Посещението на премиера Борисов в Москва е водеща тема за

...
Посещението на премиера Борисов в Москва е водеща тема за
Коментари Харесай

Турски поток“ вероятно ще мине през България, шефът на НЗОК подаде оставка, Македония – Северна Македония?...

Посещението на премиера Борисов в Москва е водеща тематика за вестниците в четвъртък.

" Газопроводът " Турски поток " ще стигне до България и ще бъде обвързван с българската газопреносна мрежа. За това са се договорили през днешния ден в Москва президентът на Русия Владимир Путин и министър председателят на България Бойко Борисов. Путин посочи, че е разговарял с президента на Турция Реджеп Ердоган, който се е съгласил и прецизират практическите ограничения за продължение на газопровода към българската граница. " От името на българите изричам благодарности, че още веднъж се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да пристигна съветска тръба преди време през " Южен поток ", само че това са минали събития ", съобщи Борисов. Българският министър председател благодари на Путин, че макар напрегнатите връзки сред България и Русия поради неуспеха на плана съветският президент му е прощавал " като по-голям ". Путин добави, че малко се тормози от това съпоставяне, защото по-големият постоянно заплаща. Президентът сподели, че загубите на " Газпром " от прекъсването на " Южен поток " били в границите на 800 милиона евро... Президентът на Русия и министър председателят на България са се разбрали, че Русия ще взе участие в градежа на АЕЦ " Белене ", Борисов акцентира, че ще се търси частен вложител и градежът ще става по пазарни правила. Разбрали се за запазване на съветските военни монументи... " - в. " Дневник ".-

" Темите за Западните Балкани, битката с тероризма и Сирия бяха акценти в диалога сред министър-председателя Бойко Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин в Кремъл. Това заяви държавната осведомителна работа. Премиерът Борисов означи, че това е третата среща посред им и уточни, че в този момент двете страни могат да си сътрудничат и по тематиката " Западни Балкани ". Той срещна Владимир Путин с целите по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз и по-конкретно с построяването на планове за инфраструктурна, транспортна и цифрова съгласуваност в района. " Русия постоянно е имала своето въздействие в Европа и по тази причина е добре да знаете какви планове вършим. В сферата на сигурността и битката с тероризма работим доста добре с вашите служби, както и в региона на туризма и земеделието ", сподели още българският министър председател... " - в. " Сега ".

" Премиерът Бойко Борисов още веднъж подарява на президента на Руската Федерация Владимир Путин подарък със символика. Припомняме ви, че през 2010 година на срещата му в София с Владимир Владимирович той му подари кученце, което е знак на вярната дружба, храбростта и мъжествеността. Знаете, че министър председателят ни е същински фен на четириногите. Винаги обаче той се уповава на Бог, върви постоянно на черква и се моли преди всички значими събития за него и партията му. Затова през днешния ден Борисов носи на Путин икона. На нея е изографисан Исус Христос Вседържител. Тя е дело на Зографски духовник, който е бил дни наред на пост и молитва, с цел да може да й съобщи силата на духа, съобщи кореспондент на Novini.bg. " - в. " Стандарт ".

" Русия е подготвена на съдействие с България в огромни енергийни планове, само че в случай че за реализирането им бъдат предоставени гаранции от държавното управление в София или от Европейския съюз. На диалозите сред президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов в Кремъл през днешния ден не е простигнато единодушие газ от " Турски поток " да бъде търгуван през планувания на газов хъб до Варна. Русия упорства прекосяването на горивото през България да е директно, като разногласието ще бъде решен със съдействието на Брюксел. Русия е подготвена да се върне към плана за строителство на АЕЦ " Белене ", само че Борисов сподели, че " всички са добре пристигнали на пазарен принцип ". Тези и други детайлности от първите от 8 години директни диалози сред Путин и Борисов започнаха да излизат на конференцията в Москва и от първи реакции по съветските медии на представители на Русия. " Разбираме, а и българската страна прелестно го схваща, че при реализирането на огромни планове са нужни гаранции - на първо място финансови гаранции - които може да се показват било в суверенни гаранции от държавното управление на България, било под формата на съответни решения на Европейската комисия. Друг въпрос е, че всички знаят, че никой не желае да се повтарят накакви сривове, в противен случай - всички желаят да се върви напред ", сподели Путин. Борисов добави: " Този път доста кардинално и твърдо съм си сложил изискванията в Брюксел ".

" Дяволът " в детайлите на Путин: Първо желаеме гаранции от България или Европейски Съюз " Турски поток " през морето? Премиерът добави, че ще се разиска и опцията да се построи и тръба до България през морето. Дмитрий Песков, представителят на Кремъл, внесе спомагателен детайл по този мотив - че може втората тръба от " Турски поток " или отклонение от нея, да бъде пренасочена към българския черноморски бряг. Президентът Путин съобщи на конференцията, че " ние съжаляваме - аз по този начин го разбирам и виждам - българската страна съжалява във връзка " Южен поток ", тъй като, и никой не се съмнява в това, реализирането му щеше да е доста преференциално за България. Но ще опитаме да минем въпреки това, в дадения случай - през Турция ". " Южен поток " се реализираше да излезе в България, до момента в който " Турски поток " в действителност е осъществен и, несъмнено, тук е по-сложно, само че въпреки всичко и двете страни имат интерес ", споделя Песков, представен от " Интерфакс ". Агенцията добавя, че той е показал и вид за отклонение към България от страна на Черно море... " - в. " Дневник ".

Македония още веднъж е на страниците на всекидневниците.

" Северна Македония е най-вероятно контрактуваното име, което би трябвало да позволи продължаващия близо 30 години спор сред Атина и Скопие. Това заяви македонската телевизия " Телма ", като се базира на свои дипломатически източници. Премиерът Зоран Заев в това време упорства, че " няма нищо контрактувано " с изключение на " правила и начала ", и даже не се ангажира да разяснява пред медиите дали препоръчаният от него и отритнат вид Илинденска Македония е към момента е на масата, написа македонският уебсайт " Нова ТВ ". Съобщението за избора на Северна Македония - един от четирите разновидността, признати и от Атина, и от Скопие в хода на договарянията - следват финален диалог сред двамата външни министри Никос Коциас и Никола Димитров в Брюксел. Там първите дипломати оповестиха, че са завършили частта от договарянията, която е било допустимо да се води на равнище министри, и решението остава в ръцете на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Разговорът се чака, " имам вяра, довечера, на следващия ден, до петък ", сподели в това време самият Заев на конференция, отдадена на първата година от работата му. Източниците на " Телма " удостоверяват и проекта от 11 точки, който съгласно македонската съпротива евентуално са договорили Коциас и Димитров и който (с леки изменения) цитираха и гръцки малките екрани (премиерът също удостовери проекта и сподели, че той до момента " не е бил загадка " ). За всеобща или външна приложимост Други издания като уеб страницата МКД позволяват, че е допустимо Ципрас и Заев да проведат двустранна среща още на следващия ден, а освен да беседват по телефона (възможност, обявена от гръцки малките екрани по-рано тази седмица), с цел да договорят решението. " Може би на следващия ден ще се обясни и дали (Северна Македония) е името за всеобща приложимост, което е приел Заев, или е единствено за интернационална ", прибавя изданието, имайки поради условието на Атина името, признато като дефинитивно решение, последователно да се вкара и вътрешнополитически. Същите данни сочат, че Македония ще получи дата за договаряния през юни, без значение дали се подпише финален контракт с Гърция. Ако това не се случи, Брюксел би сложил въпрос за дефинитивно реализиране да контракт до декември. Гръцката опозиционна партия " Нова народна власт " в това време прикани Ципрас да не взима решения, които биха дали зелена светлина за евроатлантическа интеграция, само че биха оставили контракта за по-нататък. За медиите Заев удостовери и че референдумът в Македония, за който упорства Скопие (и който Атина премиера), фактически би се състоял най-късно през септември или октомври. " Телма " показва датата 8 септември като най-вероятна за допитването. " - в. " Дневник ".

" За македонския президент Георге Иванов не е задоволително решение на македонско-гръцкия спор за името " ерга омнес " (за всеобща употреба), съобщи организация МИА, базирайки се на известие от кабинета на президента, заяви Българска телеграфна агенция. " Позицията на президента Иванов е кардинална и съответствува с позициите на всички досегашни президенти на Република Македония ", се споделя в известието. Кабинетът на президента заяви, че на следващия ден президентът ще одобри министъра на външните работи Никола Димитров, който ще го осведоми за договарянията за името. Според анкета на организация М-Проспект, направена в интервала 23-26 май и обхващаща 1047 жители, 61,5 % от македонците не са съгласни с предлагането страната да се споделя " Република Илинденска Македония ", а 38,9 биха приели това име, когато Македония стане членка на Европейския съюз. Името " Република Илинденска Македония " са одобрили 27,3 % от интервюираните. По-приемливо за жителите е името " Горна Македония ", с което са съгласни 41,5 % от интервюираните жители. " - в. " 24 часа ".

" Вселенската патриаршия поема отговорност за споразумяване на каноничния статут на Охридската архиепископия. В публично известие на Светия Синод на ВП се споделя, че е разискван въпросът с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия, оповестяват БГНЕС и Нова тв.
В патриаршията било получено писмо от македонския министър председател Зоран Заев, с което той изискал помощ и поддръжка за разрешаване на въпроса със статута на църквата в Република Македония.
В края на известието от Св. Синод на Вселенската патриаршия се споделя: " Реши да се заеме с този въпрос, да предприеме нужните крачки, според неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната вселенска патриаршия. "
Миналата есен Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия изиска от Българската православна черква /БПЦ/ подпомагане за споразумяване на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ сътвори и специфична комисия са споразумяване на статута на МПЦ отпред с митрополит Киприан. В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се организира среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и плодородния огън на Македония, която за първи път го получи публично. Съвсем ненадейно и в несъгласие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата във връзка 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се организира на 28 май в Охрид, Македония. " - в. " Сега ".

Оттеглянето на шефа на НЗОК също е измежду тематиките на всекидневниците.

" Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев е подал оставка. Тя е импортирана пред Надзорния съвет на НЗОК. Като причина за подаването ѝ Плочев е изтъкнал здравословни аргументи. Той повече от три месеца е в болничен и не е в положение да извършва отговорностите си. Камен Плочев застана отпред на Здравната каса през юли. Той влезе в спор с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев при започване на годината поради задълженията на НЗОК към други европейски здравни каси. Министър Ананиев изиска оставката на Плочев, защото го заобикаля и се обръща непосредствено към Народното събрание. Вместо това шефът на Здравната каса влезе в болница и от този момент е в болничен. Според закона, в случай че шефът на НЗОК не може да извършва отговорностите си, то пълномощията му могат да бъдат прекъснати. Този период изтече на 28 май и Плочев самичък е подал оставката си. Предстои Надзорният съвет на Здравната каса да изпрати документите за оставката в Народното събрание и там да бъде тя да бъде гласувана. " - в. " Стандарт ".

" Три месеца към този момент здравната каса няма началник. Това стана ясно през вчерашния ден, когато се разбра, че проф. Камен Плочев, шеф на НЗОК, по този начин и не се е върнал на работа, откакто в края на февруари излезе в болничен. С писмо до Надзорния съвет на касата той уведоми членовете му, че няма да може да се върне още най-малко месец. Писмото на Плочев в началото бе разтълкувано като оставка. Оказа се обаче, че такава в Народното събрание не е подадена. " Според Закона за здравното обезпечаване, когато шефът не може да извършва отговорностите си повече от 3 месеца, той уведомява за това Надзорния съвет на касата. За решението си той осведоми парламентарната здравна комисия и се инициира процедура по желание на нов шеф ", изясни шефката на комисията доктор Даниела Дариткова пред " 24 часа ". Депутатката от ГЕРБ бе безапелационна, че към този момент в комисията сходно решение не е импортирано. 3-месечният период изтече на 28 май.
Решението дали Плочев да бъде отхвърлен и да се избере негов заместител е на надзора на НЗОК. Очаква се въпросът да бъде подложен на съвещание другата седмица. " Вероятно до края на тази седмица няма да можем да съберем кворум поради отсъстващи членове на Надзорния съвет ", изясни пред " 24 часа " юрист Андрей Дамянов, представител на пациентите в надзора. Самият Плочев обаче бе безапелационен, че с писмото си не подава оставка, а единствено съблюдава закона. " НЕ ПОДАВАМ ОСТАВКАТА СИ, тъй като съм твърдо уверен, че не съм нарушил закон или направил дейности, водещи до уронване престижа на институцията, която ми бе предоставено да съставлявам. Нещо повече, смятам, че помогнах за изясняването на един проблем, чието решение ще укрепи престижа и положителното име на НЗОК и на България. " " Вземането на решение дали да продължа да извършвам отговорностите си като шеф, или да предложите на Народното събрание преустановяване на пълномощията ми е ваша отговорност и разгадавам, че вие ще предложите на народните представители кореткната дефиниция. ЛИЧНО АЗ СЧИТАМ, ЧЕ ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПАЗЕН ", обръща се професорът към членовете на Надзорния съвет. Пред Българска телеграфна агенция той изясни, че преди няколко дни е бил опериран, а има и съпътстващо заболяване... " - в. " 24 часа ".

В. " Стандарт " оповестява за нов триумф на български възпитаници: " Седем български възпитаници в Х и ХІ клас от шест града печелят влиятелната премия на Харвардския университет Book Award 2018. Призът ще им бъде връчен на специфична гала на Харвард клуб България наесен. Звездин Бесарабов от 11 клас на НПМГ " Акад. Любомир Чакалов " в София се занимава с блокчейн технологии. Той е един от най-младите лектори в СофтУни, притежател е на президентската тапия " Джон Атанасов ". Валерия Германова от 10 клас на ГПЧЕ " Йоан Екзарх " във Варна е спечелила Националната олимпиада по британски език, както и стипендия на Американската фондация за България. Надежда Иванова от 10 клас на Американски лицей в София е извоювала влиятелна стипендия за лидерски лагер в Съединени американски щати. Тя е доброволец в детския теоретичен център " Музейко ". Моника Митова от 11 клас на ЕГ " Акад. Людмил Стоянов " в Благоевград е спечелила литературната премия за есе на Център Алеф. Георги Петков от 11 клас на ПГПЧЕ " Петър Богдан " в Монтана има голям брой награди от надпревари по диспути, както и стипендия на EducationUSA. Илиян Христов от 10 клас на Национална Априловска гимназия в Габрово също е печелил няколко надпревари по диспути, има и награди от театрални фестивали. Димитър Чакъров от 10 клас, МГ " Акад. Кирил Попов " в Пловдив има медали в голям брой научни надпревари и конференции за възпитаници, в това число в Люксембург, Полша, Сърбия. Носителите на наградата се дефинират всяка година измежду към 2000 учебни заведения в света. На национално равнище премията се дава от локалните клубове на приключилите Харвард. У нас Harvard Prize Book Award се връчва от Харвард клуб България. Целта на Book Award е да открие и награди възпитаници от последните класове с изключителни достижения и да насърчи напъните им да се развиват. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР