Послание на Заев за помирение и разклащане на позициите срещу

...
Послание на Заев за помирение и разклащане на позициите срещу
Коментари Харесай

Послание на Заев за помирение и разклащане на позициите срещу Договора от Преспа

Послание на Заев за помиряване и разлюляване на позициите против Договора от Преспа
С обръщение за помиряване и амнистия за събитията от 27 април, когато премиера Зоран Заев бе цел на нахлуване, а съгласно него и на линчуване, през вчерашния ден в послание при започване на съвещанието за конституционни промени в Народното събрание той прикани депутатите да гласоподават за конституционни промени, с цел да се причисли страната към НАТО и Европейски Съюз.

Според Заев най-голямата отговорност за това историческо решение е в ръцете на законодателите. За него противоположното на гласуването за измененията ще хвърли страната в изолираност и нестабилно бъдеще и ще донесе неустановеност и беднотия.

Той прикани политическите разлики и разделения да останат отвън вратите на Народното събрание и депутатите да следват волята на народа. Решението на Народното събрание, както сподели той, се чака от жителите и света. Призовавайки държавното управление и опозицията да създадат това, Заев добави, че знае, че има политическа цена, която е подготвен да заплати.

По думите му държавното управление е оптимално отворено за оферти от опозицията и за приемане на промените, които ще понижат изцяло терзанията на депутатите, като в това време не се опълчват на духа на Договора от Преспа.

Парламентарното болшинство и опозицията остават на техните позиции "за" и "против" конституционните промени на съвещанието, което продължава и през днешния ден. Изненада беше депутатът Ферид Мухич, който до през вчерашния ден се противопоставяше на конституционните промени. Той съобщи, че ще гласоподава за тях, обяснявайки, че с позицията си се слага в обстановка да повлияе на 20 000 жители на Македония, които съставлява в Народното събрание.

Мухич акцентира, че легитимността и мандатът на този състав и на това държавно управление са наследени и няма юридически проблем. Що се отнася до Договора от Преспа, той оцени, че е неприятен, само че не би могло да има по-добър през цялото време.

„ Очевидно нямаме правно съображение да го отхвърлим “, сподели Мухич в речта си на пленарната сесия по отношение на конституционните промени.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не престават с мнението, че Договорът от Преспа е нездравословен и политически и юридически мъртъв. За Илия Димовски Народното събрание би трябвало да заключи, че предлагането е недопустимо. Според него съществуват други възможности за решение на въпроса, обвързван с влизането в НАТО и Европейски Съюз.

Позицията на парламентарното болшинство е, че по-добра договорка от тази не може да има и че в случай че контракта се отхвърли и не се влезе в Европейски Съюз и НАТО, тогава страната е застрашена от изолираност. Координаторът на парламентарната група на СДСМ Томислав Тунтев прикани депутатите от опозицията да убедят управлението на ВМРО-ДПМНЕ и взаимно да вземат решение за промени в конституцията и за смяна на името.

Депутатите Артан Груби и Джевад Адеми от ДСИ също поддържаха конституционните промени и съгласно тях „ Македония се нуждае от единение, както в никакъв случай до момента “.

Призив за поддръжка на конституционните промени беше насочен и от заместник-председателя на Народното събрание Весел Мемеди, който съобщи, че е невероятно да се реализира по-добро съглашение.

„ Македония доста дълго, три десетилетия, не може да реши въпрос от жизненоважно значение. Тя заплаща огромна цена за това, а с още удължение цената ще бъде още по-голяма. Това е цел на разрушителни сили, които популяризират неистини, клюки, желаят безредица и не мислят положително на страната. За тях нито един контракт в никакъв случай няма да бъде задоволително добър, тъй като ще редуцира опцията за по-нататъшно разрушително действие и за постигането на персонални ползи “, означи Мемеди на парламентарната сесия за конституционни промени. /МИА
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР