Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще

...
Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще
Коментари Харесай

Какво налага поскъпването на цената на водата

Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще бъде водата в Ямбол , там скокът на цената ще е с 20 %. В София нарастването ще бъде съвсем 10%. Най-скъпа вода ще заплащат във Враца , в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лв. за кубик.  Енергийният регулатор утвърди повишаване то с сред 3 и 20%.  Имаше и митинг с съществени оратори- депутатите от Българска социалистическа партия.

 

Каква е логиката на повишаване то на цената на водата?

„ Два са главните фактори за повишаване то на водата сега. На първо място, особено в тази ситуация с Дива Слатина, имаме смяна през 2015 година, с която се вкара институтът на единната цена на водата, употребена от един и същи оператор на водата. Например, в случай че в Монтанско имаме разнообразни цени на водата в градовете, в този момент, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област ”, коментира в студиото на „ Събуди се ” министърът на районното развиване Николай Нанков.

„ Новите услуги като филтриране и отклоняване на мръсните води, също костват пари. Нашата съществена цел е да запазим водния запас, да го създадем по-чист и след 10-20 години той да е наличен за българските жители, както и сега ”, добави министър Нанков.

След Нова година стартира публичното разискване на Закона за ВиК. А в текстовете се планува въвеждането на водни помощи на обществено слабите.

На въпрос „ Как ще се премери качеството на услугите на ВиК ? ”, районният министър отговори: „ Качеството на услугата се мери в липса на повреди, или с понижаване на повредите. Очакваме сред 15 и 45% съкращаване на водозагубите в дълготраен 15-годишен интервал. Но не би трябвало да сатанизираме ВиК сдруженията ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР