Посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник

...
Посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник
Коментари Харесай

МВнР привиква посланика на Сърбия заради изказване на външния министър Дачич

Посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник във външно министерство по предписание на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Поводът е изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич след коментар на премиера Бойко Борисов за Косово.

В Познан през вчерашния ден Борисов беше запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър за Върховен представител на Европейския съюз по външната политика, откакто неговата страна не признава Косово.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Какво ще стане с външния и Върховния представител на Европейски Съюз, тъй като в България ние малко погрешно разбираме европейската политика. В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интререс, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че с цялото ми почитание, само че в случай че той стане, това че Испания не пази Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали все едно неговото мнение ще е меродавно.
Днес сръбският външен министър Ивица Дачич разяснява пред тяхната национална телевизия.

Ивица Дачич - външен министър на Сърбия: Бойко, дано ти кажа нещо, позицията на Евросъюза не е, че Косово е самостоятелна страна. Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейски Съюз, а не да поучаваш Борел. На какво наподобява това? Омръзна ми към този момент!
Пет от страните членки на Европейския съюз не признават Косово за самостоятелна страна. Това са Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. Останалите 23 членки на Европейски Съюз, в това число България, са признали косовската самостоятелност.

Европейският съюз е медиатор в разговора за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина. За да се обясни въпросът с изявлението на Дачич в понеделник сръбския дипломат е извикан на среща. Ще му бъде припомнена поддръжката досега на България за европейската интеграция на Сърбия и ще бъде издигнат въпросът по какъв начин такива изявления от страна на Белград се отразяват на положителните българо-сръбски връзки, оповестяват от външно министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР