Посещението на китайския премиер у нас и срещата на страните

...
Посещението на китайския премиер у нас и срещата на страните
Коментари Харесай

Борисов и Ли Къцян са доволни от срещата в София, една трета от петокласниците не се справят, поскъпването на тока и парното…

Посещението на китайския министър председател у нас и срещата на страните от формата 16+1 - Централна и Източна Европа плюс Китай, са измежду водещите тематики на вестниците в понеделник.

" Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян показаха задоволство от реализирани резултати по време на срещите си в София. Те разговаряха преди отпътуването на Ли Къцян, който беше на публично четиридневно посещаване в България, оповестиха от държавната осведомителна работа. По време на визитата двамата държавни ръководители разговаряха за задълбочаване на двустранното съдействие и за опциите за в допълнение активизиране на бизнес контактите... По време на диалога Бойко Борисов и Ли Къцян са подчертали значимостта на договореностите в София - ангажираността на китайската страна към плана АЕЦ " Белене ", присъединяване на Китай в реализирането на инфраструктурни планове, единодушието за основаването на Глобален център за партньорство на страните от ЦИЕ и Китай и подписаните документи за поощряване на икономическото и комерсиалното съдействие... " - в. " Труд ".

" Успяхме да реализираме огромни резултати освен в двустранните ни връзки. Срещата на върха на " 16+1 " също дава подтик за съдействие на едно по-високо равнище ", е декларирал Ли Къцян. Българският министър председател Борисов е предложил министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова да поеме организацията по основаването и ръководството на бъдещия Глобален център за партньорство на страните от Централна и Източна Европа и Китай. В диалозите Бойко Борисов и Ли Къцян са показали, че съдействието в границите на самодейността " 16+1 " има за цел да заздрави единството в Европа и да подкрепи развиването и реализирането на планове в разнообразни области сред страните от района... " - в. " Сега ".

" Българският министър председател Борисов предложи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова да поеме организацията по основаването и ръководството на бъдещия Глобален център за партньорство на страните от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China). Следващите 6 месеца, когато продължава работата ми по европредседатеството, редом с това би трябвало взаимно с китайката страна да се структурира световен партньорски център. Това ще е център, който ще бъде мостът към Европа и третите страни, сподели министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, Лиляна Павлова по Канал 3. Имаме за цел да убедим Европа да одобри този модел, тъй като има терзания към модела 16+1, тъй като си мислят, че е конкурентен. Ли Къцян употребява България, с цел да излъчи посланието, че желае да работи с Европа. Искаме да обединим старания към договарянията с Америка. България има потребност от разширение на своите пазари. Страната ни може да стане връзката сред Европа и Китай. Говорим за нещо, което е обсъждано през днешния ден и е доста рано да се каже. Много е значимо като първа стъпка да се обясни къде ще бъде центърът. Би следвало да има и китайски представител тук, безапелационна беше тя. От София, заминавайки си през днешния ден, отпътува в Германия за среща с Ангела Меркел. Той насочи обръщение от тук, тъй като за последните 6 месеца станахме като мост на връзките. Тази среща може да и убеди скептичните страни, тъй като не всички ни поддържат. Спазването на европейските правила ще бъде главен принцип в работата на този център. Това е най-важното, което би трябвало да се разбере. Ние би трябвало да сме поръчител пред Европа, че ще отстояваме полезностите и разпоредбите, сподели още Павлова. Ние не тръгваме с цялостна кошница, а с доста условности. Китай също е подготвен да съблюдава европейските правила и би трябвало да реши по какъв начин ще преправи своя бизнес. Предизвикателството е доста огромно. Задачата е уравнение с доста незнайни и те ще би трябвало да се намират едно по едно. И в личностен проект и в работен, променихме и позиционирахме България по един друг метод. Показахме се и на световната сцена като устойчива страна. Показахме по време на европредседателството, че може разсъдъкът надвива, както и че може да се разчита на нас,заяви министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз... " - в. " Стандарт ".

" Провеждането в София на срещата от формата " 16 + 1 " е признание на България и района като стратегически бранш, сподели в изявление за БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов. " Това посещаване е единствено началото. Ние им представихме транспортни и инфраструктурни планове, които са трансгранични - за целия район. Те бяха прегледани персонално от държавния секретар на Китайската национална република. Проведе се и първата среща на междубанковите асоциации, има подписан контракт за заем сред ББР и китайската Банка за развиване за към милиард и половина, от които ще се възползват български дребни и междинни предприятия ", разяснява той. Караниколов подчертава върху съглашението, осигуряващо на производителите на тютюн достъп до китайския пазар. Споразумението е за 10 000 тона сушен тютюн. " Стокообменът сред България и Китай е към 4 милиарда, от които негативното салдо на България е единствено 200 милиона. Тоест стоките, които се вкарват от Китай, са с 200 милиона повече от тези, които ние вкарваме. По отношение на вложенията обаче изоставаме. Това е реалност. Около 170 милиона $ са вложенията, което е извънредно малко, само че съм сигурен че в този момент ще бъдат изменени ", обясни министърът. Той изрази вяра това да бъде променено, тъй като в края на този месец щял да пристигна един от огромните губернатори в Китай, който има бюджет от 300 милиона $ единствено за вложения в индустриални зони отвън Китай. " Китайците демонстрират сериозен интерес към качествени хранителни артикули. Изрично споделям качествени. Китай желае качество ", акцентира Караниколов. По думите му може да има съдействие и в областта на туризма. " Само за предходната година от Китай са излезли 100 милиона туристи. Не всички, несъмнено, са пристигнали в Европа, само че огромна част. Изпращаме туристически аташе, с цел да може да презентира България. Премиерът на Китай сподели, че е удивен от това, което е видял в историческия музей. Аз мисля, че има какво да види китайският народ от България, а през културата, несъмнено, ще развием и стопанската система ". " Колкото повече вложители докарваме, толкоз повече ще се покачат приходите. В един район ми споделиха: " Господин министър, не ни водете вложители, тъй като ще ни откраднат служащите ". Колкото повече вложители стартират да се конкурират за тези служащи, методът е един - да покачват заплатите и да усъвършенстват изискванията на труд. Това е нашата цел ", съобщи Караниколов. " - в. " Дневник ".

" С разходка на Витоша макар неприятното време е разпуснал след договарянията с източноевропейските министър-председатели китайският министър председател Ли Къцян, научи " 24 часа ". Той е бил видян в планината от читатели на вестника в събота следобяд, които ни изпратиха и фотоси от разходката. Ли Къцян и брачната половинка му Чън Хон са били видяни в региона на морените на Златните мостове. Китайският министър председател обиколил огромна част от каменните реки и останал доста впечатлен от естествения феномен. Преди да отлети, от София в неделя министър председателят на Китай се отдал на обиколка из емблематични софийски църкви като ротондата " Св. Георги "... " - в. " 24 часа ".

Поскъпването на тока и парното също е измежду настоящите тематики.

" Средно с към 28 лева ще се усили издръжката на четиричленно семейство, поради по-високите цени на природния газ, тока и парното от 1 юли. Този предварителна оценка показаха от КНСБ на семинар във Варна. Прогнозите демонстрират, че с 1,2% се чака да се увеличи издръжката на живота единствено от въздействието на новите цени на топло и електрическата енергия. Така издръжката на четиричленно домакинство ще стигне до 2354 лева С към 3,5-4% ще се усилят нужните разноски за горивата за отопление, топла вода, осветяване, поддържане на електроуредите, пресметна основният икономист на КНСБ Любен Томев. Той посочи, че тази група образува към 2/3 от разноските за поддържане на жилището и 12% от общо нужните средства за прехрана на живота. Най-силно наранени ще бъдат живеещите в столицата, където 61,2% от жилищата са с парно отопление от централен източник, означи Томев. Ако през март сметките за парно на столичани, живеещи в гарсониери, доближават до 190 лева, с новото нарастване на цените на парното през актуалните зимни месеци столичани ще заплащат повече с към 11 лева, което значи, че общо разхода за целия отоплителен сезон ще нарасне с към 55-60 лева Средната стойност на месечната фактура на домакинство клиенти на EVN през 2017 година е от 50,86 лева и ще нарасне до 51, 78 лева, или с 0,93 лева месечно и 11 лева годишно, даде различен образец икономистът на синдикатите. Той акцентира, че всичко това приказва за увеличение каузи на енергийната беднотия. Цитира проучване на енергийната беднотия в Европейски Съюз през 2010. " България е страната с най-високи стойности и на сериозна отдалеченост от другите страни-членки по комбинираните индикатори: неспособност да се поддържа жилището топло, непропорционално високи разноски за жилищата, несъответстващо изолирани жилища, неизплатени сметки за комунални услуги ", изясни той. Подчерта, че приходите в България остават най-ниски в целия Европейски Съюз и на огромна отдалеченост от междинните в Европейски Съюз. Средният месечен общ приход на разположение от домакинство за 2017 година е от 466 лева и бележи действително повишаване с 5,5% по отношение на 2016 година, а по отношение на 2010 година - с 41.3%. През 2017 година междинното българско домакинство отделя релативно висок дял на разноските за жилища, вода, електрическа енергия и горива за битови потребности от 14,8%, до момента в който през 2010 година този дял е от 14,3%. В безусловно изражение тези разноски са нарастнали с 11% по отношение на 2016 година и с 52,2% по отношение на 2010 година Данни на Евростат сочат, че 36,5% от българските жители през 2017 година нямат опция да поддържат домовете си задоволително топли. В Европейски Съюз този % е 8,2.

За отоплителния сезон 2017/2018 година на 204 635 лица и фамилии е отпусната целева енергийна помощ. Общият размер за петте месеца на целия отоплителен сезон е 365,10 лева " - в. " 24 часа ".

" Средно с 1.2% ще нарасне прехрана на живота поради новите цени на природния газ, тока и парното, които влязоха в действие от 1 юли. Това предвижда отчет на КНСБ, направен от Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания към синдиката. Природният газ нарастна с 10.81%, топлоенергията със 7.33%, а електрическата енергия с 2.03%. Това значи, че издръжката на едно четиричленно семейство ще скочи с 28 лева и ще доближи 2 354 лева На член от фамилията приходите ще набъбнат със 7 лева, т.е. от 581 лева през декември 2017 година се чака в този момент да бъдат 588 лева " - в. " Монитор ".

" Най-силно наранени ще бъдат многодетните фамилии, да вземем за пример тези, които имат 10 деца, ще би трябвало да отделят от бюджета си още 84 лева всеки месец. По-скъпите цени на силата щели да дигнат сметките ни за горива за отопление, топла вода и осветяване с съвсем 4%. Тези разноски пък представлявали 12 на 100 от средствата за прехрана на живота, се споделя още в отчета. Столичани щели да бъдат най-силно наранени от нарастването на цената на силата. Причината - 61 на 100 от жилищата са с парно отопление. Месечно разноските им ще набъбнат с към 11 лева, или в случай че отопляваме жилището си от ноември до март месец ще би трябвало да отделим общо от фамилния бюджет още към 55 лева Това щяло да докара и до повишение на каузи на енергийната беднотия у нас. Под енергийна беднотия се схваща невъзможността жилището да се поддържа топло и неспособността да се заплащат сметките за комунални услуги. Изследвания сочат, че България е измежду най-силно засегнатите страни от Европейски Съюз по този индикатор. 36 на 100 от българите през миналата година не са имали опция да поддържат домовете си задоволително топли, сочат данни на Евростат. За съпоставяне процентът приблизително за Европейски Съюз е 8.2%. За отоплителен сезон 2017/2018г. на 204 635 фамилии е била отпусната целева енергийна помощ. Средният месечен общ приход на член от семейството за 2017 година е бил 466 лева Същевременно у нас е налице и високо ниво на неравноправие в страната сред обособените обществени групи. При най-бедните, които оцеляват с месечен приход сред 138 лева и 287 лева, сметките за електро и топлоенергия и вода ще съставляват 19 на 100 от разноските им. В тази група попадат пенсионерите и безработните. 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на беднотия - 321 лева Това от своя страна ясно обрисува и ниската покупателна дарба на част от популацията, както и по-големия риск от обществено изключване. 70% от оранжерийната продукция пък се отоплява с газ, в резултат на което се чака и скок на цените на плодовете и зеленчуците. Вследствие на по-високата стойност на силата хлябът към този момент бил поскъпнал с 10 %. Сред изводите от проучването са, че промените по време на прехода са довели до забележителното повишение на енергийната стойност. В поддръжка на изказванието от синдиката показват, че въпреки у нас цената на електричеството да е една от най-ниските в Европейски Съюз, то динамичността на повишението им изпреварва динамичността на приходите. " - в. " Стандарт ".

Всекидневниците отделят място и на тематиките от сферата на образованието.

" Една трета от петокласниците у нас не са усвоили новата образователна стратегия по география. 42% от тях пък не са научили съвсем нищо за континента Африка - един от двата нови съставния елемент (заедно с Антарктида), които през 2016/17 образователна година бяха добавени към досегашната стратегия. Това демонстрират резултатите от изключителната миниматура за учениците в пети клас, спусната изненадващо от просветното министерство броени дни преди края на образователната година. От министерството натъртват на обстоятелството, че над 70% от младежите са постигнали резултати над поставения предел от 50%, а тълкуванието на специалистите е, че " въпреки и в друга степен предстоящите резултати от новата образователна стратегия по география и стопанска система са реализирани от учениците в 5-и клас ". През 2016/17 година стартира промяната в междинното обучение, като първите, които започнаха да учат по нови образователни стратегии, бяха първолаците и петокласниците (тази година на ред бяха учениците от 2-ри, 6-и и 8-и клас). Специално по предмета география новото бе, че с изключение на тематиките за Земята като планета, природата, обществото и стопанството на световно и районно равнище, към образователното наличие се прибавиха две нови тематики - континентите Африка и Антарктида. Особеното в тази ситуация бе, че учениците не получиха нови учебници заради неналичието на време за издаването им и учиха по старите. Целта на изненадващото външно оценяване по география и стопанска система за учениците в 5-и клас бе да покаже доколко се оправят с материала от новата стратегия, само че на процедура то онагледява и по какъв начин децата са се справили с материала без учебници. Външното оценяване по география бе извършено на 7 юни 2017 година в 212 учебни заведения от всички области на страната. Участвали са 5761 възпитаници, или 9% от целия випуск. 50-минутният тест е бил от 25 въпроса, 7 от които - с къс свободен отговор по модела на интернационалните проучвания PISA, TIMSS и PIRLS. Задачите са били разпределени в две по-широки субтеми - география на Африка и общо географско знание. По първата тематика въпросите са били 10, а по втората - 15. 80% от дилемите в теста са проверявали схващане на образователния материал и приложението му, а останалите 20 на 100 - възпроизвеждане на наученото. От МОН настояват, че по прилика с практиката на интернационалните проучвания не се планува дилемите от теста да се оповестяват обществено. Все отново оттова дават примерна задача, обвързвана с географията на Африка. Учениците е трябвало да посочат къде в Африка има най-големи годишни превалявания, а вероятните отговори са били - по крайбрежието на Средиземно море, в планините на Сахара, в Заирската (Конгоанска) долина и по крайбрежието на пустинята Намиб. В друга задача петокласниците е трябвало да сметнат какъв брой километра ще пропътуват по права линия сред две африкански столици, в случай че дистанцията сред тях на географската карта с М 1:20 000 000 е 10 см. Посочените благоприятни условия са били - 200 000 километра, 20 000 км, 2000 км и 200 км. Средният реализиран резултат от учениците е бил 15.6 точки от оптимален бал 25. От МОН изясняват, че задачата на външното оценяване по география е била да се види каква е постижимостта на асимилиране на образователния материал от петокласниците като цяло, а не на обособения възпитаник. По тази причина не е планувана канара за оценяване на достиженията на учениците с оценки от 2 до 6. " Възприетият предел за интерпретиране достиженията на учениците е 50% от общия брой точки от теста или субтестовете ", изясняват от МОН. Това значи, че за сполучливо преминат тест се счита този, при който ученикът се е справил с най-малко 50% от въпросите. А резултатът гласи, че междинният брой точки (12.5) е доближат от 71% от учениците. 58% от учениците, взели участие във външното оценяване по география и стопанска система, са се справили със субтест Африка. Това би трябвало да значи, че 42% от тях не са се справили, т.е. са получили под 12.5 точки и не са научили съвсем нищо за Африка. Малко по-висока е междинната успеваемост на въпросите за общо географско знание - тук 64.86% от учениците са се справили с този субтест, т.е. 35% от тях не са се справили. Учениците са се затруднили най-много при обясняването на факторите и детайлите на африканския климат, както и при групирането на страните по географското им разположение, показват от МОН. Оттам акцентират, че двата субтеста (география на Африка - 58.73%, и общо географско знание - 64.86%) имат междинна осъществимост " над възприетия предел " за разбор на резултатите за достиженията на учениците от 50%. " Това значи, че въпреки и в друга степен предстоящите резултати от новата образователна стратегия по география и стопанска система са реализирани от учениците в V клас ", разясняват оттова. " Повече от 2/3 (73%) от учениците сполучливо са усвоили образователното наличие от новата образователна стратегия по география в онази нейна част (25 предстоящи резултата), която се ревизира със основания за задачите на външното оценяване инструментариум ", поясняват специалистите резултатите. Повече от 2/3 (58%) от учениците пък " сполучливо са усвоили образователното наличие за континента Африка от новата образователна стратегия в онази нейна част (10 предстоящи резултата), която се ревизира със основания за задачите на външното оценяване инструментариум ". " - в. " Сега ".

" Изявени експерти от практиката ще могат да организират лекции от общия хорариум в университетите. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при изискване че часовете са до 10% от образователния проект на бакалаврите и до 20% - от този на магистрите. Възможността е планувана в промени в Закона за висшето обучение, импортирани в Народното събрание от ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Идеята е те да влязат в действие от 1 октомври т.г. И сега разнообразни експерти се канят като гост-лектори в университетите, само че по-скоро не с цел да водят часове от образователния проект, а да споделят опит от практиката. Предвижда се още работодателски и бизнес организации да могат да вземат участие в създаването на образователните стратегии. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с условията на бизнеса. Промените плануват още изявени експерти да могат да вземат участие в комисиите за осъществяване на държавен изпит или за отбрана на тапия работа. Хора от бизнеса ще могат да бъдат включени и в непрекъснатите комисии на Националната организация за оценяване и акредитация, която утвърждава направленията, в които университетите образоват студенти и докторанти. В претекстовете на законопроекта е записано, че тази стъпка освен ще усъвършенства подготовката на експерти, само че и ще помогне за професионалната ориентировка на студентите. Освен това ще се спести финансов и времеви запас за бъдеща подготовка на новите фрагменти без да се нарушава университетския темперамент на висшето обучение. Според вносителите измежду задачите на законопроекта е да промени консервативното мислене на академичната общественост, като разреши на нехабилитирани експерти да преподават на практика познания. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР