Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация

...
Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация
Коментари Харесай

Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация 18 г.?

Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация 18 година? Посетителите в един от музеите в Гранд Каньон може да са били изложени на повишени равнища на радиация в последните 18 години. Това твърди някогашен чиновник на Националния парк, съгласно който от близо две десетилетия в постройката на музея е имало три необезопасени кофи с уранова руда, до които посетителите и чиновниците са имали достъп.
 
Елстън Стивънсън споделя, че след негови сигнали кофите с рудата били отстранени, само че след това управлението на Националния парк пробвало да покрие случая, вместо да предизвести всички гости и чиновници, които в миналото може да са имали контакт с кофите. Твърденията на Стивънсън провокираха плевел спор сред разнообразни специалисти в Съединени американски щати на тематика до каква степен е рискова урановата руда и имало ли е заплаха за посетителите.
 
For nearly 2 decades, Grand Canyon tourists were exposed to radiation beyond the federal limit, safety manager says
— CNN (@CNN)
Елстън Стивънсън до неотдавна работел като управител по сигурността в Националния парк „ Гранд Каньон ” в американския щат Аризона. В началото на февруари Стивънсън изпраща имейл до всички сегашни чиновници на парка, в който им оповестява, че най-вероятно са били изложени на рискови равнища на радиация в последните години, а управлението на парка не ги е уведомило.
 
Според описа му, през юни предходната година Стивънсън разкрил три кофи с уранова руда, които били ситуирани наоколо до експонатите в един от музеите в парка. След малко следствие той открил, че кофите са там най-малко от 2000 година и чиновниците и посетителите на музея са имали контакт с тях от самото начало. На сигнала му се отзовал специалист от парка, който направил измервания и открил равнища на радиация неведнъж надвишаващи допустимата норма.
 
Grand Canyon National Park officials are investigating whether anyone was exposed to radiation at unsafe levels while samples of uranium ore sat in plastic buckets in a park research building
— CBS News (@CBSNews)
Високите равнища обаче били измерени единствено директно покрай кофите, не и в останалата част на музея. В последна сметка, след няколко дни управлението взело ограничения и изхвърлило кофите в близка уранова мина, от която и евентуално са пристигнали в началото. Според описа на Стивънсън обаче чиновниците нямали нито нужната екипировка, нито знания по какъв начин да действат – пренесли кофите с елементарни гумени ръкавици и дръжки от бърсалки за под. Транспортирали ги до мината с открит пикап, след което върнали празните кофи назад в музея.-->
 
Стивънсън твърди, че по-късно неведнъж отправял молби до управлението на парка да предизвести всички, които вероятно са имали контакт с кофите, само че по думите му ръководителите избрали да си замълчат за случая. Той добавя, че персонално е виждал групи възпитаници, които са имали непосредствен контакт с кофите.
 
Grand Canyon Visitors Were Exposed to Unsafe Radiation From Buckets of Uranium for Nearly Two Decades
— Indigenous (@AmericanIndian8)
От управлението на парка обявиха, че са почнали следствие, в което вземат участие и здравните и служби в щата Аризона. От вътрешното министерство на Съединени американски щати също излязоха с публично известие, че измервания на място не са открили повишени равнища на радиация в музея, тъй че понастоящем няма никаква заплаха за посетителите и чиновниците на парка.
 
Случаят обаче провокира спор сред разнообразни специалисти по тематиката до каква степен рискова е урановата руда. Физикът Крег Литъл да вземем за пример разяснява пред " USA Today ", че необогатената уранова руда излъчва напълно слаба радиация и няма причина за безпокойствие: " Това е просто кофа с камъни. Да, не бих поставил креватчето на детето си от горната страна, само че нищо повече ".
 
Grand Canyon tourists 'exposed to radiation' for 20 years
— Mary Ferrer (@alfabeto)
Моди Уецлър – професор по химия от университета в Клемсън, също твърди, че рудата излъчва най-безвредния вид излъчване с алфа частици, които са рискови при усвояване или поемане, само че се всмукват елементарно даже от въздуха или външния пласт на кожата. Уецлър добавя, че на процедура е нужно да погълнеш или вдишаш рудата, с цел да си навредиш.
 
Други специалисти пък оспорват данните на Стивънсън за неведнъж повишените равнища на радиация, само че не са безапелационни дали при нескончаем престой в затворен съд урановата руда не е в положение да излъчва по-силно излъчване.
 
От управлението на парка допълват, че няма да дават спомагателна информация най-малко до момента в който не завърши следствието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР