Посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш идва в момент, когато

...
Посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш идва в момент, когато
Коментари Харесай

Борисов и Бабиш критикуваха Дъблинското споразумение за бежанците

Посещението на чешкия министър председател Андрей Бабиш идва в миг, когато неговото държавно управление е в оставка след избор на съмнение

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Чешкият министър председател се среща с Борисов, евентуално ще разискват продажбата на CEZ (допълнена)

Срещата ще е в понеделник по обед
19 яну 2018
Чешкото държавно управление се съгласи да подаде оставка след изгубен избор на доверие
17 яну 2018
Случаят " Бабиш ", или по какъв начин се ръководи Чехия без доверие

Партията на милиардера безапелационно завоюва парламентарните избори през октомври, само че никой не желае да се коалира с нея, най-малко до момента в който той е министър председател
10 яну 2018
Колко евроскептичен е " Чешкият Тръмп "

Победителят в изборите Андрей Бабиш е прагматик, а не идеолог. Накъде ще поведе Чехия зависи доста от това с кого ще ръководи
27 окт 2017
Чехия приготвя закон против министър милиардер

Андрей Бабиш има над 250 компании - от химически до медийни
13 сеп 2016 Българският министър председател Бойко Борисов и чешкият министър-председател (в оставка) Андрей Бабиш, който е на публично визити в София, се сплотиха в рецензията си за така наречен Дъблинско съглашение за бежанците. Според него мигрантите би трябвало да подават документи за статут в първата страна от Европейски Съюз, в която са влезнали, а в случай че вместо това продължат незаконно за друга страна и бъдат хванати там, би трябвало да бъдат върнати в първата страна, където да продължат процедурата. Редом с това Бабиш поддържа България за Шенген.

Затварянето на границите като " рационален компромис "

" Дъблинското съглашение за бежанците не работи по този начин, както желаеме. То освен разделя, а безусловно разцепва Европа ", сподели след срещата Бойко Борисов. " Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е недопустимо ", посочи и Андрей Бабиш.

Според двамата министър председатели този правилник слага в неравностойно състояние страните, който са наоколо до страни с най-вече мигранти, като Турция, Либия и така нататък Срещу Дъблинското съглашение към този момент неведнъж се оповестиха и европейските страни, които са входни точки за огромни бежански талази - като Гърция, Италия, само че също и такива от Централна и Източна Европа - Словакия, Чехия, Унгария и Румъния. Борисов се разгласи за намирането на " рационален компромис ", който той вижда в затварянето на границите, влизане единствено през граничните пунктове и построяването на центрове за сигурност в Либия и Турция, в които да се настаняват дами и деца. " Считам, че и сътрудниците от Вишеградската четворка не биха погледнали с неприятно око на това да се грижим за дамите и децата, само че в центрове за сигурност отвън Европейски Съюз. Решенията, които предлагаме, са да се удължи съглашението с Турция и да се възстановяват връзките ", разясни Борисов.

Чешкият министър председател поддържа концепцията проблемите с мигрантите да се вземат решение отвън Европа. " Разчитаме на българското председателство, с цел да решим тези въпроси ", посочи той.

Един от целите на българското председателство е на тематика сигурност и миграция, която да се осъществя посредством решения в политиката за леговище, за ефикасни политики за реадмисия, сложни ограничения във връзка с източниците на миграцията, а освен към последствията от него, подсилване на контрола по границите и т. н. Изцяло в този периметър бяха и посланията на двамата министър председатели през днешния ден.

Подкрепа за Шенген

Андрей Бабиш изиска Европа да намерения за обсега на шенгенското пространство. " Не разбираме за какво Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са ", сподели министър председателят на Чехия.

Българският министър председател пък разяснява и обичаната си в последно време тематика - нормализирането на връзките сред Европейски Съюз и Турция.

Той уточни още, че България и Чехия са единни във връзка с кохезионната политика. Коментира и Brexit: " В сферата на координираните дейности сред специфичните сили и на битката с тероризма, прането на пари и миграцията би трябвало да продължим да имаме нужния продан с Англия. Англия е извънредно значима и за общата европейска защита, и за НАТО ", изясни Бойко Борисов.

Неяснота по договорката за ЧЕЗ

Пред медиите двамата министър председатели не загатнаха нищо по отношение на евентуалната продажба на активи на чешката CEZ в България. В края на предходната седмица чешки медии писаха, че тематиката евентуално ще бъде обсъждана от Борисов и Бабиш. Чешкото издание Lidovy Noviny, което в действителност е благосъстоятелност на самия Бабиш, отбелязва, че съществуват подозрения в България за източника на средства на компанията " Инерком груп ", която може да купи бизнеса на чешката CEZ в страната. По неофициална информация от декември българската " Инерком " е определена за покупател на българския бизнес на CEZ, като предлага малко над 300 млн. евро. Компанията, кoято има три фотоволтаични парка, е доста по-малка от бизнеса, който желае да купи.

Посещението на Бабиш идва в миг, в който неговото държавно управление е в оставка. Кабинетът на бизнесмена и милиардер Бабиш се съгласи да се отдръпна, откакто не получи избор на доверие в Народното събрание. Самият Бабиш се отхвърли от имунитета си малко преди този момент, с цел да бъде разследван по съмнения за нелегално получени преди години европейски дотации от негова компания.

Популистката партия на Бабиш " Действие на недоволните жители " (АНО) завоюва максимален % на изборите, само че всички други осем партии отхвърлиха опцията да се коалират с него. Същевременно президентът на Чехия Милош Земан, който завоюва първия тур на изборите предходната седмица и ще се яви на балотаж в края на тази седмица, съобщи, че ще даде на Бабиш нов мандат, с цел да опита още един път да сформира държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР