Посещението в Украйна показа много ясно къде България стои по

...
Посещението в Украйна показа много ясно къде България стои по
Коментари Харесай

Лена Бориславова: За първи път имаме правителство, което реално показа проатлантическа ориентираност

Посещението в Украйна сподели доста ясно къде България стои във връзка с този спор. Украйна има проблем с износа на житни култури, през днешния ден обсъдихме тематиката и в Букурещ. Оформя се тристранно съдействие по тази линия. Договорена беше и евакуацията на моряците от кораба ( " Рожен ", който е блокиран в украинското пристанище Черноморск, бел. ред). Постигнахме единодушие да участваме в взаимните опити за закупуване на общи количества газ за района, по самодейност на българското държавно управление. Това съобщи представителят на държавното управление и начлин на кабинета на премиера Лена Бориславова в " Панорама ".

Президентът Зеленски е определил България като другарска страна. Ремонтирането на украинска военна техника у нас е мярка, която ще бъде потребна и за двете страни, регистрира Бориславова.

Според нея държавното управление ще успее да се сплоти по тази тематика. Свикано е изключително съвещание на Народно събрание, като Бориславова изрази вяра, че на него ще бъде взето решение да се окаже помощ с оръжие на Украйна.

По думите ѝ не за първи път чува, че държавното управление ще падне. Тя изрази оптимизъм, че ще намерят механизми, с цел да запазят стабилността в ръководството. За първи път имаме държавно управление, което дефинира с действителни стъпки своята проатлантическа ориентираност, регистрира Бориславова.

Тя отхвърли опцията за държавно управление в състава на този парламент с присъединяване на ГЕРБ-СДС, защото те не са посочили подготвеност да бъдат част от смяната, от която има потребност българското общество.

Лена Бориславова сподели още, че България би трябвало да направи своя избор дали ще бъде на страната на демокрацията или ще поддържа дейности на една някогашна велика мощ, която желае да вклинява разделяне в Европейския съюз.

Бориславова разяснява и прекъсването на газа от Русия.

Технически доставките на газ се заплащат от време на време. Първите две дъражви, които вършат заплащания са България и Полша и заради това, че не желаеме да се подчиним на шантажа на Русия и да плащаме с друга валута, доставките бяха прекратени. Това е опит на Путин да внесе разделяне, както сред европейсите страни, по този начин и на национално равнище сред обществото, изясни Лена Бориславова.

Правителството има доста ясна тактика, не се поддаваме на опити за основаване на напрежение, готвим се за този сюжет от февруари. Следим дали на други страни ще бъдат спрени доставки и по какъв начин можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме подготвеност да договорим спомагателни количества, всички променливи се регистрират, с поддръжката на Европейския съюз ще намерим най-хубавото решение, съобщи още началникът на кабинета.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР