Поскъпване на хляб, мляко, сирене и месо с до 5%,

...
Поскъпване на хляб, мляко, сирене и месо с до 5%,
Коментари Харесай

До 5 % по-скъпи храни от догодина заради новите транспортни разходи

Поскъпване на самун, мляко, сирене и месо с до 5%, поради по-високите разноски за превоз. Това предвиждат производители, търговци и превозвачи.

Новите цени на горивата и промяната на винетките с толтакси от следващата година доста ще оскъпят транспорта на храните и стоките, които купуваме най-често. Проверихме на кои артикули и услуги ще скочат цените и от по кое време.

Всеки ден хиляди артикули се транспортират от производителите до комерсиалната мрежа. И сега големи количества плодове и зеленчуци потеглят от складовете на едро към магазините и пазарите в страната.

От идната година плановете на превозвачите са безапелационни: пътните такси, които транспортните компании заплащат, ще скочат фрапантно, което незабавно ще повлече нагоре и цените на главните артикули и услуги.

Според препоръчаните разновидности на Световната банка всички коли над 3 тона и половина ще заплащат такси – 12, 20 или 26 стотинки за км.

„ Към момента цената на транспортната услуга е 1,60-1,80 – тогава ще се стигне 1.80-2.00 лева Ако приемем, че сега един транспортьор с един камион реализира транспорти за към 100 хиляди км  (и все още плащаме годишна винетка от 1340 лева във вид за толтакса – да вземем за пример за 20 ст./км – ще плащаме 20 хиляди лева, разходът ни доста се усилва ”, пресметна Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.

Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски компании ще скочат сред 10 и 20 пъти, пресмятат от сектора. Това ще оскъпи продукцията, която возят.

„ Неминуемо това ще се отрази и на цените на стоките – главно на всеобщите, които ежедневно се транспортират ”, предупреждава Арабаджиев.

„ Стоки, които би трябвало да се транспортират на по-голямо разстояние, ще бъдат повече изложени на повишаване.  Това са бързооборотните артикули – хранително-вкусова индустрия, плодове, зеленчуци, които зависят от превоз ”, казва и ръководителят на БТПП Цветан Симеонов.

А покачването ще бъде платено от крайния консуматор.  По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от превоза.

Най-сериозен удар чакат търговците на плодове и зеленчуци.

„ При домат, краставица, мандарина, портокал – би могло да окаже съществено въздействие. Ако вземем екзотични артикули – като ананас и плодове от далечни дестинации – транспортният разход и в този момент е доста висок и тъй като цената е такава, че се пазари в по-малки размери – тама няма да има голямо значение ”, каза Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по борсовите артикули и борсите.

„ Например за доматите, които идват от Албания и се транспортират от към 500 км, при въвеждане на толктакса, цената ще се увеличи с към 10 ст./ кг ”, обясни търговецът Красимир Станков.  Красимир пресмята, че най-малко 10 % от цената на стоката, която получава, заплаща за доставянето й. При растеж на цените чака отлив на консуматори.

Владимир Иванов споделя, че 3-4 стотинки покачване на цената на кг са в положение да банкрутират един търговец, до момента в който пазарът на дребно не би трябвало въобще да реагира на подобен вид промени от порядъка на няколко стотинки.

„ Ако да вземем за пример 1 лева коства доматът, ще стане към 1,10 лева В момента бизнесът е много сложен – хората изнемогват. Тия 10 стотинки са осезаеми и това ще докара до понижаване на потреблението ”, казва Красимир Станков.

Най-голямо ще бъде повишаването при вносните плодове и зеленчуци, по-малко – при родната продукция.

„ Това в известна степен ще е плюс, само че отрицателният резултат ще е в крайния клиент, тъй като той ще би трябвало да заплати тези спомагателни разноски ”, допълва Цветан Симеонов.

Новите транспортни разноски към този момент се усещат и при доставките на самун.

„ При хляба има най-тежката логистика от всички пазарни артикули – предвид на това транспортните разноски, които набъбват последните седмици, трансформират съществено себестойността на хляба. Заложените разноски не са по-малко от 3 до 5 % ”, обясни ръководителя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Това бързо ще повлече нагоре и цените на хляба. От сектора към момента нямат точни планове, само че при упования растеж на пътните такси и новите цени на горивата – повишаването може да доближи и 3 %.

По-големи разноски за превоз към този момент регистрират и месопреработвателите. Очакваният растеж при месото и саламите на щанда е 2-3 %.

„ Ако междинната цена на един артикул е 10 лева, най-малко 20-30 стотинки ще се увеличи. Зареждаме със първични материали и материали – свежи меса, откакто произведем нашите артикули – се карат във всички точки на страната с хладилни камиони ”, изчисли и Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Поскъпването няма да подмине и млечните артикули. Очаква се скок  е цената на сиренето, млякото и кашкавала с  3-4 %. Производителите настояват, че в случай че решат да запазят цените, мандрите са застрашени от загуби, съкращения и даже банкрути.

„ Може и поради мощната конкуренция и неплатежоспособността на клиентите да не престават да обезкостяват своето дружество и да не покачват цените. Но това не е финансово здравословно. Няма запас, който може да компенсира всички тези нараствания ”, заяви Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

Сега транспортните разноски зависят както от честотата на доставките, по този начин и от положителната логистика. За да ги понижат – някои търговци обмислят и нови направления – без толтакси – което обаче ще забави доставките.

„ Самите товарни камиони се уплътняват до последния сантиметър и никой камион не потегля до момента в който не се запълни всяко свободно място до последна опция – това ще провокира нови условия към работата на превозвачите ”, обяснява ръководителят на БТПП.

Съвсем малко се чака да нарастнат стоките, които купуваме по-рядко като облекла, обувки, черна и бяла техника. Движение в цените нагоре се чака и при екскурзиите и куриерските услуги.

„ Един рейс минава към 300 хиляди км на година, по-редно е да останат на винетна система, както е в Европа – тъй като ние би трябвало да пътуваме – без значение дали има или няма пасажери – и правим една обществена услуга, също така не унищожаваме толкоз пътищата. Днес плащаме 800-900 лева за една година, при толтакси при разновидностите на Световната банка – това са 40 хиляди лв. – това ще унищожи бизнеса, няма по какъв начин да поемем тази разлика. Чакаме решението на държавното управление ”, заяви Галя Топалова от Националното съдружие на автобусните превозвачи.

Тя предвижда, че доста транспортни компании по постоянните автобусни линии ще спрат работа. Засега нарастване на цените на билетите не се чака.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР