Посевните площи с опиумен мак в Афганистан през 2017 г.

...
Посевните площи с опиумен мак в Афганистан през 2017 г.
Коментари Харесай

Посевите от опиумен мак в Афганистан са рекордни

Посевните площи с опиумен мак в Афганистан през 2017 година са достигнали 328 хиляди хектара, което е безспорен връх за цялата история на страната. От тях може да бъдат създадени 9 хиляди тона опиати, се споделя в отчет, показан през днешния ден от заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации и изпълнителен шеф на Управлението на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността Юрий Федотов, съобщи ТАСС.

Увеличението на площите с опиумен мак за последната година е с цели 63 % от досегашните към 150-170 хиляди хектара, а производството на опиат е повишено с 87 %, заяви Федотов.

Той посочи, че както и до момента, по-голямата част от посевите са в територии, следени от талибани. Тревожното развиване като цяло е обвързвано с удобните климатични условия през тази година, се отбелязва също в отчета. Федотов обърна внимание, че производството на опиат се усилва редом с появяването на все по-големи количества синтетични опиати.

Като цяло в света е маркирана наклонност към увеличение на добива на наркотични средства: на кокаин в Латинска Америка, синтетична дрога, нови психоактивни субстанции, които в този момент всеобщо се създават в Афганистан. Организация на обединените нации чака количеството на създадените през тази година опиати да надвиши нивото на ползване.

Не става дума единствено за хероин, който е най-опасното и смъртоносно вещество, само че също за хашиш и синтетични опиати в амфетаминов вид, се споделя в отчета.

Според Федотов внезапното увеличение на производството на опиати в Афганистан на фона на провалите, които търпи "Ислямска страна " в Сирия и Ирак, може да значи, че джихадистката формация се кани да се дислоцира в различен регион и приготвя финансовата си база.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР