Посещението на голям световен музей може да е незабравимо преживяване,

...
Посещението на голям световен музей може да е незабравимо преживяване,
Коментари Харесай

Тези световни музеи работят без пари и без вируси

Посещението на огромен международен музей може да е незабравимо прекарване, само че би трябвало да признаем, че има и някои неприятни страни, за разлика от безгрижна разходка из роден музей. Ако онзи ден бяхме решили да отидем например в Музея на социалистическото изкуство в Дървеница, половин час по-късно щяхме сме там и да преглеждаме умерено шедьоврите на социалистическото изкуство, без да се блъскаме в хора, пристигнали кой знае от кое място, с цел да видят културна институция без аналог по света. 

Ако обаче ни се беше приискало да посетим някой международен музей, щеше да ни се наложи да преминем през обилни трудности  - авансово записване, висене по опашки, паспортни инспекции, събуване на обувките… и даже през инспекция на войници с калашници, в случай че приказваме за някои от Кремълските музеи в Москва. Това обаче беше оня ден.

За съжаление един екзотичен азиатски вирус затвори и Музеят на социалистическото изкуство, и останалите български и международни музеи. Това обаче ни дава късмет да посетим някои от най-интересните международни забележителности онлайн, без неприятните странични резултати, без платна и без никаква заплаха от вируси (освен може би компютърни). Да тръгваме:

1. Парижкият Лувър е най-големият и най-посещаван музей в света, както и първият, които съумя да затвори, отвори и отново да затвори порти, поради ковид. Освен това е и единственият международен музей, в който България отхвърли да осъществя към този момент контрактувана галерия. На уеб страницата си Лувърът предлага безвъзмездни онлайн обиколки измежду някои от най-важните и известни експонати, като египетските антики и творби на Микеланджело.

https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

2. Британският музей е основната историко-археологическа институция на тогавашната Британска империя и днешна Англия, един от най-големите в света, втори по посещаемост след Лувъра, и първи по брой апели от други страни да им върне отнетите съкровища. С колекция от над осем млн. експоната, Британският музей е направил видими онлайн някои от експазициите си, като да вземем за пример „ Предмети от римските градове Помпей и Херкуланум “.  Музеят също си партнира с Гугъл и предлага  виртуални обиколки, употребявайки технологията Гугъл Street View.
Collection search
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР