Посланикът на Китай в Лондон обвини Великобритания в груба намеса

...
Посланикът на Китай в Лондон обвини Великобритания в груба намеса
Коментари Харесай

Китай обвини Великобритания в груба намеса за Хонконг

Посланикът на Китай в Лондон упрекна Англия в груба интервенция и в безотговорни мнения, откакто Пекин наложи новия закон за сигурност в някогашната английска колония Хонконг, оповестява "Ройтерс ".
Англия акцентира, че налагането от страна на Китай на закона за сигурността в Хонконг е "очевидно и съществено " нарушаване на Съвместната декларация от 1984 година и че Лондон ще предложи на към 3 млн. поданици на някогашната си колония опция за приемане на английско поданство.
"Правителството на Обединеното кралство продължава да прави безотговорни мнения във връзка с вътрешните работи на Хонконг ", настоя китайският дипломат пред публицисти по време на конференция онлайн, като посочи, че английските управляващи са отправили неоправдани обвинявания по отношение на закона за сигурността.
По отношение на предлагането на Англия да даде на притежателите на специфични английски паспорти за жители на някогашни английски колонии опция за английско поданство, посланикът сподели: "Този ход съставлява груба интервенция във вътрешните работи на Китай. "
Въпреки че английският министър председател Борис Джонсън се самоопределя за "синофил " (привърженик на китайската просвета или религия), той също по този начин приказва за нуждата да "подкрепяме нашите другари в Хонконг ", обтягайки връзките с Пекин.
Той също по този начин втвърди езика си по отношение на краткотрайното решение да се позволи на китайския телекомуникационен колос Huawei да взе участие в създаването на 5G инфраструктурата на Англия, като посочи, че той щял да отбрани сериозната инфраструктура на страната от "враждебни държавни снабдители ".
Джонсън е изправен пред мощен напън от страна на Съединени американски щати и някои английски депутати да се наложи възбрана на китайския производител на телекомуникационно съоръжение от съображения за сигурност.
Ала китайският дипломат в Лондон сподели, че въпреки Китай да желае другарски връзки с Англия, ще има последици, в случай че Лондон се отнася с съмнение към Пекин при вземането на решението си.
"Искаме да бъдем ваш другар. Искаме да бъдем ваш сътрудник. Но в случай че желаете да превърнете Китай във враждебна страна, ще би трябвало да понесете следствията ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР