондация Credo Bonum, включва експертно поправяне и възобновяване на значими елементи на гробницата, както и инсталиране на осветяване, просветителни експозиции и друга усъвършенствана туристическа инфраструктура.

Този план за запазване на културното завещание на България е последният от поредност планове, спонсорирани от Посолството на Съединени американски щати от 2002 година до в този момент. Част от тях са реставрацията на Куршум джамия, както и консервацията на две християнски гробници от края на 4-ти век и една ракийска гробница от 4-ти век пр.н.е.

Общата стойност на вложеното от Посолството на Съединени американски щати в планове по запазване и запазване на българското културно завещание е над 1 084 380 $.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР