Френският посланик в Нигер остава на мястото си, нарушава крайния срок на хунтата за напускане на страната

...
Посланикът на Франция в Нигер остава на мястото си в
Коментари Харесай

Посланикът на Франция в Нигер остава на мястото си в западноафриканската страна в противоречие с ултиматума на нейните военни ръководители, нареждащи неговото напускане в рамките на 48 часа в петък.

Френският пратеник Силвен Ит беше помолен да напусне от хунтата заради отказа да присъства на среща, насрочена с министъра на външните работи на Нигер, включително „други действия на френското правителство, които са против интересите на Нигер“, заяви нигерското външно министерство миналата седмица.

Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник, че Ите няма да напусне Нигер, въпреки изтичането на крайния срок на хунтата.

Говорейки на конференция за френските посланици, Макрон каза, че политиката на Франция спрямо Нигер е „правилната“ и заяви, че се основава на „ангажимента на нашите дипломати, на нашия посланик на място, който остава, въпреки натиска, в въпреки всичко и въпреки всички декларации, направени от нелегитимни власти.”

 Поддръжниците на хунтата в Нигер участват в демонстрация пред база на френската армия в Ниамей, Нигер, 11 август 2023 г. REUTERS/Mahamadou Hamidou Поддръжниците на хунтата в Нигер участват в демонстрация пред база на френската армия в Ниамей, Нигер, 11 август 2023 г. REUTERS/Mahamadou Hamidou Махамаду Хамиду/Ройтерс

Франция не признава военните власти на Нигер и настоява, че сваленият президент Мохамед Базум, който беше свален с преврат миналия месец, остава единствената легитимна власт в страната.

„Трябва да сме ясни, последователни“ в подкрепата си на демократично избран лидер като Базум, каза още Макрон в понеделник.

„Ако не, кой ще ни слуша?“ добави той, питайки как африканските партньори могат да се доверят на Франция, ако подкрепата на страната не е толкова решителна на фона на това, което той описа като „епидемия от преврати“ в Сахел.

До 1500 френски войници са разположени в Нигер, който е основен партньор на французите в района на Сахел.

Абдел-Фатау Муса, център, комисар на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), присъства на извънредната среща на Комитета на началниците на щабовете на отбраната на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в Акра, Гана, 18 август 2023 г. ECOWAS заяви, че „сили в готовност“ са готови да действат и могат да бъдат използвани за възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум от Нигер, който е държан под домашен арест със съпругата и сина си, откакто беше свален от власт от въоръжени хунта на 26 юли 2023 г.“ class= Абдел-Фатау Муса, център, комисар на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), присъства на извънредната среща на Комитета на началниците на щабовете на отбраната на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в Акра, Гана, 18 август 2023. ECOWAS заяви, че „резервни сили“ са готови да действат и могат да бъдат използвани за възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум от Нигер, който е държан под домашен арест със съпругата и сина си, откакто беше свален от въоръжената хунта на 26 юли 2023 г. Кристиан Томпсън/EPA-EFE/Shutterstock

Европейският съюз също изрази своята „пълна подкрепа“ за френския посланик в понеделник, заявявайки, че решението на хунтата да го експулсира „е нова провокация, която по никакъв начин не може да помогне за намирането на дипломатическо решение на настоящата криза“, неин говорител за външните работи и политиката за сигурност, каза Набила Масрали.

„Както вече беше изразено, Европейският съюз не признава и няма да признае властите, произтичащи от пуча в Нигер“, добави Масрали.

Миналия месец Франция и ЕС обявиха санкции срещу Нигер, включително спиране на финансовата помощ за страната след преврата, който получи одобрение от част от нигерците.

Стотици нигерски демонстранти излязоха по улиците в регионите Маради и Тилабери в неделя, за да покажат солидарност с хунтата.

Също през уикенда демонстранти от прохунтата, предимно граждани на съседните Бенин и Буркина Фасо, се тълпяха по улиците, за да изразят подкрепа за военната администрация на Нигер.

Хунтата е силно подкрепена от военните правителства на Буркина Фасо и Мали, които обещаха да предоставят военна подкрепа на Нигер, ако западноафриканският блок ECOWAS изпълни заплахата си за потенциална военна намеса за възстановяване на Базум.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР