Поскъпването на тока и горивата поставя бизнеса и всички нас

...
Поскъпването на тока и горивата поставя бизнеса и всички нас
Коментари Харесай

КРИЗА: Ресторантьори пестят съставки от менюто, за да намалят разходите

Поскъпването на тока и горивата слага бизнеса и всички нас пред съществени тествания. Някои започнаха да от размера на кюфтето, от съставките в салатата, покривките и какво ли не. Други пък вършат комплицирани сметки по какъв начин да задържат служащите си във компанията, в случай, че повишаването на тока „ изяжда” най-малко няколко заплати всеки месец.

Ресторантьорството е фамилен бизнес за Ивайло Минков и хората към него от години. Последната сметка за ток го изправила пред сериозна алтернатива, оповестява Нова телевизия.
свързани новини6738на 02.10.2021
„ Тежи извънредно! В момента електрическата енергия, която аз съм заплатил за предишния месец, е съвсем две работни заплати за двама чиновници. Това не е малко, нали. Аз постоянно считам нещата в работна ръка, тъй като там ми е в действителност силата. В момента разноските са все едно съм наел още двама души, а пък те не правят нищо”, изяснява той.

Петко Петков работи в ресторанта към този момент 13 години и вижда по какъв начин повишаването и рестриктивните мерки поради пандемията се отразяват зле на бизнеса.

„ Капацитет имаме да кажем - 90 места, които не се пълнят непрекъснато, както беше преди. В същото време и цените се покачиха, с към десетина %. Принудени сме и ние леко да променяме цената. Просто всичко поскъпва”, уточни Петков.

Собственикът обаче не счита да пести за сметка на клиентите, макар че е чувал по какъв начин към този момент го вършат някои негови сътрудници. Вместо текстилни покривки, употребяват хартиени салфетки, с цел да от прането, прибират подправките, не поставят лук в салатата.
свързани новини39820на 14.09.2021
„ Хората намират някакъв метод да спестят, само че в случай че сервираме на един господин една салата и не му дадем подобен уред, ще бъде, по какъв начин да кажа, непрофесионално. Нали въпреки всичко тази салта би трябвало да бъде овкусена по метод, който той харесва. Ако не е бяла покривката и ние спестим, също няма да е уютно. По този метод може да загубим клиенти, а не да ги спечелим. Икономията някой път вреди”, сподели Ивайло Минков.

Той няма никакво желание да редуцира хора. „ Засега нямам никакви такива планове. Моят личен състав е дълготраен. Има хора, с които работим от 29 години, прибавя Минков.

Смята, че проблеми с повишаването на тока и горивата имат всички във всеки бизнес. „ На пазара има доста спекулации. Трябва да се появи някакъв регулатор и това да престане – и стопански, и политически. Аз по този начин го виждам. Ако нещо се случи в света, а има такива механизми, огромните страни и властимащите могат да подхващат мерки”, добави Минков.

Дотогава единственото, на което ще може да продължи да разчита, е това, на което е разчитал години наред - помощта на екипа си в ресторанта и на фамилията.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР