Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи днес с откриване

...
Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи днес с откриване
Коментари Харесай

Борисов завърши посещението си в Украйна с откриване на паметна плоча на Д. Пешев

Посещението на премиера Борисов в Украйна завърши през днешния ден с разкриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица, съобщи БНР.

На церемонията в Деня на Киев министър председателят акцентира, че България е единствената страна, избавила всичките свои евреи. На събитието участва и украинският министър председател Володимир Гройсман. " По този метод ние още един път желаеме да покажем и на Украйна, и на света българският народ какъв брой е човечен, какъв брой мощен и в едно доста мракобесно време е съумял да си отбрани евреите ", съобщи Борисов.

Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по самодейност на Българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на индивидът, съдействал в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

С церемонията завърши визитата на българския министър председател Борисов в Украйна. Той се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман.

Важно място в срещите заеха плановете в региона на образованието. Борисов напомни, че досега с българска помощ са построени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото проучване на български език, просвета и история от българската общественост и уточни, че страната ще продължи да спомага по тази причина.

Българският министър председател добави, че се чака през есента осъществяване на сесия на Смесената междуправителствена комисия, която да прегледа опциите за съдействие сред университетите на двете страни и подкрепяне на образованието в областта на висшето обучение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР