Поскъпването на щатския долар спрямо еврото прави Европа по-популярна сред

...
Поскъпването на щатския долар спрямо еврото прави Европа по-популярна сред
Коментари Харесай

Един от десет европейци се издържа от туризъм

Поскъпването на щатския $ по отношение на еврото прави Европа по-популярна измежду американците.

Туризмът отбелязва растеж в международен мащаб, а това се случва с даже по-бързи темпове в Европа. През 2018 година пазарът е повишен с 6%, като в този момент способства за 10% от общия Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз. Заетите в сектора се стремят да работят в посока образован туризъм, както и да облекчат известните дестинации. През 2018 година Европа затвърждава водачеството си в международния туризъм. Това демонстрират данните от годишния отчет на Европейската комисия за пътувания. Броят на туристите на континента се е нараснал с 6%, като 51% от световния туризъм е ориентиран към Европа. Устойчивостта на бранша се потвърждава от обстоятелството, че от ден на ден хора идват от Съединени американски щати и Китай. Броят на туристите на континента се е нараснал с 6%, като 51% от световния туризъм е ориентиран към Европа.

Документът на Европейска комисия обаче акцентира и рисковете като Brexit и напрежението в международната стопанска система. Поскъпването на $ по отношение на еврото прави Европа по-популярна измежду американците. През 2018 година към 33 млн. интернационалните туристи са пристигнали в Европа от други континенти, което е нарастване от 10% на годишна база.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китайци-пътешественици

Макар икономическият напредък на Китай да се забавя, туристите от страната имат все по-голям интерес към европейските дестинации. Пътуващите от азиатската страна означават растеж от 6% на годишна база. Причините за това се коренят в възходящото благосъстояние на китайската междинна класа, по-добрите въздушни връзки и улеснените процедури по приемане на виза.

Редица изследвания откриват, че с помощта на тридесетте и два нови маршрута сред Европейски Съюз и Китай, 12% от китайските полети са кацнали на европейските летища. Липсата на безвизов режим обаче към момента е фактор, който възпира някои пасажери. Едно от изследванията изследва какъв би бил резултатът за европейския туризъм и стопанска система, в случай че нямаше визови условия. Резултатите демонстрират, че цялостна либерализация на визите би съдействала за нарастване от 1% на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, като генерира спомагателни доходи от 12.5 милиарда евро годишно за бранша. Китай към момента има огромен капацитет. В момента 110-120 млн. китайци пътуват годишно, като цифрата може да нарасне до 200 млн. души през идващите две години.

Какво демонстрират данните

От данните за последните няколко години и въз основа на обобщението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз излиза наяве, че туризмът е възходящ бранш. Най-високият му дял от Брутният вътрешен продукт е в Испания (11.6%), Белгия (11%) и Португалия (9.2%), като това са резултати за 2016 година Необходимо е да се означи, че терористичните офанзиви в Брюксел през същата година са довели до огромни загуби за туристическите организации, заведения за хранене, хотели, както и оказа въздействие върху конферентния туризъм. Според данните от последните пет години туризмът съставлява минимален дял от Брутният вътрешен продукт в Полша (1.2% през 2013 г.), Люксембург (1.7% през 2015 г.) и Словакия (2.4% през 2015 г.).

В резултат на взрива на туризма в Европа през 2018 година, секторът е съдействал с 441.1 милиарда евро за стопанската система на Европейски Съюз, или 10.1% от общия Брутният вътрешен продукт на блока. Тази промишленост обезпечава над 27 млн. работни места, които съставляват 11.6% от всички служащи в Европейски Съюз. Ръстът на бранша на годишна база в международен мащаб е в размер на 5.6%

Доброто показване на туризма на световно равнище е осезаемо във всички страни от Европейски Съюз. Данни на Световния съвет по туризъм (WTTC) демонстрират, че да вземем за пример в Унгария 9% от всички наети работят в туризма. Процентът е по-голям е страни, които са по-силно подвластни от туризма като Португалия (19.1%), Испания (14.6%) и Италия (13.2%). В България заетите в туризма са 11% от всички наети.

Дял на заетите в туризма, 2018 г.(в %)

Туризмът би трябвало да става все по-интелигентен
Унгарският евродепутат социалист Ищван Ужхелий, който е заместник-председател на комисията по превоз и туризъм на Европейския парламент, подчертава върху това, че туризмът е един от най-бързоразвиващите се браншове в областта на услугите. Евродепутатът уточни потребността туризмът да става все по-интелигентен, с цел да не се " задушават градовете ". Той даде Будапеща като образец, където туристическата инфраструктура значително е отделена от системата за публичен превоз.
Статията е оповестена в границите на плана EDJNET, в който " Капитал " е сътрудник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР