Посланикът на Иран и постоянен представител в ООН Маджид Тахт

...
Посланикът на Иран и постоянен представител в ООН Маджид Тахт
Коментари Харесай

Иран скочи срещу погазването на човешките права в Йемен от саудитците

Посланикът на Иран и непрекъснат представител в Организация на обединените нации Маджид Тахт Раванчи остро подлага на критика систематичното и съществено нарушение на правата на индивида в Йемен.

Раванчи направи изявлението си пред съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на тематика „ Войни в градовете: отбрана на цивилните в градски условия “ във вторник.

„ Благодаря на Норвегия, че провежда тази значима среща. Също по този начин благодаря на всички брифинги за техните проницателни брифинги ", съобщи той.

" Градската война има опустошителни последствия за цивилните и сериозните инфраструктури, защото сме очевидци на възходящи офанзиви против цивилни и цивилен обекти “, сподели иранският дипломат.

Докладът на Организация на обединените нации за отбраната на цивилните през 2021 година демонстрира, че въоръжените спорове не престават да се характеризират с огромен брой смъртни случаи, ранени, разселени лица, изгубвания, както и развалени и разрушени домове, учебни заведения, лечебни заведения и цивилна инфраструктура.

Защитата на цивилното население в градски условия изисква повсеместен метод за прогнозиране и намаляване на сходни опасности и премеждия.

Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че интернационалното филантропично право се зачита и че цивилните и цивилен обекти са предпазени, без значение от театъра на бойните дейности.

За тази цел ролята на Организация на обединените нации в принуждаването на страните в спора да се придържат към своите отговорности и да зачитат интернационалното филантропично право е по-важна от всеки път.

Освен това страните би трябвало да създадат доста повече, с цел да подсигуряват спазването на интернационалното филантропично право.

Държавите също би трябвало да извършват отговорностите си по интернационалното право за попречване на спорове и разрешаването им с мирни средства.

" Споделяме мнението, че устойчивите политически решения остават единственият метод да се подсигурява, че цивилните са предпазени от пострадвания и премеждия ", съобщи иранският представител

" Женевските конвенции от 1949 година и спомагателните протоколи съставляват крайъгълния камък на правната рамка за отбрана на цивилните и тези, които не вземат участие във военни дейности ", добави той.

Освен това, в своето консултативно мнение от 1996 година по отношение на „ Законността на опасността или потреблението на нуклеарно оръжие “, Международният съд натъртва на два съществени правилото на МХП, а точно разграничението сред бойци и невоюващи и възбраната на ненужни премеждия.

" Съдът ясно съобщи, че страните в никакъв случай не би трябвало да трансформират цивилните в обект на офанзиви и затова в никакъв случай не би трябвало да употребяват оръжия, които не са в положение да разграничат цивилен и военни цели. Освен това не трябва да се предизвикват ненужни премеждия на бойците и в това отношение страните нямат неограничена независимост на избор в оръжията, които употребяват ", напомни иранският представител.

" Въпреки правно обвързващите правила на интернационалното филантропично право (МХП), сериозното предизвикателство, пред което е изправена интернационалната общественост през днешния ден, е неспазването на тези правила от страните в спора и също толкоз значимо е бездействието на Съвета за сигурност пред лицето на съществени нарушавания на МХП ", безапелационен бе той.

" За страдание и тревога е, че в Близкия изток използването на интернационалното филантропично право се нарушава съществено ", съобщи още иранецът.

" Най-сериозното нарушаване на МХП е траялата десетилетия систематична нечовешка политика и практики на израелския режим в окупираната палестинска територия, която включва редица жестокости, като съзнателно, систематично и всеобщо ликвидиране на цивилни, в това число дами и деца, изземване и разрушение на домове и конфискация на земи и парцели на палестинците и тяхното принудително изпъждане и блокадата на линията Газа ", съобщи той.

" По същия метод в Йемен систематичните и съществени нарушавания на МХП доведоха до необятно публикувано и съзнателно заличаване на цивилни инфраструктури, целенасочени убийства на цивилни, в това число дами и деца, и строги противозаконни блокади на цивилни пристанища и летища, което води до тежки премеждия на цивилни, утежняване на филантропичната обстановка и продължаващо неуважение на най-основните правила на интернационалното филантропично право ", сподели Раванчи.

" Отговорност на Съвета за сигурност е да обезпечи отбраната на цивилното население, да принуди нарушителите на МХП неотложно да сложат завършек на такива груби нарушавания и да ги търси виновни за техните нарушавания ", безапелационен бе той.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР