Поскъпват с до 7% (с около 10 стотинки) на закуските

...
Поскъпват с до 7% (с около 10 стотинки) на закуските
Коментари Харесай

С около 10 ст. поскъпват закуските във Варна

Поскъпват с до 7% (с към 10 стотинки) на закуските във Варна. Увеличението е опция да оцелее браншът. Това заяви Иво Бонев, дълготраен ръководител на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски произведения.

" От дълги години настояваме за по-ниско Данък добавена стойност, само че никой не взема под внимание настояванията ни ", сподели Иво Бонев.

По думите му оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% по отношение на летните месеци на 2019 година Някои от пекарните към този момент са вдигнали цените, други следва да го създадат, трети са затворили, защото не са съумели да се оправят с рецесията . " Поскъпването няма да е фрапантно, към 6-7% ще е скокът. Това значи към 10 стотинки.

Баничката става 1,50 лева, бюрекът 1,60 лева, кифлата става от 1,10 лева на 1,20 лева с заряд, милинките от 1,20 лева на 1,30 лева, в случай че са с поливка надлежно 1,40 лева Малко, само че съвсем на всичко ще има надценка с 10 стотинки ", разяснява Иво Бонев. Според Бонев първата причина за повишаването на закуските, е рухването на оборотите.

Втората, е въвеждането на новите прагове на минималната съществена заплата и надлежно повдигането на осигуровките за работещите в сектора. Към спомагателните разноски на пекарите са и две нови такси за касовите апарати, които въпреки и еднократни, са разход за бизнеса.

" Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на главната ни суровина-брашното. Пшеницата нарастна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по веригата се чака да скочи и цената на хляба ", сподели Бонев.

Във Варна към този момент има няколко банкрутирали пекарни. 1500-2000 души са директно наранени в този отрасъл за Варна, а индиректно пострадали са доста повече. Това са снабдители на първични материали, на техника, компании, които гравитират към нашия отрасъл и те търпят загуби, в случай че някои банкрутират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР