Послъгват ли от Летище София? Този въпрос е съвсем основателен

...
Послъгват ли от Летище София? Този въпрос е съвсем основателен
Коментари Харесай

Заподозрени в контрабанда украинци снабдяват безмитните магазини на Летище София

Послъгват ли от Летище София? Този въпрос е напълно състоятелен след обясненията на най-голямата аерогара у нас във връзка следствието на OFFNews  " Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна компания ".
 След следствие на OFFNews транспортният министър подреди одит в Летище София  Летище София: Договорът с доставчика за безмитните магазини е без търг, тъй като препродава артикули  Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна компания
Статията разкри по какъв начин без каквато и да е конкурсна процедура държавното дружество си е избрало извънреден доставчик, който е основан в пловдивски гараж - " Кита България ". А съответният бизнес не е просто бизнес, а съществена част от приходите и облагата на летището. Според финансов доклад на аеропорта за 2017 година оборота на безмитните магазини възлиза на 57 392 000 лева, а облагата от продажбите е 9 млн. лв.. Тази сума съставлява 60,8% от цялата облага на летището.

Транспортният министър Росен Желязков към този момент разпореди незабавна инспекция на скандалния случай, който е ясно, че е осъществен зад тила му.  

От държавното дружество, което чака концесионер за идващите 35 години, дефинираха като " погрешни изказвания " изнесените данни в обявата на Ганчо Каменарски в медията ни.

„ Летище София “ ЕАД, като оператор на безмитните и травъл ритейл магазини, е обект на запитвания от разнообразни снабдители, в това число и от „ Кита България “ ООД. Договорните връзки с компанията са резултат от едногодишни търговски договаряния и работни срещи с PAVO. Фирмата е най-голямата верига от магазини за безмитна търговия в Украйна с опит от над 27 години в региона на безмитните услуги на интернационалните летища. Същата компания е оператор на магазините за безмитна и травъл ритейл търговия в Словения. Представител за страната на PAVO е „ Кита България “ ООД ", пишат в обясненията си от столичната аерогара.

Само че пропущат извънредно значим миг. А той е че " опитната " компания PAVO е изгонена от обслужването на интернационалното летище на Киев Жуляни след скандал поради съмнения в контрабанда при започване на предходната година. Сиреч, преди управлението на най-голямото летище у нас да реши да стартира договаряния тъкмо с нея.

" Това са предприемачи от Донецк, които до неотдавна си сътрудничиха с нас. Те са представители на предходното държавно управление и предходните ръководещи. Но се оказа, че има няколко наказателни каузи за контрабанда на артикули от групата Pavo. Подозираме, че са употребявали безмитния магазин, който се намира на летището, като покритие за противозаконните им действия ", изясняват от аерогарата в столицата на Украйна пред " Интерфакс ".

В много други изявления в украинската преса се упомената, че въпросната компания, с която Летище София се хвали, че е преговаряло в продължение на цяла година, се твърди, че тази компания е близка до някогашния президент Виктор Янукович, който избяга от родината си в Русия след Майдана от 2013 година

А притежателят на PAVO груп е същият човек, който е поставил автограф под контракта с Владимир Рапонджиев от името на " Кита България ".

В обясненията на Летище София написа още:

" Използваме случая да ви осведомяваме, че „ Летище София “ ЕАД продължава да води договаряния и да търси още нови снабдители. "

Само че в контракта с " Кита България " за доставяне на безмитните магазини написа напълно друго.

Първо - самото име на договора е " Ексклузивен контракт за доставка ", а точка 2, която е наречена " Асортимент ". Тя планува " гаражната компания " да доставя:

" Всички парфюмерийни и козметични артикули, артикули за грижа за кожата, спиртни питиета с друга концентрираност, в това число бира и вино, тютюневи произведения, в това число цигари (с и без филтър), пури, пурети и тютюн за лула, шоколадови и други хранителни произведения, кафе, какао, чай, безалкохолни питиета и сокове, играчки и дарове, аксесоари, в това число часовници, чанти и кожени произведения, колани, бижутерия, принадлежности за писане, шалове и вратовръзки, комерсиално съоръжение (мебели), рекламни материали, опаковки, както и образци на артикули (тестери) и други хранителни и нехранителни артикули, които се оферират в ценовата листа на продавача ".

В договора има запис, че артикули, които липсват в ценовата листа на " Кита България " " могат да бъдат закупени от различен снабдител ".

Само че тъкмо това са и главните артикули за безмитна търговия като въпросната компания покрива компактно условията за въпросния подбор.

Любопитно е и условието на член 8 по контракта. То регламентира, че летище София би трябвало интензивно да разпространява всички артикули на  " Кита България " и да " съблюдава прецизно минималната продажна цена на стоките, която бъде избрана от компанията снабдител ".

" Минималната продажна цена на артикули в магазините за безмитна и травъл ритейл търговия ще бъде предложена от Продавача и би трябвало да се съблюдава прецизно от Купувача (Летище София) ", написа в контракта.

Нещо повече - аерогарата ще би трябвало да се регистрира на всеки три месеца на съответното сдружение както за осъществените продажби, по този начин и за цените.

Любопитен е и записът, че въпросният договор е за период от 2 години, само че се възобновява автоматизирано за безконечен брой двугодишни интервали, ако нито една от страните не изиска прекратяването му преди приключването на открития или снадки период. 

В договора има и уговорка за конфиденциалност, която гласи, че всички текстове на въпросния контракт " са поверителни и при никакви условия не могат да бъдат разкривани на трета страна без авансово единодушие сред страните ".

Впечатляващи са и изискванията за преустановяване на контракта сред Летище София и Кита България. Това може да се случи единствено след приключването му, при взаимно единодушие сред страните по него или при редовно нарушение на изискванията по него.

Този запис на процедура бетонира българо-украинското сдружение като снабдител и откакто столичната аерогара бъде отдадена на концесия, нещо което се чака да стане единствено след месец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР