Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи в неделя с

...
Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи в неделя с
Коментари Харесай

Украинската визита на Борисов приключи с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев

Посещението на премиера Борисов в Украйна завърши в неделя с разкриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица. На церемонията в Деня на Киев министър председателят акцентира, че България е единствената страна, избавила всичките свои евреи. На събитието участваха украинският министър председател Володимир Гройсман, както и кметовете на София и Киев Йорданка Фандъкова и Виталий Кличко.

Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по самодейност на българското посолство там. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на индивида, съдействал в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

С церемонията завърши и визитата на Борисов в Киев, което щастливо съответства с финала на Шампионската лига сред " Реал Мадрид " и " Ливърпул ", който българският министър председател съумя да гледа във ВИП -ложата на киевския стадион " Олимпийски " дружно с Порошенко и Гройсман. Тримата даже си направиха фотография с президента на испанския Кралския клуб Флорентино Перес.

От извършените преди този момент диалози на Борисов с премиера и президента на Украйна имаше известия на държавната пресслужба, от които стана ясно, че българският министър-председател е подчертал върху постигането на мир.

" Винаги сме били за мир, тъй като това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и по тази причина поставяме толкоз старания. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да спасим мира ", акцентира Борисов в събота. Той уточни, че изходът от рецесията в Украйна е в спазването на Минските контракти от всички страни и изрази очакване, че посредством договаряния това може да бъде реализирано. Борисов удостовери, че преглежда построяването на инфраструктура като опция за реализиране на непоклатимост, стопански напредък и възстановяване на приходите и живота на хората.

Важно място в срещите заеха плановете в региона на образованието, показва още държавната пресслужба. Борисов напомни, че досега с българска помощ в Украйна са построени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото проучване на български език, просвета и история от българската общественост и уточни, че страната ще продължи да спомага по тази причина.

" С министър-председателя на Украйна обсъдихме опциите за инфраструктурна съгласуваност сред страните ни, по-конкретно транспортен кулоар №4. В Украйна се намира и най-голямата българска етническа общественост отвън страната, по тази причина е значимо съдействието ни в областта на образованието. Очакваме през есента междуправителствена комисия да прегледа опциите за подкрепяне на образованието в областта на висшето обучение ", се споделя в известие, поместено във Facebook страницата на Бойко Борисов.

Преди срещата си с президента Порошенко той осведоми (пак там): " Украйна заема значимо място измежду външнополитическите цели на България. Това е първото сходно посещаване от 14 години насам и опция за разширение на двустранните ни връзки. Като ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз България работи за разширение и задълбочаване на съдействието със страните от Източното партньорство, което ще помогне на процеса на доближаването им с Европейски Съюз. "

Следващата интернационална изява на Борисов е в Москва, където той е предстоящ от Путин на 30 май.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР