Посланик Ирит Лилиан: Свидетели сме на дъжд от ракети, който

...
Посланик Ирит Лилиан: Свидетели сме на дъжд от ракети, който
Коментари Харесай

Посланик Ирит Лилиан: Свидетели сме на дъжд от ракети, който продължава вече много време

Посланик Ирит Лилиан: Свидетели сме на дъжд от ракети, който продължава към този момент доста време
Радикалите от Газа обстреляха Израел в понеделник следобяд с над 500 ракети и снаряди в отговор на интервенция в южната част на линията, която се организира в неделя вечер от израелските специфични сили.

В резултат на това нахлуване бяха убити 7 радикали от военното крило на ХАМАС "Бригадите Изедин ал Касам", контролиращо Газа, в това число един от командирите му. ХАМАС, които управляват територията, оповестиха цялостна бойна подготвеност, а министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху прекъсна визитата си във Франция. С посредничеството на Египет беше реализирано помирение сред Израел и ХАМАС.

Във връзка с тази рецесия, в която някои наблюдаващи видяха преддверие към война, сходна на тази от 2014 година, кореспондент на БГНЕС беседва с посланика на Израел у нас Ирит Лилиан.

БГНЕС: Госпожо дипломат, за ден-два против Израел бяха изстреляни 400-500 ракети и снаряди от Ивицата Газа. Какво би трябвало да приказва това на света – завършек на следващото помирение или нов спор и начало на нова война като тази от 2014 година?

Ирит Лилиан: Имаме спор, който продължава от доста дълго време. Той има своите пикове на увеличение на напрежението, за жалост през последните няколко години видяхме доста от тях. Но не е въпросът единствено какво би трябвало да каже светът за протичащото се. Светът би трябвало да осъди насилието от този жанр доста ясно. За страдание ние не виждаме това. Това е обстановка, с която никоя суверенна страна не би могла да живее. Налице са освен 500 ракети, изстреляни против твоето цивилно население за 24 ч., а имаме продължаващ от доста време развой, в който твоите полета горят, твоята годишна продукция е подпалвана, жителите живеят под опасност и под непрекъснат стрес, че ще бъдат отвличани или ранявани, или поразявани от ракети... Защото ние сме очевидци на, бих го нарекла, дребен дъжд от ракети, който продължава от доста, доста време.

Сега виждаме пик в ескалацията на напрежението. Е, уповавам се, че тази вълна на пикове и спадове в ескалация в този момент ще прекъсне за по-дълъг интервал. И че ще забележим няколкото години, които предстоят, да бъдат мирни и тогава ще се отвори врата за договаряния, в случай че, несъмнено, другата страна би била подготвена да се върне на масата за договаряния.

БГНЕС: ХАМАС изясни, че техните дейности са провокирани от израелската обсада на Газа. Но не мислите ли, че икономическите проблеми, които те имат, не са провокирани от дейностите на Израел. Защото, доколкото е известно, те имат стопански проблеми и заради дейностите на Палестинската автономност. Светът постоянно упреква Израел за насилието. Но насилието идва от Газа по посока на Израел.

Ирит Лилиан: Бих задала един доста елементарен въпрос: в случай че една общественост може да си разреши 500 ракети и снаряди за по-малко от 24 часа, по какъв начин тогава тя не може да се достави с електрическа енергия, храна, обучение, опазване на здравето на своите жители? Това демонстрира, че те харчат парите си за тероризъм, вместо за личния си народ и жители. Те не са изключително загрижени за жителите си. Защото в случай че го правеха, те нямаше да изразходват пари за тунели за терористи, служещи за похищение на израелци, или за оръжия. Те щяха да харчат парите за човешките същества. Това е явно. Парите би трябвало да бъдат вложени в хората, а не в терора.

БГНЕС: Не мислите ли, че за излизане от тази рецесия Палестинската самостоятелна власт (ПАВ) и ХАМАС би трябвало да намерят някаква обща основа и по-късно да преговорят с Израел за решение на казуса?

Ирит Лилиан: Не считам, че има място за три разнообразни политически общности в нашия район, имам поради нашето малко пространство на Израел-Палестинската власт-Газа. Няма причина ХАМАС да ръководи в Газа, Палестинската власт – в Западния бряг, и да няма опция да бъде реализирано помиряване с Израел, несъмнено. Смятам, че Израел е първата страна, която е на 100 % за някакъв тип помиряване в палестинската общественост. Но, въпреки това, не мисля, че имаме доста време за губене. Ако имаме сътрудник, който би желал да седне с нас на масата за договаряния, ние ще бъдем за. Израел се пробва да даде колкото е допустимо повече мир и непоклатимост на района. Най-малкото от доста време артикули минават в Газа, хора от Западния бряг да работят в Израел. Ние се грижим за икономическото състояние на Палестинската самостоятелна власт. И да бъде упрекван Израел, че не е в положение да се върне на масата за договаряния, е неправилно. Защото от наша позиция палестинците от своя страна би трябвало да реализират някаква степен на обединяване и да седнат на масата, с цел да договарят за своето бъдеще.

БГНЕС: Смятате ли, че до момента в който Махмуд Абас е отпред на Палестинската самостоятелна власт би могло да се реализира обединяване сред Газа и Западния бряг?

Ирит Лилиан: От тях зависи дали ще могат да намерят общи цели или не. За нас е явно, че ние не се готвим да обсъждаме бъдещето на нашите деца, на нашия район с общности, които не могат да донесат нищо положително. За нас фактът, че има спор сред ПАВ и ХАМАС не е начало. Въпреки това сме подготвени, в случай че има сътрудник от другата страна.

БГНЕС: Смятате ли, че ПАВ може би се безпокои, че в случай че Израел отиде на директни договаряния с ХАМАС, това ще заплаши нейните позиции?

Ирит Лилиан: Израел не договаря с ХАМАС. Нямаме никакви директни контакти с ХАМАС. Преди имахме представител в договарянията за мир с Палестинската администрация, на която гледаме като на виновна за палестинския народ. Но те си имат техните лични проблеми и затруднения, и резултатът е, че след толкоз доста години виждаме такова съществено утежняване. И най-лесното е виновността да се хвърля върху Израел. Но Израел стартира договарянията с палестинците. Те са тези, които се отдръпнаха.

БГНЕС: Питам ви за позицията на Палестинската власт, тъй като номинално Ивицата Газа е под нейното ръководство.

Ирит Лилиан:... по принцип е по този начин, да...

БГНЕС:... а оттова се стреля по Израел. Те би трябвало да си правят работата и да намерят опция за разговор с ХАМАС за намиране на решение, нали?

Ирит Лилиан: Съгласна съм с вас, че те би трябвало да намерят пътя и да материализират суверенитета си.
 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху / БГНЕС
БГНЕС: Как стана по този начин, че „ Ислямска страна “ завладя и опустоши Сирия и Ирак, а не посегна на „ безконечния зложелател на исляма “ Израел?

Ирит Лилиан: Това е една много друга формация. Израел не меше тяхната последна цел. Целта им беше човешката цивилизация. За тях, който беше нечестивец, т.е. не беше мохамеданин, би трябвало да е ръководен от режима на исляма. А Израел е единствено една дребна част от доста по-голяма мозайка. За жал приказваме за ИД като за общественост, която е изчезнала изцяло. Само че това не е правилно. Те не са към този момент на терен, проведени, като войска. Но към момента имат своите кафези – и в Близкия изток, и в Африка, и другаде. Някои от задграничните терористични бойци се завърнаха в Европа. Те се завърнаха с избрана идеология, може би не с потенциал, само че с идеология. А това е доста рисково. Поради което си мисля, че интернационалните старания за възпиране на „ Ислямска страна “, на радикализма, да дерадикализира тези, които към този момент са били в ИД, е от основна значимост. Съвместни, световни, интернационалните старания за битка с тероризма е от значително значение през днешния ден, както беше и преди няколко години, когато ИД към момента имаше власт.

БГНЕС: И един финален въпрос отвън политиката и рецесиите в Близкия изток. Кажете какви начинания показва израелското посолство на българската общност в региона на културата, образованието, науката, технологиите?

Ирит Лилиан: Докато се занимаваме с политическата обстановка в Близкия изток, в това време сме горди, че отразяваме прелестните неща, които се случват в Израел. Само преди седмица в София се състоя фестивал по киберсигурност, на който 200 публични представители на организации и структури, взимащи решения по въпросите на сигурността от българска страна, участваха на събитието, където наши експерти споделиха израелския опит и нововъведения в тази сфера.

Съвсем неотдавна следва излизането на книгата на нашия починал президент Шимон Перес „ Няма място за дълги фантазии “. Издадени са към този момент книгите на Ювал Ноах Харари, които са бестселър в България. Предстоят събития на танцовото и театралното изкуство. През декември ще имаме нещо в действителност извънредно – става дума за менталиста Лиор Сушар, който ще пристигна от Израел. Той е кадърен да чете мисли по метод, по който не сте виждали до момента. Лиор е голяма звезда от международна големина, израелец с невероятна популярност в Холивуд и под дърво и камък. Представлението му е необикновено, а българите ще имат среща с него на 19 и 20 декември в Народния спектакъл. Така че ни чакат забавни събития. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР