Посещението на премиера Борисов в Азербайджан е сред водещите теми

...
Посещението на премиера Борисов в Азербайджан е сред водещите теми
Коментари Харесай

Азербайджан предлага да газифицира България, Македония ратифицира договора, почина проф. Брезински…

Посещението на премиера Борисов в Азербайджан е измежду водещите тематики на вестниците във вторник.

" Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР демонстрира интерес към вложение в българската газопреносна мрежа. Това се разбра след срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку. Борисов е на работно посещаване в Баку дружно с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на стопанската система Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов и на превоза Ивайло Московски. След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят проект за вложение в газопреносната мрежа на България, заяви държавната осведомителна работа. Миналата седмица след телефонен диалог сред Алиев и българския президент Румен Радев бе декларирано, че азерски компании биха взели участие в газификацията на семейства в България. " Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в това време въздухът у нас е нечист поради потребление на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разтеглим потреблението на материали за отопление на популацията, които не водят до замърсяване ", сподели Бойко Борисов. Илхам Алиев от своя страна посочи, че 93% от територията на Азербайджан е газифицирана, страната е вложила сполучливо в газификацията на Грузия и би могла да приложи опита си практики и в България. Президентът уточни и че двете страни са стратегически сътрудници в реализацията на плана за създаване на Южния газов кулоар. Борисов уточни, че се чака през юни да стартира построяването на междусистемната газова връзка на страната с Гърция, а през юли да е готово разширението с Турция. " Така за страната ни ще се подсигурява приемането на контрактуваните 1 милиарда куб.м/г. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз ", уточни той. По думите на Борисов има опция за правене на обществени пакети, които да се дават на популацията за отопление на природен газ. По време на срещата си през днешния ден Борисов и Алиев са разискали и транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия, както и директната авиолиния сред София и Баку, която на следващия ден ще бъде открита публично. Българският министър-председател посочи, че директната връзка ще е доста огромна крачка в бизнеса, туризма и свързаността сред двете страни. " - в. " Дневник ".

" Газификацията на България може да бъде осъществена с вложения от страна на СОКАР и съм сигурен, че в най-близко бъдеще ще стартираме работа в тази посока. Това сподели президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се срещна с българския министър председател Бойко Борисов. Алиев разгласи, че съществена тематика на диалозите му с Борисов е бил газът. " Над 3 трилиона куб. м. газ могат да бъдат доставени от Азербайджан до Европа и това сега се случва с сполучливото осъществяване на Южния газов кулоар. По този метод газовите проблеми на Европа ще могат бъдат решени. Днес с Борисов дадохме разпореждане на съответните министерства и ще проверим информацията за взаимна работа ", съобщи президентът на Азербайджан. Той добави, че по време на срещата с българския министър председател двамата са удостоверили, че България и Азербайджан ще се постараят да обезпечат търговски стоокообмен, който в този момент не е на нужното ниво. " Смятаме, че имаме положителни благоприятни условия за вложения и ще продължаваме договарянията ", разяснява Алиев и добави, че визитата на Борисов в страната е от огромно значение. " В Азербайджан започваме годината с Вашето посещаване и се веселя, че продължаваме прелестно да си сътрудничим и да организираме постоянно визити на най-високо ниво ", обърна се Алиев към Бойко Борисов. " На срещата поздравих Борисов за европредседателството на България и съм сигурен, че България почтено ще изиграе тази своя роля. България за нас е непосредствен другар ", сподели още той. " Утре ще се състои първият полет от Баку до София и той ще спомага за укрепването на връзката сред двата народа ", добави президентът на Азербайджан. " - в. " Стандарт ".

Европейската външнополитическа интензивност на страната по отношение на председателството на Европейски Съюз също е измежду водещите тематики.

" България ще спомага за разговора Полша-ЕС Съобщи през днешния ден външният министър Екатерина Захариева, след среща с полския си сътрудник Яцек Чапутович. На 20 декември Европейската комисия за пръв път в историята на Европейски Съюз задейства наказателна процедура във връзка с Полша за нарушение на фундаменталния принцип за самостоятелност на правосъдната система. Тя може да приключи с лишаване на правото й на глас в евроинституциите. " - в. " Дневник ".

" Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през тази година е от изключително значение за Западните Балкани, съобщи президентът на Черна гора Филип Вуянович на срещата си с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Основна тематика на диалога бяха двустранните връзки сред България и Черна гора и европейската вероятност на Западните Балкани в подтекста на почналото преди дни българско председателство, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази удовлетворение от динамичността в връзките сред двете страни и акцентира смисъла на междупарламентарното съдействие. Тя високо оцени извършената единствено преди месец аудиенция на ръководителя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович. Председателят на Народното събрание означи, че срещата на високо ниво сред Европейски Съюз и Западните Балкани през май в София ще е следващата стъпка в вярна посока към европейското развиване на Черна гора и Западните Балкани. Цвета Караянчева акцентира, че всяка страна би трябвало да се прави оценка по самостоятелните й достижения при осъществяването на откритите критерии. Президентът на Черна гора Филип Вуянович съобщи, че Черна гора е заинтригувана от всички форми на съдействие с българския парламент, изключително във връзка с европейската интеграция. Той акцентира, че Народното събрание на Черна гора работи интензивно и голям брой закони от европейския пакет към този момент е признат. Според него изключително скъп е българският опит, обвързван с приемането на европейското законодателство. Гостът означи и смисъла на контактите сред групите за другарство в двата Народното събрание. Президентът Вуянович напомни, че ръководител на българския парламент е бил черногорецът доктор Петър Ораховац. " - в. " 24 часа ".

" Парламентът в Скопие ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония, подписан предходната година от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев. Документът беше признат с 61 гласа " за " и един " въздържал се " на съвещанието си на 15 януари. Събитието съответства с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред управляващите в Скопие, на което беше изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани. Посланикът на България Иван Петков сподели, че София поддържа участието на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз, само че за задачата е належащо да се проведат редица промени. Очакваше се текстът да получи нужното болшинство и да бъде признат. Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, до неотдавна ръководена от някогашния министър председател Никола Груевски, реши да бойкотира съвещанието, макар че отхвърля контракта и прикани за гласоподаване с " не ". Според партията двустранният документ е нездравословен за националните ползи. Въздържалият се народен представител пък е Ферид Мухик, народен представител от групата на ръководещите социалдемократи, съгласно който договорът не е взаимен и Македония е направила извънредно огромни отстъпки. Също по този начин на тази дата преди 26 години България признава независимостта на Македония. Македонският външен министър Никола Димитров приветства решението. Преди вота той посочи, че ратификацията на текста таман през днешния ден " има доста хубава символика ". " Много е значимо, че преди да се ратифицира договорът, на процедура имаме същинска смяна на интернационалните връзки ", добави още той, представен от МИА. " - в. " Дневник ".

Вестниците осведомят също, че Военно-окръжната прокуратура ревизира НСО.

" Военно-окръжната прокуратура ревизира Националната работа за защита, призна полк. Елин Алексов, представител на Военно-окръжна прокуратура-София. Проверява се и активността на шефа на службата ген.-лейт. доктор Ангел Антонов. " - в. " Стандарт ".

" Военната прокуратура ревизира Националната работа за защита, заяви БНР. Проверката е почнала в края на предходната година, разгласи представителят на прокуратурата Елин Алексов. Той отхвърли детайлности пред " Хоризонт " с аргумента, че те ще попречат на инспекцията. Проверката е по сигнал, а не по изявления в медиите. Резултатът от нея би трябвало да стане явен до три месеца, като на този стадий тя не се води против съответно лице. Военните прокурори са упълномощили инспекции на способените институции, сподели сбито Алексов, сюрпризиран от медийния интерес, макар че точно през печатно издание изтече информацията, че се ревизира шефът на НСО Ангел Антонов, който дори към този момент бил и разпитван. Проверката била по сигнал, че Антонов е ловувал в ловното стопанство " Кричим ", а излетите му там били маскирани като командировки... " - в. " Сега ".

" Да, прокурор душел към шефа на НСО, само че всички мълчат През октомври се чу, че президентът има предпочитание да смени Ангел Антонов, на мушка в този момент била ловната пристрастеност на генерала. Военната прокуратура ревизира началника на Националната работа за защита (НСО) ген. Ангел Антонов за злоупотреби. Проверката почнала по сигнали на чиновници, които съобщили за разхищаване на средства. Те ги подали до президента Румен Радев, на чието послушание е НСО. Той ги препратил до основния прокурор Сотир Цацаров. " На този стадий не можем да съобщим повече ", съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова... " 24 часа " потърси за коментар шефа на НСО, само че той не отговаряше на мобилния телефон. От пресслужбата на НСО няма да дават изказване, до момента в който не завърши инспекцията. От президентството, на чието послушание е НСО, отхвърлиха коментар. За пукнатини в връзките сред президента Румен Радев и шефа на НСО се чу през октомври. Тогава импровизирано се твърдеше, че президентът имал предпочитание да предложи за поста Тодор Гребенаров, който също е някогашен началник на полицията. Преди да оглави НСО, Антонов, който е икономист по обучение, бе отпред на националната полиция. Той стана шеф на службата през май 2014 година по предложение на президента Плевнелиев. " - в. " 24 часа ".

Всекидневниците оповестяват също за прекратяването на регистрацията на над 100 туроператорски компании.

" Министерството на туризма стартира процедура по преустановяване на регистрацията и изтриване от Националния туристически указател на общо 118 сдружения, регистрирани като туроператори, оповестиха от ведомството. Тази орис ще застигне фирмите, които не са показали наложителна застраховка " Отговорност на туроператора ", както и неполучаването на уверение за регистрация в регламентирания период в Закона за туризма. Действията по изтриване се подхващат според решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически сътрудници към ведомството. В нея вземат участие специалисти от Министерството на туризма, както и сдружения на фирмите в бранша, се споделя в известието... " - в. " Дневник ".

" Причините, съгласно министерството, са главно две. Едната е, че фирмите не са показали наложителна застраховка " Отговорност на туроператора ", което е категорично изискване за осъществяване на туроператорска активност. Другият главен претекст е, че сдружението не е получило удостоверението си за регистрация в регламентирания период в Закона за туризма. Ако такова уверение не е налично, компанията няма право да извършва туроператорска и турагентска активност. Действията по изтриване се подхващат според решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически сътрудници към ведомството. В нея вземат участие специалисти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.
Основна част от сдруженията, чиято регистрация ще бъде прекъсната, са със седалища и адрес на регистрация в София, Пловдив и Бургас.
Според известието, през предходната година общо издадените заповеди за преустановяване на активността по искане на туроператора са 7, от тях 6 са постъпили единствено през декември. През 2016 година двама туроператори са прекратили активността си, като по тяхно искане са издадени заповеди за преустановяване на регистрацията им като туроператори.
Общо записаните туроператори и туристически организации в Националния туристически указател са 3311. " - в. " Сега ".

В. " Труд " оповестява, че е умрял езиковедът проф. Стефан Брезински :
" Дни след 86-я си рожден ден на 11 януари този свят напусна достойният българин и лингвист проф. Стефан Брезински. От всички тънки познавачи на родния език той беше най-близко до публицистиката. Не единствено по тази причина, че цялостен живот преподава медийна стилистика и е обучил генерации български вестникари. Дълги години той следеше под лупа езика на масмедиите. Беше подигравателен в своите рецензии към пропуските и безжалостно подигравателен, щом срещне искрено незнание... Проф. Стефан Брезински е роден в град Златарица. Завършва българска лингвистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Преподават му проф. Любомир Андрейчин и акад. Владимир Георгиев. През 1959 година става помощник в СУ, а през 1972 г - лекар на филологическите науки. От 1974 година е доцент, а от 1983 - професор в същото образователно заведение... "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР