Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа ще бъде удостоена

...
Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа ще бъде удостоена
Коментари Харесай

Румен Радев връчва орден Мадарски конник на Херо Мустафа

Посланичката на Съединени американски щати в България Херо Мустафа ще бъде удостоена с медал " Мадарски конник " първа степен, оповестиха от прессекретариата на президента.

На 28 февруари президентът Румен Радев ще връчи държавното отличие на първия посланик на Вашингтон в София на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2.

Орденът се връчва за огромните заслуги на Херо Мустафа за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати и за разширението на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес, допълват от президентството.

Херо Мустафа връчи акредитивните си писма на Радев през октомври 2019 година, а до няколко седмици се чака да напусне България. Нейният заместител е Кенет Мъртън, който бе одобрен от Сената, а на 3 февруари т.г. постави клетва. 

Посланичката, която ще навърши 50 години през 2023 година, е родена в кюрдско семейство в иракския град Ербил. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 година фамилията й получава право на леговище в Съединени американски щати и се открива в Северна Дакота.

Тя има бакалавърска тапия от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, в това число арабски, турски, гръцки, съветски, хинди и фарси.

Във Вашингтон Херо Мустафа е била консултант в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Също по този начин е заемала и поста шеф в Съвета за национална сигурност. Първото й предопределение като американски посланик е през 1999 година в американското посолство в Атина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР