Поскъпването на храните и услугите, което се очертава да бъде

...
Поскъпването на храните и услугите, което се очертава да бъде
Коментари Харесай

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

Поскъпването на храните и услугите, което се обрисува да бъде с над 5 на 100 на годишна база, ще има най-сериозен принос за инфлацията следващата година. Това е записано в есенната прогноза на Министерството на финансите, съгласно която до края на 2019 година Индексът на потребителските цени ще се усили до 2,8 на 100. Спадът в безработицата и растежът на приходите ще се забавят през идващите няколко години. Малко под 5 на 100 ще бъде растежът на цените и на услугите, като двата сегмента ще окажат главно въздействие върху ускоряването на инфлацията. Средногодишното повишаване на живота следващата година ще бъде 2,5 на 100, а през идващите няколко години ще се забави леко. Същото ще се случи с приходите и с безработицата. Тази година стопанската система ще означи растеж от 3,4 на 100, само че до 2022-ра година ще се развива малко по-бавно.

Най-вероятно това ще докара и до охлаждането на имотния пазар и ипотечното кредитиране, защото ще понижат покупките на парцели с капиталова цел, предвиждат още от министерството. Основните опасности пред стопанската система ни могат да дойдат извън - най-много поради несигурността към Брекзит, комерсиалната война и забавянето на китайската стопанска система.

Очаква се растежът за цялата международна стопанска система тази година да бъде не повече от 3%. " Задаващата се рецесия има други характерности спрямо 2008 година Тя ще бъде рецесия на предлагането, до момента в който предходната беше рецесия на търсенето. ", разяснява пред БНР от Лондон проф. Димитър Иванов. По думите му тази рецесия няма по какъв начин да не засегне и стопанската система на България, а в изнесените позитивни данни за стопанската система ни имало предизборни нюанси. " Нямаме нови вложения, нямаме възобновяване на промишлеността. Огромни стратегически планове в страната са забавени. Ако погледнем и обществената картина в стопанската система - тя е трагична. Над 50% от българското население получава под минималната работна заплата. Нищо не се случи в региона на новия стопански модел, нова реиндустриализация ", твърди проф. Димитър Иванов. Според него в страната ни се основава климат, който отблъсква непознатите вложители. Той счита, че статистиката не отразява и действителната картина на инфлацията в страната. По думите му тя върви към 6-7%. Проф. Иванов е безапелационен, че би трябвало да се мисли за нов обществен и промишлен пакт за развиване на България и той да е сред всички политически сили.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР