Посещението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в

Посещението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в ...

Леонид Решетников предупреждава: Българските власти демонстрират възмутителна неграмотност.


Посещението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в България за 140-та годишнина от освобождението на страната от османска власт завърши с международен скандал. Руската информационна агенция EADaily привежда мнението на изпълнителния директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел", генерал-лейтенант в оставка, кандидат за исторически науки Леонид Решенков за причините, довели до реакцията на патриарх Кирил и острия отговор на българския вицепремиер Валери Симеонов.

Предупреждавайки, че българските власти демонстрират „дълбока, възмутителна неграмотност", Решетников твърди, че скандалът няма да повлияе на българо-руските отношения.

„България се намира в състава на НАТО и ЕС, който към настоящия момент са против Русия. И всички проблеми, които възникват в нашите отношения, са продиктувани от това, че българите се намират от другата страна. Сега НАТО и ЕС оказват силен натиск на Русия по всички направления.

Голяма част от българския народ обича и уважава Русия, но независимо от това България игра на страната на нашите конкуренти. Ето защо нови проблеми в нашите отношения няма да се появят.

България в голяма степен не е самостоятелна страна. Дори и да има един ден в годината, в който е нормално да каже „благодаря" на Русия, това не се получава, а после поглежда назад към Запада, към Америка, и говори такива глупости", коментира Решетников.

Източник: cross.bg