Пощенска марка, посветена на инициативата София – Европейска столица на

...
Пощенска марка, посветена на инициативата София – Европейска столица на
Коментари Харесай

Валидираха марка за София – Европейска столица на спорта 

Пощенска марка, отдадена на самодейността София – Европейска столица на спорта бе валидирана през днешния ден на специфична гала в Музея за история на София. На изданието е изобразена Статуята на София, а до един от най-ярките знаци на града е стилизирана група на бягащи спортисти. Цветовете са в преобладаващо синьо, в разнообразни нюанси, сходно на употребяваните в марката на акцията.

Първи щемпел и автограф поставиха кметът на града Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Димитър Геновски и ръководителят на Столчния общински съвет Елен Герджиков. На церемонията участваха олимпийските първенци и медалисти Таня Богомилова, Ваня Гешева, Йорданка Благоева, Евгения Раданова и други спортни митове.

„ Предстоят доста забавни прояви, надпревари и фестивали, които ще се провеждат в продължение на цялата година “ съобщи Йорданка Фандъкова. По думите й, предстоят 200 спортни събития за годината, които ще се проведат в София. През март следва международното състезание по фигурно пързаляне за младежи и девойки и шампионати по таекуондо, карате, баскетбол, тенис на маса. Със 800 хиляди лева общината поддържа детско-юношеския спорт в клубовете. Проектират се 6 спортни зали в учебни дворове – в „ Люлин “, „ Студентски град “, „ Красно село “, както и в регионите „ Витоша “ и „ Младост “. Продължава и построяването на стрийт фитнеси. Досега са построени 44 такива площадки, тази година е очакван градежа на още 16.

Зам.-министър Геновски даде повече детайлности за валидираното издание, като акцентира неговото обръщение: да разпространява полезностите, които възпитава Спортът за всички – дисциплинираност, жизнеспособност, екипен дух, обмислен риск, съпричастност, феърплей… „ Спортната тема е една от най-предпочитаните в актуалното маркоиздаване”, сподели още зам.-министърът.

Изданието включва пощенска марка с винетка и специфичен пощенски щемпел. Художник на марката е графичният дизайнер Валентин Щинков, тя е с размер 50/25 мм, с номинална стойност 1.50 лева, офсетно отпечатана с гребеновидна перфорация върху бяла хартия с тираж 11 000 броя. Специалният пощенски щемпел ще бъде възложен за потребление в Пощенска станция 1000 София  за 3 работни дни, считано от датата на стартиране на марката в приложимост.

„ Промените, които сме предложили дружно с основния проектант в Закона за устройство и застрояване на Столична община и се надяваме да бъдат утвърдени от народните представители, значат отбрана на зелени повърхност “, сподели още Фандъкова. „ За първи път вкарваме терминология и опция да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение зоната, за която става дума и високите здания да имат единствено на избрани места, а не да никнат като гъби на всички места в София “, съобщи още киметът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР