Поскъпването на долара тласка глобалната икономика към синхронизирано забавяне. Покачването

...
Поскъпването на долара тласка глобалната икономика към синхронизирано забавяне. Покачването
Коментари Харесай

Скъпият долар тласка глобалната икономика към по-голямо забавяне

Поскъпването на $ тласка световната стопанска система към синхронизирано закъснение. Покачването на американската валута води до повишение на разноските по заеми и подклажда неустойчивост на финансовите пазари, а към този момент липсват предпоставки обстановката да се промени, написа в разбор Bloomberg.

Доларът доближи дълголетен връх по отношение на валутите на главните търговски сътрудници на Съединени американски щати, макар че инфлацията оттатък океана е на най-високото си равнище от близо 40 години. Това е и повода, като се чакат сходни ходове и на идващите няколко съвещания на централната банка.

Инвеститорите са уверени, че икономическата уязвимост в международен мащаб движи повишаването на $. Блокадите в Китай поради ковид-19 забавиха промишленото произвеждане в района, а усилва разноските за сила за европейските семейства и компании. Икономиката на еврозоната в действителност е изправена пред опасността от криза или слаб растеж.
Реклама Заплаха за разрастващите се стопански системи
Поскъпващият $ би трябвало да помогне на Федералния запас на Съединени американски щати да охлади цените и да поддържа американското търсене на артикули от чужбина, само че също по този начин заплашва да увеличи цените на вноса. Освен това това може в допълнение да ускори темповете на инфлация в другите страни и да ги лиши от капитал. Това е изключително обезпокоително за нововъзникващите стопански системи, които са принудени или да отслабят валутите, да се намесят, с цел да лимитират спада, или да покачат лихвите в опит да укрепят валутите.

Развитите стопански системи са в почти същата позиция - неотдавна еврото доближи ново петгодишно дъно по отношение на $, швейцарският франк отслабна, достигайки паритет с $ за първи път от 2019 година, а финансовият регулатор в Хонконг беше заставен да се намеси, с цел да отбрани закрепения курс на локалната валута. Японската йена също доближи неотдавна най-ниското си равнище от 20 години по отношение на $.

" Бързият ритъм на повишение на лихвените проценти на Фед предизвиква главоболия на доста други стопански системи в света, предизвиквайки изходящи потоци от вложения и намаляване на валутата ", споделя пред Bloomberg Туули Маккули, началник на азиатско-тихоокеанския отдел в Scotiabank.

Развиващите се стопански системи са застрашени от " валутно противоречие ", което поражда, когато дадена организация или компания е взела заем в щатски долари и са ги отпуснали в локалната си валута. Това мнение изрази Клей Лоуъри, някогашен помощник-министър на финансите на Съединени американски щати по интернационалните въпроси, който е в този момент изпълнителен вицепрезидент на Института за интернационалните финанси. " Съединените щати постоянно са били безвредно леговище ", сподели Лоури пред Bloomberg. " С повишението на лихвените проценти още повече капитал може да се насочи към Съединени американски щати. И това може да бъде нездравословно за разрастващите се пазари ", прибавя той.
Реклама
Пазарите на валутни деривати демонстрират, че вложителите чакат доларът да продължи да надминава упованията. Валутните дилъри декларират пред Wall Street Journal, че клиентите купуват варианти, които се изплащат, в случай че доларът продължи да пораства.

Много производители към този момент се оплакват, че високите разноски, пред които са изправени, значат, че не печелят доста от по-слабите валути. предвижда 20% спад на оперативната облага за настоящата фискална година макар регистрираните годишни продажби на коли, които не са по-слаби от предходната година. Причината за прогнозата на японската компания е " невиждано " нарастване на разноските за логистика и първични материали.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР