Поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на

...
Поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на
Коментари Харесай

Путин: “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския газов пазар

" Поскъпването на газа в Европа е разследване от недостига на електрическа енергия ", съобщи съветският президент Владимир Путин пред участниците в интернационалния конгрес “Руска енергийна седмица”, чийто хазаин е Москва.

В същото време Путин увери, че Русия е подготвена да усили доставките на синьо гориво на европейския пазар.

Сред предпоставките за актуалната рецесия в Европа президентът Путин уточни нарастването на каузи на силата от възобновими източници и отводът от дълготрайните контракти за доставка на газ в интерес на спот пазара:

" През цялото последно десетилетие, малко по малко, в европейската енергетиката се залагаха систематични недостатъци. Именно те доведоха до огромната рецесия на европейския пазар. Ще напомня, че когато водеща роля играеха атомната и газовата генерация, нямаше сходни рецесии ".

Президентът акцентира също, че Русия съблюдава договорите за доставка на газ в Европа и има подготвеност да усили количествата, в случай че европейските страни пожелаят.

" Заедно с европейските компании, нашите сътрудници и другари, осъществяваме огромни инфраструктурни планове. Задачата на " Турски поток ", " Балкански поток ", " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " е за години напред да обезпечат резистентност и предсказуемост на доставките на такива количества газ, каквито са нужни на европейските страни ", добави още Путин.

Путин предвижда, че въвеждането в употреба на газопровода “Северен поток 2” може да понижи напрежението на европейския пазар, само че в същото време акцентира, че планът се сблъсква с административни спънки.

По думите му Русия е подготвена да запази и даже усили преноса на газ през Украйна след 2024г., когато изтича актуалният контракт сред Москва и Киев, според от равнищата на ползване в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР