Поскъпването се наблюдава както при продаваните в страната промишлени продукти,

...
Поскъпването се наблюдава както при продаваните в страната промишлени продукти,
Коментари Харесай

Производствената инфлация отново се ускорява и е 4.4% през октомври

Поскъпването се следи както при продаваните в страната промишлени артикули, по този начин и при изнесените в чужбина

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Няма кой да бие инфлацията

Цените на артикули и услуги не престават да порастват и да изяждат от доходността на съществени вложения
23 ное 2018
Fitch резервира кредитния рейтинг на България без смяна

Агенцията чака 3.5% растеж на стопанската система през 2019 година и ускорение на инфлацията
18 ное 2018
Ръстът на европейската стопанска система ще се забави трайно

Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия превижда нескончаем, само че слаб напредък
8 ное 2018
Световната търговия със първични материали - под непрекъсната опасност

Глобалният пазар е в сянката на разрастваща се комерсиална война
28 окт 2018 След тримесечен спад, темпът на инфлацията в индустрията още веднъж потегля нагоре, като през октомври индикаторът регистрира ускоряване до 4.4% на годишна база. За съпоставяне - през септември заводските цени бяха 3.7% по-високи от равнищата година по-рано. Най-голямо е повишаването в енергетиката, където инфлацията доближава 5.9%.

Цените в индустрията се одобряват за ранен знак на потребителската инфлация, заради което може да се чака, че нейният напредък също ще се форсира. Поскъпването се следи както при продаваните в страната промишлени артикули, по този начин и изнесените в чужбина, излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Същевременно данните на националната статистика за бизнес наблюденията през ноември демонстрират, че бизнес климатът в промишлеността леко се усъвършенства вследствие на повече поръчки и оптимизъм за финансовото положение на компаниите през идващото полугодие. Бизнес климатът в търговията на дребно също се усъвършенства, до момента в който в строителството настройките се утежняват поради упования за по-слаба интензивност през зимните месеци. Това излиза наяве от резултатите от месечната анкета на Национален статистически институт.

Промишлената инфлация се форсира

Увеличение на индустриалните цени е най-видимо в енергетиката, където инфлацията доближава 5.9% на годишна база през октомври. Поскъпването в бранша идва от цените на енергийните артикули, които нарастват с 11.3% по отношение на миналогодишните.

Цените на промишлените артикули се покачват и в преработващата промишленост, въпреки и с по-слаб ритъм - 4.5% на годишна база. За съпоставяне - месец по-рано нарастването беше 3.8%. Тук повишаването идва най-вече от по-високите цени на обработката на кожи (4.8%), производството на дървен материал (5.2%), на хартия и картон (4.6%).

От друга страна, в добивната индустрия е забележим спад на цените с 5.6% на годишна база, който идва главно от добива на железни руди, където фактор евентуално са цените на медта на интернационалните пазари, които потеглиха надолу от средата на годината.

Бизнес климатът леко се усъвършенства

През ноември ентусиазмът в промишлеността и търговията за идните шест месеца увеличи показателя на бизнес климата в страната с 0.6 пункта по отношение на октомври. Мениджърите в индустрията са поели повече поръчки както в страната, по този начин и от чужбина, вследствие на което упованията им за положението на компаниите през идващите шест месеца се усъвършенстват. Така като цяло стопанската обстановка в бранша се усъвършенства с 1.8 пункта до стойност от 27. Несигурната икономическа среда е все по-малък проблем за компаниите в бранша, само че дефицитът на работна ръка се утежнява по отношение на предходната година.

В търговията мениджърите регистрират мощни продажби през последните три месеца. Прогнозите за идващите три също са положителни, като това покачва и настройките на компаниите за финансовото положение през първите месеци на 2019 година Така като цяло бизнес климатът в търговията се усъвършенства с 1 пункт до стойност 38.6.

Очакванията в услугите се усъвършенстват, само че не задоволително, с цел да трансформират значително общите настройки в бранша, като по този начин бизнес климатът остава покрай равнището си от октомври. В строителството обаче индикаторът се утежнява с 2.2 пункта поради слаба сегашна и предстояща интензивност през идващите месеци, което не е изненада поради забавянето на работата в бранша през зимата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР