Посланието от днешната среща е, че форматът 16 плюс 1

...
Посланието от днешната среща е, че форматът 16 плюс 1
Коментари Харесай

Борисов: Форматът 16 плюс 1 не разделя Европа

Посланието от днешната среща е, че форматът " 16 плюс 1 " не е ориентиран към делене на Европа, а за усилване двустранния продан сред страните. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да покачат брутния вътрешен артикул, да усилят приходите на хората. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата си с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Това не е геополитически съюз и не се опълчва на никой в Европа, а цели единствено икономическо богатство на хората, акцентира той.

Ли Къцян уточни, че Китай е подготвен да влага в района при съблюдаване на закона, разпоредбите на свободната търговия и на Европейския съюз. Той добави, че Китай не желае комерсиална война с никого, само че в случай че се наложи, ще пази разпоредбите на свободната търговия.

Преди изказванията на двамата министър председатели в Министерски съвет бяха подписани девет двустранни документа за поощряване на икономическо-търговското съдействия на България и Китай. Сред тях финансово съглашение на Българската банка за развиване и на Китайската банка за развиване за 1,5 милиарда евро.

" Приветстваме обединена Европа и мощно евро ", съобщи от своя страна китайският министър председател Ли Къцян.

„ Това е първото ми посещаване в Европа през втория ми мандат като министър председател. България е първата ми спирка. Дойдох тук, с цел да работя с България и други европейски страни за усилване на многостранното съдействие и свободната търговия. С това ще допринесем за районната непоклатимост, международния мир и развиване ", съобщи китайският посетител. „ Проведохме открити и задълбочени диалози с премиера Борисов. Говорихме за самодейността 16+1. Това е самодейност за съдействие. Тази платформа е доста значима за насърчаването на бизнеса и културното съдействие. Китай и страните от ЦИЕ могат да предложат доста един на различен, ние можем да е допълваме в стопанската система и в други сфери ", сподели Ли Къцян.

Пекин ще съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз Най-важно е да следваме пазарните правила, разпоредбите и законите на Европейски Съюз. Нашите планове би трябвало да бъдат отворени и транспарантни, уточни Ли Къцян. Китай поддържа европейската интеграция и един единен Евросъюз. Ние разбираме, че Европейски Съюз е значима мощ за световния разцвет, акцентира Ли Къцян, добавяйки, че самодейността " 16+1 " не е ориентирана против Европейски Съюз. " Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция ", безапелационен е китайският министър председател.

Китай с интерес към българския туризъм и енергетика Той даде обещание да ускори съдействието с България. Ли Къцян е доста впечатлен от българската история и даде обещание да насърчи развиването на туризма. „ Готови сме да участваме в съдействието в региона на нуклеарната сила с България ", акцентира Ли Къцян, напомняйки, че Пекин към този момент сътрудничи с някои европейски страни в региона на мирната нуклеарна сила. „ Трябва да използваме съществуващото съоръжение за мирни цели. Ние ще засилим този развой ", добави той. „ Има доста благоприятни условия за развиването на двустранната търговия с България и това ще ускори процеса на евроинтеграция ", сподели още Ли Къцян.

Поднебесната няма да стартира комерсиална война Китай в никакъв случай няма да стартира комерсиална война, безапелационен е Ли Къцян и акцентира, че Пекин ще пази ползите си, в случай че някой желае да усилва цените. „ Ще поддържаме престижа на СТО. Никой няма интерес от комерсиална война, тя пречи на многостранния развой. Търговската война е неприятна за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си ", сподели китайският министър председател и даде обещание да пази ползите на всички компании, в това число задгранични, които ще работят на пазара на Поднебесната. „ Искаме да дадем повече благоприятни условия на България. Ще работя, с цел да показва България в Китай ", съобщи Ли Къцян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР