Посланик Даниел Фрийд даде интервю пред Fox news в присъствието

...
Посланик Даниел Фрийд даде интервю пред Fox news в присъствието
Коментари Харесай

Посланик Даниел Фрийд пред Fox news: Срещата на президента Тръмп с НАТО ще е успешна и ще доведе до взаимно печеливша ситуация

Посланик Даниел Фрийд даде изявление пред Fox news в наличието на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов* в радио студио от Ню Йорк с водещ Брайън Килми. Ето какво сподели той:

Интервю с дипломат Даниел Фрийд , някогашен дипломат на Съединени американски щати в Полша, старши теоретичен помощник към Атлантическия съвет, някогашен държавен секретар за Евразийската група и някогашен шеф по национална сигурност по време на президента Буш; също работил с президента Обама.

Водещ: Много хора са наясно, че тази среща на върха на НАТО никога няма да е типична. Посланик, благодаря, че се присъединявате към предаването.
Посланик Фрийд: За мен е наслаждение. Благодаря за поканата.

Водещ: Посланик, като първа тематика – срещата с Тереза Мей. Тя е човек, който сега е изправен пред комплицирани политически проблеми. Как мислите, че ще мине тази среща с президента, поради обстоятелството, че кметът ще разреши огромен балон “бебе Доналд Тръмп” да се извиси над града и че ще има протестиращи на всички места в близост. Как мислите, че ще протекат нещата?
Посланик Фрийд: Помня визитата си в Лондон с президента Буш през 2003г. и имаше големи демонстрации в Лондон против него – бяха във връзка войната в Ирак. И той беше изцяло спокоен, не се ядоса, беше над тези неща и се фокусираше върху тематиките, по които можехме да работим дружно. Така че се надявам президентът да схване това държание. Прав сте, че Тереза Мей има някои проблеми – външният й министър Борис Джонсън преди малко подаде оставка евентуално поради Брекзит и компликациите с напускането на Европейски Съюз от Обединеното Кралство. Смятам, че това може да даде своя нюанс върху метода, по който нещата протекат с НАТО. Но в случай че президентът ни изненада и се концентрира върху позитивите от НАТО, пътуването му в Лондон ще е сполучливо и ще докара до взаимно-печеливша обстановка.

Водещ: Много забавно. Забравяме, че президентът Буш не беше известен там поради войната. Помним, че президентът Обама подари аудио запис на книгата си на кралицата – това беше малко необичайно. Но той беше доста по-популярен и във връзка с НАТО последователно той се трансформира в… те в действителност го харесваха в НАТО. Но те не изразвходваха предстоящите два % от Брутният вътрешен продукт и може би ние в действителност сме се нагърбили с прекомерно огромна част от товара. Този президент има доста мощна позиция по този въпрос. И към момента, Дейвид, единствено три народи изразходват два % от своя Брутният вътрешен продукт, до момента в който ние изразходваме към четири %, което е 70 % от приходите на НАТО – има ли право президентът?
Посланик Фрийд: Със сигурност има право. И предходните администрации – на президентите Обама, Буш, Клинтън - всички бяха загрижени за това и оказваха напън върху европейците да харчат повече. Със сигурност президентът Тръмп има право, само че дано не забравяме и другата страна. Нашите съдружници са с нас в сложната борба в Афганистан от години и хиляди бойци на съдружниците, не американски, хиляди съюзнически бойци са починали в борба в Афганистан. Те направиха това след девети септември, откакто ние бяхме нападнати, те бяха там поради нас. Така че аз поддържам натиска от страна на президента към европейците, изключително към германците във връзка с разноските за защита, само че е значимо да го вършим за да реализираме един по-добър съюз. А не да използваме тази тематика като опрощение да захвърлим съюза, който е служил на американските ползи и полезности толкоз добре за последните 70 години.

Водещ: Да, помним по какъв начин френският водач сподели на Кондолиза Райс – задействайте член 5, който гласи, че в случай че един от нас е нападнат, това съставлява офанзива против всички нас. И ние го направихме, и те се биха наедно с нас. И те са се приспособили в известна степен – сега имат отдел за кибер сигурност и елементи за бързо реагиране, които могат да бъдат изпратени на задача в границите на 30 дни. Така че има неща, които са се случили; те са били до нас в предишното, само че въпреки всичко считам, че има позитиви от натиска на президента. Моето чувство, моето поверие е, че той ще акцентира повече върху позитивите и тъй като множеството хора чакат от него да има същия звук като на срещата на Г7. Това е моето чувство - в случай че наподобява по този начин като че ли президентът се конфронтира с нашите другари и съдружници това ще понижи въздействието на позицията му по отношение на Владимир Путин.
Посланик Фрийд: Мисля, че е на прав път, уповавам се да си прав, да се концентрира върху позитивите. Той обича да изненадва хората, той не обича да върви в посоката, в която хората чакат да тръгне. И защото толкоз доста хора чакат той да бъде отрицателен и да направи това, което направи на Г7, има действителен късмет той да има заслугата за това НАТО да направи вярното, и той към този момент заслужава част от заслугата за това. Така ще сплоти съюза и тогава ще отиде да се срещне с Путин в доста по-силна позиция. Така най-малко се надяваме, нали.

Водещ: Да, дипломат Дейвид Фрийд е с нас. Сега желая да чуете и друга позиция …

--- аудио запис на изявление на дипломат Рик Грънел---
--- продължение на изявлението с дипломат Фрийд---

Водещ: Предполагам, че ще продължат (санкциите към Русия). Така че, дипломат, от това, което знаете и на което се надявате, във връзка с това, което ще излезе като послания, в случай че двамата решат да създадат конференция един до друг, което би било ужасно, нямам самообладание да го видя. Какво очаквате да излезе от това? Какво съответно желаеме ние от Владимир Путин във връзка с Сирия и въздействието му да изтласка Иран отвън спора?
Посланик Фрийд: Не очаквайте прекалено много от руснаците във връзка с Сирия. Не забравяйте, че президентът Обама и държавният секретар Чейни преследваха руснаците, с цел да получат тяхното подпомагане във връзка с Сирия и не получиха доста. Така че нямайте огромни очаквания и на първо място не приписвайте заслуги на руснаците в задатък за неща, които те по този начин или другояче би трябвало да вършат. Президентът Тръмп е прав – ние би трябвало да работим в Русия там, където имаме общи ползи. Но недейте да приписвате заслуги на руснаците за привилегията да работят за себе си. Ние би трябвало да сме ясни в позициите си, да работим с тях, където можем, само че и да сме твърди към тях, когато би трябвало. Аз бях обезпокоен, когато президентът сподели, че би трябвало да поканим Русия назад в Г7. Те бяха изритани от Г7, тъй като започнаха война в Украйна, те нападнаха съседа си. Те трябваше да бъдат изритани. Тъй като този проблем не е позволен, те не би трябвало да бъдат канени назад. Аз бях сюрпризиран, когато президентът сподели, че Крим принадлежи на Русия, тъй като там приказват съветски. Ами знаете ли, в Канада приказват британски, само че това не значи че ние и те принадлежим към Обединеното Кралство. Ние сме се борихме в гражданска война по този въпрос. Така че това провокира доста терзания. Ако президентът Тръмп излезе дружно с президента Путин и каже къде ние желаеме да забележим Русия да отстъпва, в случай че каже, че желаеме Русия да излезе от Украйна, да изтегли войските си оттова, че желаеме да престанат да се намесват в изборите в Европа и че желаеме да не вършат нищо във връзка с американските избори, просто да престанат, че желаеме да са по-полезни в Сирия и че желаеме да работим с тях, където можем. Това е доста положително обръщение, президентът може да го насочи и тогава ще бъде в позиция да каже на доста от медийните си критици, че не са били прави и са били прекомерно скептични. Така че аз бих го приветствал за това, само че първо би трябвало да го направи. И почтено казано аз съм към момента угрижен по какъв начин ще протекат нещата, поради думите и дейностите на президента от последния месец.

Водещ: Да, знам какво имате поради. Имам визия, че редица от тези взаимоотношения се възприемат като даденост. Поляците да вземем за пример виждат добродетелите на Съединени американски щати. Но в същото време има неща, които се случват в Европа, за които желая да поговорите. И те са свързани с напора на имигранти в Европа, когато това се случи и те не знаеха кой тъкмо минава границите им, Германия сподели: “ние ще приемем милион и повече”, Унгария сподели “ние ще изградим ограда” и на въпроса “как може да извършите сходно нещо?”, те дадоха отговор “защото желаеме да сме унгарци” и желаеме да знаем кой ще влезе. И в този момент Меркел подхваща дейности против противозаконната миграция, Полша сподели, че няма да одобри никого, Франция има редица проблеми, да вземем за пример със зони с мигранти, където не може да се влезе, тъй като тези хора даже не желаят да бъдат французи. Същевременно ние имаме своите проблеми по границите – виждаме материали за това във всяко от време на време издание, във всички новинарски издания, нещо което не бихме могли да си представим преди. Какво се случва в света, като приказваме за шовинизъм?
Посланик Фрийд: Вие казвате, че поляците демонстрират благодарност към Съединени американски щати. Аз съм разговарял с българи неотдавна, които в действителност са проамерикански настроени, те са обезпокоени от въздействието на Русия, те желаят да видят, те ми споделиха.. Току-що разговарях с върховен български политически водач, който ми сподели, че желае да види повече Америка в Европа, повече Америка в България и това е показателно за нашите общи ползи и общи полезности. Има доста европейци, които са подготвени да стоят паралелно с нас и да създадат вярното нещо. Тези страни в Европа, те желаят да се гордеят от националното си завещание. Те желаят да могат да го създадат и изключително тези, които с генерации са били в комунистическия режим, те желаят да могат да се гордеят, че са българи, че са поляци и желаят надзор върху границите си. Аз разбирам това, изцяло естествено е. Същевременно те би трябвало да позволяват хора, които желаят да станат европейци, които желаят да се причислят към тях. Европейските страни в никакъв случай не са били етнически чисти, те постоянно са били комбинация от хора, които са идвали и са си отивали в исторически проект. Затова би трябвало да са задоволително отворени, с цел да разрешат на новодошлите да се асимилират, до момента в който новодошлите би трябвало да желаят да бъдат асимилирани.

Водещ: Правилно. Този нов италиански водач също желае да затвори тяхната граница, Австрия също упорства в същата посока. Президентът Тръмп бе измежду първите да заприказва за това.
Посланик Фрийд: Президентът Тръмп може би има право, само че дано ви кажа нещо – латино хората, които идва в Съединени американски щати нелегално, всички те не желаят нищо повече от това да си намерят работа и да станат американци. Всички статистически данни демонстрират, че темповете на тяхното усвояване в американската просвета са същите като тези на асимилация на италианци, поляци…

Водещ: Да, не става дума за.., никой не се пробва да омаловажи който и да било поради цвета на кожата му или потеклото, просто желаеме нещата да се случват по верния метод. И хората стартират да страдат от наказателните ограничения. Мисля, че за това става дума – желаеме просто да имаме система, която да ни демонстрира кой влиза и излиза от страната.
Посланик Фрийд: Добре, разбирам, само че с изключение на американците от индиански генезис, всички ние сме пристигнали от някъде и не сме пристигнали тук, тъй като сме били богати, идвали сме тъй като нормално сме бягали от някого или тъй като сме били небогати. Абсолютно – дано го вършим по верния метод, само че също по този начин дано запазим страната си мощна, отворена за други, несъмнено с граници, които са следени.

Водещ: Това бе Дан Фрийд. Благодаря Ви, ще беседваме с вас още веднъж. Благодаря за отделеното време. Очаква ни забавна седмица.
Посланик Фрийд: Благодаря, сигурно.

* Председателят на ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов организира среща във Вашингтон с някогашния асистент държавен секретар в администрациите на Джордж Буш и Барак Обама – дипломат Даниел Фрийд. Той също по този начин е бил шеф в Съвета за национална сигурност при президентите Буш и Клинтън, дълготраен отговорник по санкционната политика на Съединени американски щати, специфичен делегат по редица значими за американската външна политика въпроси (в това число и закриването на лагера в Гуантанамо (2008-2009 г.). Понастоящем Фрийд е старши откривател в Атлантическия съвет - закостенял американски мозъчен концерн, участващ във образуването на американската външна политика към този момент 57 години. Организацията има за цел да подтиква разговора и полемиките по сериозни въпроси на интернационалната политика. Ежегодно в Съвета гостуват международни водачи, които показват разнообразни гледни точки, обединени към правилата на демокрацията, свободните пазарни връзки и човешките права.
В рамките на диалога дипломат Фрийд и Цветанов разискаха дългогодишното си сполучливо съдействие в редица действия като противодействието на радикализацията и тероризма и превъзмогването на районни рецесии и закани. Председателят на ПГ на ГЕРБ срещна американската страна с резултатите от сполучливо завършилото Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и акцентът, който то и държавното управление на Бойко Борисов съумяха да слагат върху европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. В тази връзка Цветанов и Даниел Фрийд разискаха средата за сигурност в района, както и разнообразни аспекти на евентуалните закани за България и прилежащите страни. Двамата се сплотиха към мнението, че Европа и Съединени американски щати повече от всеки път се нуждаят от съдействие и взаимни старания за решаването на общите провокации.
По време на срещата ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и някогашният шеф в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати показаха вярата си, че идната среща на НАТО в Брюксел ще затвърди евроатлантическото единение и ще подкрепи противодействието на външни и враждебни сили. Те обърнаха особено внимание на обстоятелството, че в днешния световен свят доста постоянно тези сили имат несъразмерен, хибриден темперамент.
Цветанов е на едноседмично работно посещаване във Вашингтон, където ще взе участие в 8-ата Трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове и в 9-ата Среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР