Посланикът на Белгия у нас Франсоа Бонтан е посетил Русе

...
Посланикът на Белгия у нас Франсоа Бонтан е посетил Русе
Коментари Харесай

Посланикът на Белгия проучва възможностите за туризъм и инвестиции в Русе

Посланикът на Белгия у нас Франсоа Бонтан е посетил Русе и е имал среща с кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов, оповестиха от общината.
Стоилов е показал пред дипломата капиталовия профил на общината, срещнал го е и с опциите за туризъм, забележителностите, плановете с европейско финансиране, които се извършват в града.
Обсъдени са били опциите за съдействие в региона на културата и на туризма и за реализирането на белгийски вложения в крайдунавския град.

Кралство Белгия е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на Република България. През 2007 година стокообменът за пръв път прескочи границата от един милиард евро и от този момент пораства. През деветте месеца на предходната година износът за Белгия възлиза на 690.5 млн. евро, а вносът от Белгия е бил на стойност 482.3 млн. евро. Салдото през последните години е позитивно за България. Водещи артикули в износа за Белгия през 2017 година са били: нерафинирана мед (59.39%), семена от рапица (6.51%), машини и устройства за терасиране, равнене, приготовление на терени (2.47%), сурови или необработени тютюни (2.26%), мотоциклети (1,30%), колела, дрехи и други артикули.

За интервала 2005-2017 година директните задгранични вложения на Белгия в България възлизат на 1.099 милиарда евро, с което страната се подрежда на 14-то място по този индикатор. Свои предприятия у нас има редица белгийски компании, като Solvay, която има Соди Девня, "ТЕЦ " ЕАД, гр. Девня, "ГЕОСОЛ " ЕАД, гр. Провадия; "Завод за рандеман на варовик " ЕАД, с. Чернево.

В последните две години по над 100 хиляди белгийски туристи посещават България, а страната се подрежда на 11-то място измежду страните в Европейсдкия съюз. През осемте месеца на предходната година 73 104 български туристи са били в Белгия, което е растеж от към една четвърт. Белгия е на 12-то място по желана дестинация от българските туристи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР