Посещението на българския президент Румен Радев, вклинен между срещите на

...
Посещението на българския президент Румен Радев, вклинен между срещите на
Коментари Харесай

Какво стои зад енергийния завой на България?

Посещението на българския президент Румен Радев, вклинен сред срещите на съветския президент Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, не провокира възторг измежду московските анализатори. Въпросът не е единствено в разнообразни политически и стопански категории на тези европейските политици, само че и в разочарованието в дейностите на българската страна по въпросите за енергийно съдействие с Русия. В последна сметка София погреба плана за газопровода " Южен поток " през 2009 година, на който Москва разпореждаше съществени очаквания, написа в своя публикация " Независимая газета ".

Спомнете си какъв брой отлично стартира всичко. Успешното посещаване на Владимир Путин в България преди 10 години ускори интереса към плана " Южен поток ". Беше подписано съглашение с България. Опонентите на плана, както и в този момент, са Европейската комисия и Украйна. Първата се опасява от увеличаваща се взаимозависимост от Русия, а втората, че ще се понижи доставката на съветски газ през украинска газопреносна система. В тези 10 години длъжностните лица в Брюксел се трансформираха и украинското управление се промени, само че въпросът като че ли остава отворен.

Едва в този момент, вместо " Южен поток ", се появява " Северен поток-2 ". Машината на времето спря в полет, изменени са единствено фигурите от събитията преди 10 години, и то не всички. В последна сметка планът " Южен поток " бе заровен от българския министър председател Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Борисов пристигна на власт през 2009 година, стартира да се отхвърля от взаимни планове с Русия, като изясни, че те заплашват българската природа, суверенитета и цивилизационния избор настраната. Въпреки че в реалност, съгласно специалисти от московския Карнеги център, България показва европейската взаимност с вярата, че Европейски Съюз в отговор ще помогне на проблемите им с газа.

 Борисов изумен: Радев разисква с Русия АЕЦ
Борисов изумен: Радев разисква с Русия АЕЦ " Белене ", а стачкуват против мен

Министрите да не влизат в крайности за триумфа на Българското председателство

Няколко години Борисов разисква с европейските водачи газовият хъб " Балкан " - огромен дистрибуционен център по българското крайбрежие, където би трябвало да се стича газ от всевъзможни снабдители. Идеята е наричана обещаваща, само че България към момента не е получила помощ за нейното осъществяване.

И през днешния ден Борисов, дружно със своята партия, още веднъж е отпред на страната. Но неговият мироглед за енергийното бъдеще се промени.

В началото на 2017 година България смени президента си, на мястото на твърдия евроатлантист Росен Плевнелиев застава благосклонния военачалник Румен Радев. През пролетта на 2017 година е обновено и държавното управление, министър-председателят Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ са на власт, само че техни сътрудници в ръководещата коалиция стават консервативни националисти, някои от тях даже признават Крим за съветски.

Разбира се, вътрешната политическа обстановка играе избрана роля, само че и това не е просто случайност. Не е инцидентна и смяната в курса по енергийните въпроси, а и освен по енергийните въпроси.

България не поддържа самодейността на Румъния в Черно море, за основаване на непрекъсната флотилия на НАТО и не отзова съветски дипломати след опита за отравяне на Скрипал в Обединеното кралство. Закупуването на нови изтребители от съдружниците от НАТО е забавено, само че са обновени договарянията с Москва за ремонт на МиГ-овете.

Вероятно можем да приказваме за известното отчаяние на българските политици в съдействие им с Европейски Съюз и НАТО. Както разяснява московския Карнеги център и българското общество, и българският политически хайлайф са разочаровани, че те почтено и усърдно следват всяко условие на евро-атлантическата взаимност, режейки и връзките си с Русия, само че не получават никакво заплащане от Запада за това свое отговорно държание. Напротив, София остава сама, с прекратени контракти, интернационален арбитраж и погашение на компенсации.

 Румен Радев изпрати Борисов при Путин Обновена
Румен Радев изпрати Борисов при Путин

В формалното известие на уеб страницата на съветския президент няма удостоверение

Когато през 2012 година, държавното управление на Борисов отхвърли взаимното създаване на АЕЦ " Белене " с Русия, планът към този момент беше в много напреднал етап, а явно в София чакаха американската " Уетингхаус " да им помогне с преместването на съветските реактори в другата българска атомна електроцентрала - " Козлодуй ". Американците обаче не демонстрираха необикновен интерес към плана и двата реактора към момента са проблем за българското държавно управление. През 2016 година реакторите бяха подготвени и трябваше да бъдат взети от Русия против възнаграждение от 620 милиона евро. За всеки ден престой се начисляваха по 162 хиляди евро.

България се опита да продаде реакторите на Иран, само че не се получи. В резултат на това, реакторите в този момент се съхраняват в България и не е напълно ясно къде ще ги слагат, а съхранението е скъпо. Така и не срещнаха интерес от страна на Брюксел към план за балканска АЕЦ, а и пари за това никой не им дава.

Най-вероятно разочарованието е единствено част от всичко разказано досега. Основното е постепенната смяна в салдото на силите, образец за това са измененията в американската политика по света. Русия повече или по-малко сполучливо се опълчва на наложените наказания. Между Европа и Съединените щати има доста разделяне за външната търговия и двата международни стопански центъра в действителност са на ръба на комерсиална война.

С други думи, светът става многополюсен и при тези условия европейските политици стартират да мислят повече за ползите на личните си страни. Малко евентуално е това да докара до срив в Европейски Съюз или НАТО, само че както демонстрира и визитата на Румен Радев - има центробежни трендове.

 Радев бе подгряваща група за огромното шоу на Борисов в Русия, ласкае го Атанасова
Радев бе подгряваща група за огромното шоу на Борисов в Русия, ласкае го Атанасова

Радев извади връзките ни с Русия от " ледников интервал " съгласно Крум Зарков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР