Посланикът на България във Великобритания Марин Райков изпрати отворено писмо

...
Посланикът на България във Великобритания Марин Райков изпрати отворено писмо
Коментари Харесай

Марин Райков за смяната на името на сграда на Университета в Ливърпул: Несправедливо е лишаването от името на Гладстон

Посланикът на България във Англия Марин Райков изпрати отворено писмо до управата на университета в Ливърпул, с което изрази отчаяние от несправедливото, съгласно него, решение за преименуване на постройка, която носеше името на английския министър председател Уилям Гладстон.
Ожесточени диспути какво да се прави с паметниците на спорните персони Статуи на мореплавателя Христофор Колумб са следващите жертви на публичното неодобрение
Според висшето образователно заведение това би трябвало да стане поради връзките му с търговията на риби.

В писмото българският посланик акцентира големите заслуги на английския политик за опълчването му на „ българските ужаси”, както той назовава всеобщите убийства на цивилни българи по време на Априлското въстание през 1876 година.

В писмото се споделя: „ Гладстон може да е английски министър председател, само че той е и български народен воин и съм угрижен, че това решение ще накара актуалните и бъдещи български студенти - една от по-големите студентски общности във Англия, да се усещат по-малко добре пристигнали и по-слабо показани в университетския Ви кампус”.
Още един монумент падна: Демонстранти събориха паметник на Колумб в Сейнт Луис Президентът Тръмп през днешния ден подписа декрет за промяна на полицейските служби
Предложението на университета в Ливърпул идва на фона на голям брой случаи на разглобяване на монументи и преименуване на исторически здания във Англия, след митингите против расизма, обхванали Съединени американски щати и Европа.

„ Придържам се към убеждението, че животът на чернокожите има значение. Същото важи и за живота на българите през XIX век, както и за загатна за тези, които, сходно на Уилям Гладстон, са се борили за тяхното запазване. Убеден съм, че нюансираното и задълбочено схващане на ролята на историческите фигури и събития е най-хубавата основа за пълноценно схващане на мъчителната история на расовото подтисничество и актуалните му отблясъци. Ето за какво ме натъжава да чуя, че Университетът в Ливърпул е взел едно сходно преждевременно решение, основаващо се върху един единствен аспект от политическата кариера на Гладстон, без да взима поради останалата част от политическата му активност, без да регистрира монументалния му принос за хуманитаризма и справедливостта”, написа Марин Райков.

Уилям Юарт Гладстон е английски общественик, член и един от основателите и идеолозите на Либералната партия. През цялата си кариера Гладстон е прочут като съперник както на кралица Виктория, по този начин и на лидера на консерваторите Бенджамин Дизраели. Бил е четири пъти министър-председател на Англия. Предложените от него изборни промени, в това число Актът за посланичество на народа от 1884 година, доста усилват броя на хората с право на глас. Известен е с напъните си за решение на ирландския въпрос и с поддръжката си за българите.

Във Англия живеят и учат над 6000 български студенти, а българската диаспора е от над 200 000 души. В писмото до управата на университета в Ливърпул, дипломат Райков декларира: „ Силно съм отчаян (и считам, че приказвам и от името на значително българи, които работят и учат във Великобритания), че несъмнено вярното отменяне на расизма и полицейската грубост докара в Университета в Ливърпул до, съгласно мен, несправедливото решение постройка във Вашия кампус да бъде лишена от положителното име на Гладстон.”
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР