Поскъпването е не само в цената на кубичен метър -

...
Поскъпването е не само в цената на кубичен метър -
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на водата в София със 70%

Поскъпването е освен в цената на пространствен метър - от 6.24 на 7.01 лв., както е в един от случаите. То е и в отвеждането на питейни води, като скокът тук е огромен- от 1.38 лв. на 2.53 лв.. Какво изяснява тази разлика от над 1.20 лв. за количеството от 6 кубични метра, не е ясно.

Също по този начин не е ясно какво постанова повишаването и на третия съставен елемент - филтриране на отпадни води. Фактурата от февруари 207 година за 6 кубични метра демонстрира цена от 1.50 лв., а тази от януари 2018 година е с лев повече - 2.50.

Парадоксът е, че водата нараства със 77 стотинки, до момента в който двете други заплащания нарастват с над 2.20 лв. за едно и също количество потребена вода. Така общо сметката за вода при едно и също количество от февруари 2017 е поскъпнала с към 70% през януари 2018 година.

В цитирания случай става дума за дребна сума, тъй като посоченият образец е на потребител с дребни количества. Разликата в цените ще бъде фрапантна за огромни потребители.

Толкова скъпа вода без никакви действителни претекстове, с изключение на известни единствено на КЕВР причини, ще затрудни живота и бюджета и на пенсионерите, и на обществено слабите.

Няма по какъв начин фрапантно повишаване от този тип да не бъде видяно. Шефът на КЕВР Иван Иванов знае какво прави. Наближава краят на концесионния контракт, подписан от кмета Стефан Софиянски и вдигнал цените на водата до невероятни равнища при изискванията на водоснабдяването в столицата.

Вероятно това е претекст на концесионера да усили, колкото може, приходите си до приключване на концесията. Това обаче става на гърба на потребителите от столицата и със съдействието на КЕВР, Столична община и държавното управление.

Оправдания доста, само че истината е една - водата нарастна фрапантно в София. Има ли кой да отбрани потребителите от своеволията на концесионера, поощрявани от институциите? Въпросът е чисто риторичен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР