Поскъпването на водата се дължи на започналия през 2017 г.

...
Поскъпването на водата се дължи на започналия през 2017 г.
Коментари Харесай

По-скъпата вода - заради регулаторната петилетка на ВиК операторите

Поскъпването на водата се дължи на почналия през 2017 година нов 5-годишен регулаторен интервал на ВиК операторите. Това уточни пред Българска национална телевизия шефът на Дирекция " ВиК услуги " в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Ивайло Касчиев.

По думите на Касчиев от 2017 година е почнал новият 5-годишен регулаторен интервал, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни проекти и оферти за цени. Новите цени са заложени в бизнес проектите на водоснабдителните сдружения, които проекти чакат да бъдат одобрени с решение на КЕВР.
" Тези бизнес проекти минават през едно много съществено решето в комисията. Двустепенно е равнището на надзор - преди всичко в администрацията има много сериозна работна група ", изясни още Касчиев.

Припомняме, сега КЕВР е в развой на разискване на предложение за нарастване на цената на водата в 14 обитаеми места в страната. Очаква се на някои места нарастването да доближи до 20%. Това породи напрежение и митинги в обществото. С казуса се зае и омбудсмана Мая Манолова, която заплаши, че ще нападна решенията на Комисията за енергийно и водно контролиране в съда.

Най-солено повишаване на водата е планувано за облат Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е планувано нарастване с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.

Най-високо нарастване на услугата е планувана в област Ямбол, където водата може да нарастне с до 20%. Припомняме, единствено преди 10 дни цената на водата в региона беше увеличена от 1.63 лева на 1.97 лева за пространствен метър. Новото нарастване е планувано за месец януари.

Относно това Касчиев уточни, че актуалното нарастване в Ямболско е поради новата услуга по филтриране на отпадъчните води в региона.

Управителят на ВиК в Ямбол инж. Стоян Радев изясни, че нарастването с толкоз огромен % се дължи на това, че с влизането в действие на цената за 2018 година към цената на общата услуга ще се прибави такса филтриране в размер на 31-2 стотинки, които вземат участие в общата цена на водата. Той добави обаче, че хората няма да заплащат тази услуга до момента в който не влезе в употреба новата пречиствателна станция.

По думите на Радев през 2018 година в Ямбол цената на водата няма да се разграничава доста от тази, която жителите ще заплащат през сегашния месец декември. Това обаче не успокоява жителите на обитаемоте места в региона. Те не са предостатъчно както от високата цена на услугата, по този начин и от това, че водата там постоянно серпантина поради повреди.

Според недоволните жители водата в региона стопира през ден, а откакто тръгне от чешмите им изтичат кубици черна вода. Поради това хората са били принудени да купуват водата за питейни потребности.

" Има доста повреди, стопира се непрекъснато, като я пуснат се пълнят с мръсотии перални, бойлери. Докато не се създадат ремонтите в целия град няма да се промени нищо ", разяснява локалният гражданин Петър Стоянов.

Управителят на ВиК в Ямбол разяснява това, акцентирайки, че с цел да има ниски загуби на вода, би трябвало да има по-големи вложения във водопреносната мрежа, което налагало и по-високи цени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР