Посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша следващата

...
Посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша следващата
Коментари Харесай

С визитата си Тръмп може да окаже опасна подкрепа на Полша, смятат в Брюксел

Посещението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Полша идната седмица може да се вижда на дясното полско държавно управление като дипломатически триумф, само че западноевропейските страни се безпокоят, че то ще насърчи непокорството на Варшава към Брюксел.

Тръмп ще посети Полша за един ден - на път за форума на Г-20 в Хамбург, Германия - с цел да взе участие в среща на водачите от Централна Европа, балтийските страни и Балканите. Събитието е проведено от Полша за усилване на районната търговия и инфраструктура. Дипломати в Брюксел преглеждат срещата на 6 юли, наречена конгрес " Три морета ", тъй като участващите страни граничат с Балтийско, Черно и Адриатическо море, като опит на Полша да завоюва въздействие отвън Европейския съюз, с който националистическото държавно управление неведнъж влиза в конфликт.

Тръмп възнамерява да популяризира износа на американски природен газ пред водачите от Централна и Източна Европа - район, който мощно разчита на съветски доставки, сподели основният му стопански консултант. Полша получи първата си доставка американски полутечен природен газ този месец.

Повечето дипломати в Брюксел не придават особена значимост на плана " Три морета ", на който един от домакините е Хърватия, само че са обезпокоени от значимото посещаване на Тръмп за присъединяване в план, избран от върховен чиновник на Европейски Съюз като блян на Полша към " самоизолация ". " Човек не може да не бъде леко недоверчив дали това не е опит за разрушение на европейското единение ", сподели различен посланик от Европейски Съюз за плана " Три морета ".

Полската ръководеща партия " Право и правдивост " играе огромна роля в подхранването на задълбочаването на разрива сред някогашните комунистически и западните членове на Европейския съюз във време, когато общността се мъчи да се оправи с последствията от решението на Англия да напусне. Откакто завоюва парламентарните избори през 2015 година, партията разгневи Франция поради анулацията на договорка за доставяне на армията, докара връзките с Германия до най-лошото им положение от близо десетилетие и провокира дейности на Европейски Съюз поради властническия си уклон, както го дефинират критиците.

Полша е един от водещите гласове в района срещу миграцията. Тя споделя този мироглед с Тръмп наред с незачитането на климатичните промени и съмнението към интернационалните институции.

" Лудост на елитите "

Подчертавайки недоверието на Варшава към Европейски Съюз, министър-председателят Беата Шидло неотдавна дефинира квотната политика на Европейски Съюз за пренасяне на бежанци от Близкия изток като " полуда на брюкселските елити " в тирада пред Народното събрание.

От своя страна водачите от Европейски Съюз срязаха държавното управление на Полша, като прегазиха възраженията му и преназначиха някогашния полски министър председател Доналд Туск като ръководител на Европейския съвет. Шидло, действайки по разпореждане на партийния началник и някогашен съперник на Туск - Ярослав Качински, се беше зарекла да му попречи да си обезпечи втори 30-месечен мандат.

Варшава показа тематиката като въпрос от основополагащо кардинално значение, при който са били подценени витално значими национални ползи от брюкселската машина, доминирана от " немския диктат ". Нейното съкрушително проваляне сподели какъв брой мощно изолирана, даже в Източна Европа, наподобява най-голямата от някогашните комунистически страни, които се причислиха след студената война.

Полша, която изпитва надълбоко съмнение към Москва, се надява, че Тръмп, определил преди време НАТО като " отживялост ", ще препотвърди уговорката си към увеличение на войските на Алианса в Източна Европа - политика на въздържане на Русия, а може да обещае и повече. Съединените щати имат към 900 бойци на полска земя, които са част от ротационния контингент на НАТО в Източна Европа.

Какво ще каже Тръмп

Западни дипломати обаче се безпокоят, че Тръмп може да употребява визитата си във Варшава, с цел да повтори рецензията против ниските разноски за защита в Европа, която раздразни доста западни водачи. На среща на водачите от Алианса в Брюксел предишния месец Тръмп порица някои членове на НАТО за това, че не реализират общата цел от два % от икономическото произвеждане. Полша наред със Съединените щати е един от дребното членове, които реализират задачата.

" Не сме сигурни какво ще бъде посланието на Тръмп... Ако той е тук, с цел да укрепи уговорката на Вашингтон към (принципа на НАТО за взаимна отбрана), отлично ", сподели посланик от Европейски Съюз. " А в случай че той сложи изискване това да зависи от реализиране на... задачата за разноските? Това би предизвикало огромни вреди. "

Дипломатически наблюдаващи, които наблюдават Вашингтон, споделят, че Тръмп може да изиска да употребява визитата, с цел да насочи обръщение, че съществено има намерение да се бори със заканите от Русия.

" Повечето страни (на срещата във Варшава) считат Русия за основна опасност за своята сигурност, най-силно поддържат НАТО и биха желали по-голямо наличие на американски сили на своя територия ", сподели Хедър Конли, която работеше в Държавния департамент при ръководството на Джордж У. Буш.

" Да излиза и да пътува "

Някои западноевропейски чиновници считат, че този жест на Тръмп към държавното управление във Варшава е контрапродуктивен в миг, когато европейското единение е разколебано. " Ние насърчаваме господин Тръмп да излиза и да пътува колкото може. Той би трябвало да разбере Европа и може да направи това, като излиза и беседва с хората, с европейските водачи ", сподели европейски чиновник, който отхвърли да бъде посочено името му. " (Но) той не може да прави покупко-продажби с обособени страни, като прескача Европейския съюз ", сподели служителят. " В Хамбург той ще чуе разнообразни доводи, ние можем да изясним всичко, което е погрешно разбрано. "

Полша показва очаквания, че Тръмп може да убеди американския бизнес да влага в мрежа от железопътни и шосейни връзки север - юг от главно значение за районната самодейност. Американски дипломати и доста икономисти отхвърлят това като нереалистично. Голяма част от търговията в Източна Европа се реализира по търговски направления изток - запад, а не север - юг, което значително се дължи на немското икономическо владичество.

Някои държавни управления на изток може също да се отнасят с съмнение към упоритостите на Полша за районно водачество, внимавайки да не навредят на връзките с комерсиалните сътрудници в Берлин. " Ние следим това ", сподели източник от чешкото държавно управление. " В момента обаче не му придаваме огромно значение. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (450)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР