Пощенските станции в населени места с под 800 жители ще

Пощенските станции в населени места с под 800 жители ще ...

Закриват пощенските станции в малки населени места.


Пощенските станции в населени места с под 800 жители ще бъдат закрити. Те ще трябва да реорганизират дейността си и да намерят по-гъвкави форми на обслужване, за да не поддържат целодневна станция, персонал и разходи. Това стана ясно от изказване на транспортния министър Росен Желязков в ресорната комисия в парламента. Във вторник комисията одобри на второ четене промените в Закона за пощенските услуги. В новите текстове се предвижда пощенски станции да има в места само с над 800 жители.
Министър Желязков опита да обясни, че промените няма да оставят малките населени места без пощенски услуги. По думите му обаче "Български пощи" трябвало да се реорганизиран и оптимизират.
В момента "Български пощи" имат мрежа от 2979 броя пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове.
Желязков даде за пример, че в някои държави членки на Европейския съюз, особено в планински и труднодостъпни райони, вече се работило с доставка на пратки с дронове. По думите му това е нещо, което през следващите години ще дойде на дневен ред в България. Товаримостта на дронове и управлението се увеличава, регулацията на дроновете в момента е в ход на подготовка и на национално ниво, а не само на европейско ниво, поясни транспортният министър.

Източник: duma.bg