Поскъпването на акциите на компании, разработващи ваксини, други медикаменти и

...
Поскъпването на акциите на компании, разработващи ваксини, други медикаменти и
Коментари Харесай

Предприемачите, които спечелиха милиарди благодарение на епидемията

Поскъпването на акциите на компании, разработващи ваксини, други лекарства и проби за ковид, е съумяло да сътвори най-малко един нов милиардер през последните седмици. А също по този начин и да помогне на още девет такива да забогатеят доста, като натрупат милиарди долари за няколко седмици.

След като Световната здравна организация (СЗО) разгласи световна пандемия на 11 март, фондовите пазари се сринаха, а главният американски показател Dow Jones регистрира най-големия си спад от 1987 година насам. И до момента в който тържищата към този момент възвърнаха част от загубите си, една група от компании остана незасегната от всеобщите разпродажби на бумаги.

Това точно е групата на фирмите във фармацевтичната промишленост, разработващи разнообразни лекарства и проби за ковид. Най-големият печеливш от растежа на техните акции е основният изпълнителен шеф на Moderna - първата компания, почнала да тества ваксина против COVID-19 в Сиатъл.

В резултат на това Стефан Бансел е съумял да влезе в категорията на милиардерите единствено за няколко седмици. Към средата на март неговото чисто благосъстояние възлиза на 720 милиона $. Оттогава насам акциите на Moderna са поскъпнали с над 103%, което е повишило положението на французина до 1,5 милиарда $.

Бансел е най-големият печеливш що се отнася до процентно нарастване на благосъстоянието му - със 109% за седем седмици. Зад него по този индикатор на второ място се подрежда италианският бизнесмен Густаво Денегри. Неговото чисто положение е повишено с 32% или с 1,1 милиарда $ с помощта на скока от 45% в цената на акциите на биотехнологичната компания DiaSorin, излиза наяве от данни на Forbes.

В стойностно изражение най-вече е забогатял френският милиардер Ален Мерю. Основателят на производителя на проби BioMerieux е натрупал над 1,5 милиарда $ за последните седмици до общо 7,6 милиарда $.

Също с толкоз е забогатял и Сео Юн-Джин - ръководителят на южнокорейската биофармацевтична компания Celltrion. Тя също създава проби за ковид и е съперник на BioMerieux.

От всички милиардери, съумели да покачат благосъстоянието си вследствие на епидемията, най-заможен е сингапурският бизнесмен Ли Шитин. Неговата компания Mindray Medical е локализирана в китайския град Шънджъ и към този момент е най-големият производител на здравна техника в азиатската страна. Ли Шитин е съумял да забогатее с 1% през последните няколко седмици до 12,6 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР