Посещението на папа Фрациск в България е в центъра на

...
Посещението на папа Фрациск в България е в центъра на
Коментари Харесай

В Раковски смятат посещението на папа Франциск за чудо

Посещението на папа Фрациск в България е в центъра на публичното внимание от началото на годината. Това е първата му аудиенция у нас.

На 6 май Главата на Римокатолическата черква ще даде първо причестяване на 100 деца от град Раковски. Там живее огромна католическа общественост у нас, а първото причестяване е едно от седемте тайнства в католицизма.

По-големи общности има още в София, Пловдив и Белене. Двете църкви "Пресвето сърце Исусово " и "Свети Архангел Михаил " в Раковски, които ще посети папа Франциск, са идентични по-големина, строени са дружно по един план при започване на предишния век и са осветени през 1931 година, като те са най-големите католически църкви в България.

Град Раковски е в трескава подготовка и неспокойствие за посрещането на папа Франциск. Хората от града считат визитата на папата за знамение.

При визитата си в България главата на Римокатолическата черква папа Франциск ще се срещне с представители на католическата общественост у нас в църквата "Свети Архангел Михаил " в квартал "Секирово " в Раковски. Посещението на папата тук няма да е литургия, а ще е по-разчупено и свободно, като се чака Светият отец да насочи обръщение към присъстващите.

Раковски е град в Южна България, на 25 километра североизточно от регионалният център Пловдив. Населението му е към 15 571 души. Градът е основан през 1966 година от сливането на три селища - Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, в предишното наричани надлежно Калъчлий, Балтаджа и Алифакъх. Селищата са населявани от наследници на павликяните (християнско религиозно придвижване, появило се през 7 век в Армения), приели католицизма през XVII-XIX век. Трите квартала са енории на Софийско-пловдивската католическа епархия.

В Раковски има няколко католически църкви и манастири. Енорията в квартал "Генерал Николаево " е от към 7 хиляди, в кв. "Секирово " е също толкоз, а най-малка е в третия квартал на града "Парчевич " - към 500 души.

С съображение град Раковски е именуван от време на време "столица на католицизма " в България. Факт е, че от началото на ХIХ век село Калъчлии (Генерал Николаево) се е утвърдило за известно време (до 1835 г.) за център на епархията. Селата, формирали днешния град, са отечество на пет католически епископа, определени през XX век - Винкенти Пеев, Ивано Романов, Симеон Коков, Самуил Джундрин и Георги Йовчев. Много други духовници, родени или живели в града, са съдействали за развиването на духовността на национално равнище - Йосиф Стойков, братята Дамян и Козма Гюлови, Петър Саралийски и други, и във Ватикана - проф. Йосиф Гагов, архимандрит Георги Елдъров и монсеньор Йовко Пощийски.

Любопитен факт за българските католици, живеещи в региона на град Раковски, е, че са потребители на костенурки. В предишното свещениците са считали тяхното месо за "постно " (наред с рибата) и можело да се яде по време на пости. До 1981 година сред кварталите на града, на 23-ия километър от Пловдив, работи крайпътно заведение, което е предложило ястия от влечуги и земноводни.

Община Раковски е подготвила подарък за папата - изображение на църквата "Пресвето сърце Исусово " и на площада пред нея на локалния художник Бойчо Котов. През пролетта на 2017 година отец Димитров инсталира в църквата тръбен орган, дарен от Германия и ремонтиран от италианеца Алесандро Джирото. Органът е пневматичен и е направен преди 60 години, има 800 тръби, два мануала и педалиера, 12 истински регистри и още 3, добавени при реставрацията от Джирото. Музикалният инструмент е осветлен на храмовия празник 23 юни от монсеньор Йовко Пищийски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР