Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва

...
Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва
Коментари Харесай

Посолството на САЩ ще финансира реставрацията и консервацията на античната тракийска гробница в Свещари

Посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин разгласи през днешния ден, че ще употребява Посланическия фонд за запазване на културното завещание за реставрацията, консервацията и осъвременяването на метода на показване на Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.
 img_6653  img_6692  img_6595  img_6614  img_6638  img_6809  img_6784  img_6585  img_6560  img_6745  img_6516  img_6496  img_6547  img_6431
Свещарската тракийска гробница е неповторим образец на Средиземноморската гробищна архитектура и притегля близо 50 000 гости всяка година. Гробницата е издигната през 3-ти век пр.Хр., с цел да съхранява тленните остатъци на състоятелен гетски държател, който е бил заровен там дружно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са завършени като обърната палмета. Такъв тип статуи са неповторими за района.

Съвременният обект не е планиран за 50 000 гости, нито за дълготрайна консервация. Ето за какво чрез Посланическия фонд за запазване на културното завещание Посолството на Съединени американски щати присъжда дотация от 184 000 $ за консервацията, реставрацията и осъвременяване на метода на показване на Свещарската тракийска гробница за да способства за запазване на културното благосъстояние на България и развиването на нейната туристическа промишленост.

Проектът, който е препоръчан и ще бъде управляван от Фондация Credo Bonum, включва експертно поправяне и възобновяване на значими елементи на гробницата, както и инсталиране на професионално осветяване, просветителни експозиции и друга усъвършенствана туристическа инфраструктура.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, археолози, в това число и основният археолог на обекта проф. Диана Гергова, както и културни специалисти участваха на оповестяването на дотацията, което се състоя в основната зала на Археологическия музей в София.

Този план за запазване на културното завещание на България е последният от поредност планове, спонсорирани от Посолството на Съединени американски щати от 2002 година до в този момент. Част от тях са:

Kонсервация и реституция на средновековната черква от 14-ти век „ Св. Йоан Алитургетос “ в град Несебър (обектът ще бъде открит през ноември).

Консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей.

Консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе.

Реставрация на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра.

Консервация на антични подови мозайки от античната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив).

Консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин.

Общата стойност на вложеното от Посолството на Съединени американски щати в планове по запазване и запазване на българското културно завещание е над 1 084 380 $.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР