Поскъпване на хранителните стоки с до 1% и на автобусните

...
Поскъпване на хранителните стоки с до 1% и на автобусните
Коментари Харесай

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

Поскъпване на питателните артикули с до 1% и на автобусните билети с към 7,6 на 100 е предстоящият резултат от въвеждането на тол системата от 1 март 2020 година Това излиза наяве от оповестената оценка на въздействието на Тарифа за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа. Документът е оповестен за публично разискване, а крайният период за предложенията е 16 декември.

Както в. " Дума " писа, цени за тол таксите за камионите и рейсовете са избрани съгласно тежестта, броя оси и емисионния клас на транспортното средство и на класа на пътя - автомагистрала, първи или втори клас. По тази причина са в необятни граници от 4 до 36 ст./км, което ще оскъпи пътя до морето да вземем за пример от 15 до 100 лева За рейсовете над 12 тона цената е от 3 до 9 ст./км, а под 12 тона ще заплащат с по една стотинка по-евтино на километър - от 2 до 8 ст. Стойността ще се пресмята на изминат километър, като всяко нахлуване в тол сегмент ще се приема за цялостното му изминаване, прецизират от районното министерство. С цената се дефинира и обезщетителната такса, която се дължи, в случай че товарен автомобил употребява платената пътна мрежа без тол такса. За камиони сред 3,5 т и 12 т е препоръчано обезщетителната такса да е 150 лева, за камиони над 12 т с две до три оси - 450 лева, за тежкотоварни транспортни средства над 12 т с четири и повече оси - 750 лева, а за рейсовете - 150 лева Компенсаторната такса се заплаща за да се избегнат административните наказания. Тя не е глоба, а по-висока пътна такса, която обезпечава свободно напредване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена.

Ако лидерът откаже да заплати обезщетителната такса на място, с цел да продължи пътя си, той би трябвало да заплати оптималната тол такса. За товарните коли сред 3,5 т и 12 т препоръчаният така наречен оптимален тол е от 27 лева до 48 лева, според от емисионния клас, за товарни коли над 12 тона с две и три оси - сред 71 лева и 146 лева, за камиони с тегло над 12 тона и с четири и повече оси - от 119 лева до 242 лева, а за рейсовете - от 24 лева до 49 лева

Заплащането на оптималната тол такса не освобождава нарушителите от заплащането в 14-дневен период на обезщетителна такса по банков път. Така общата дължима сума, която би трябвало да заплати да вземем за пример извършител, отказал да заплати на място обезщетителната такса за лидер на камион с тегло над 12 тона с повече от четири оси и еко категория Евро IV е 917 лева Ако в 14-дневния период обезщетителната такса не бъде платена, Законът за придвижване по пътищата планува санкции за нарушителите. При липса на декларирани данни, с които да може да се откри изминатото разстояние, глобата за лидера е 1800 лева дневно, а за погрешно декларирани данни - да вземем за пример опит за машинация с емисионния клас, категорията или с броя оси на натоварване на транспортното средство, санкцията за притежателя е 2500 лв. дневно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР