Посланието на главата на римокатолическата църква към българския народ е

...
Посланието на главата на римокатолическата църква към българския народ е
Коментари Харесай

Папата споделил с Радев какво казвала баба му: Дяволът влиза на човека през джоба

Посланието на главата на римокатолическата черква към българския народ е за здраве, нравствен прогрес и единство

Папата даде обещание да ни върнат историята на Петър Богдан

“Папа Франциск насочи най-топло благопожелание към целия български народ за здраве, нравствен прогрес и единство. Нека по постоянно имаме мотиви да честваме дружно, тъй като в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий.” Това заяви президентът Румен Радев след срещата си на четири очи с главата на римокатолическата черква. Българска делегация, водена от президента бе на визита при папа Франциск.

“Това, че всяка година на 24 май се приема българска делегация на най-високо равнище, е значим знак за самопризнание за България - за ролята и мястото є в международното и културно пространство.

Папа Франциск е доста във вътрешността в актуалните процеси, той живее с тях и заема интензивно отношение към всички модерни проблеми”, сподели Радев, който изясни и в резюме какво са си говорили с папата.

“Освен за актуалния камшик в държавността - корупцията, която има и в църквата, той показа какво е споделила баба му. Знаете, че тя го е разкрила към българското кисело мляко. Баба му е споделила - “дяволът влиза в индивида през джоба”, посочи Радев.

Президентът сподели, че е подарил на папа Франциск домакински триптих от Тревненската школа от 19 век, върху който е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома.

“Беше знак и това което подарих на папата - комбинация, която е с доста мощен заряд на сплотяваща символика”, сподели президентът.

Българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. На президента е показан ръкописът на документа, в който се загатва за историята на Петър Богдан. “Това е събитие от голямо значение за България - за нейната история. Едно извънредно мощно обръщение за независимост, за чест, за осъзнаването на един народ”, сподели той.

Написаната на латински история от Петър Богдан се счита, че е основана към 1667 - 1668 година или към век преди История славянобългарска на Паисий Хилендарски.

Радев съобщи, че папата е заречен своята поддръжка този труд да се върне в България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР