Поскъпване на олиото с около 30% в рамките на броени

...
Поскъпване на олиото с около 30% в рамките на броени
Коментари Харесай

Скок в цените на олиото отбелязва бранша

 Поскъпване на олиото с към 30% в границите на броени дни, регистрират търговци. Причината - ниските добиви от слънчоглед поради сушата. В Добруджа земеделците тази година регистрират междинен рандеман към 200 кг от декар, при над 300 при естествени условия.

" Основният международен снабдител на слънчоглед, това са страните от Черноморския басейн - България, Румъния, Украйна, Русия и на всички места следим извънредно по-малка беритба в съпоставяне със общоприетата, която е повода за по-високата цена на суровината “, изясни Георги Веселинов - търговски шеф на фабрика за олио, с. Карапелит.

Според зърнопроизводителите в Добруджа добивите тази година са в пъти по-ниски от нормалните. " Аз от 25 години се занимавам със земеделие, такава суша, такова нещо не съм виждал. Нещата са пагубни като добиви. 50 до 80% са по-ниски добивите спрямо естествена година. При олиото то към този момент се вижда, към 3 лв. в по-големите вериги. Потенциалът като цена на слънчоглед е към този момент близо 1000 лв. “.

" Имаше полета, от които прибирахме и от порядъка 80-100 кг “, споделя Детелина Димитрова – агроном пред бТВ. В един от магазините към този момент регистрират спад на продажбите. " Няма да забележим рекордни цени на рафта. Все отново има избран предел на цената, който е търпим “, съобщи Георги Веселинов. Независимо от по-малкото произвеждане на слънчоглед, дефицит на олио в магазините няма да има.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР