Посещението на българския премиер Бойко Борисов в Саудитска Арабия наистина

...
Посещението на българския премиер Бойко Борисов в Саудитска Арабия наистина
Коментари Харесай

Саудитското приключение на премиера

Посещението на българския министър председател Бойко Борисов в Саудитска Арабия в действителност може да се окаже "историческо ". Не единствено тъй като за първи път български държавен началник от висок сан посещава тази относително затворена, само че приказно богата страна, с редица културни особености. А и по още няколко аргументи.

Първо, тъй като отново тръгнахме с огромна кошница, изплетена от безчет упования, носена от внушителна делегация отраслови министри. Най-голямо учудване измежду публиката обаче провокира наличието на военния, което подухва на мисли за възможни характерни покупко-продажби със саудитската кралска династия.

Второ, тъй като Н.В. Цар Симеон Втори съпровожда някогашния си телохранител, въпреки и в качеството на специфичен посетител. А е специфичен, защото и на децата е ясно, че той е ходатайствал и съдействал с интернационалните си връзки и контакти Борисов да бъде "забелязан " и поканен от саудитския крал.

Трето, тъй като у нас постоянно всичко е танто за кукуригу, аз на тебе – ти на мене. Височайшата услуга най-вероятно ще бъде възнаградена с най-малко част от "царските парцели ", които със специфичен закон ще бъдат върнати на Симеон Сакскобургготски. А заведените от него каузи против страната поради тях - прекъснати. Така се взема решение и още един въпрос - някогашният министър председател без доста старания щеше да ни осъди в Страсбург, до момента в който в този момент ще бъдат спестени хиляди евро на българския поданик.

Четвърто, сътвори се нечуван медиен драматизъм към непускането на държавния аероплан да премине през въздушното пространство на Иран. За това неразбирателство витаеха три вероятни аргументи. Първо, особените, обтегнати връзки сред Иран и Саудитска Арабия, за дълбочината и тънкостите на които да знаеш би трябвало да си отличен посланик арабист. Второ, говореше се и за техническа неточност. Но в последна сметка, май се оказа третото - Някой Некадърник Наш беше подал на иранските способени органи сгрешен маршрут на премиерския аероплан.

Петото, с което ще запомним това посещаване, е прословутият обреден танц със саби, който всеки посетител, имал достойнството да бъде поканен, би трябвало да изтанцува. Борисов беше изключително горделив и благополучен като дете, което е съумяло единствено да си върже връзките на обувките, че домакинът принц престолонаследник го похвали, че се е справил по-добре от американския президент Тръмп. Очевидна типична арабска вежливост, тъй като нашият понатежал към този момент министър председател пристъпваше малко като мечка и въртеше меча като шашка. Но пък в подмяна на това сияеше като месечина. Въздържаният благородник Сакскобургготски се вписа някак доста по-естествено и в ритуала, и в ситуацията.

Шестото, с което тази аудиенция ще остане в историята, са ибрикчийските заглавия в обслужващите властта медии. Като да вземем за пример: "Договорено: Можем да храним кравите на Саудитска Арабия ". Затрогващ слугински пиар. Да напомним, че в първия си мандат Борисов посети Дубай и отново четохме такива подмазвачески дописки. "Къпем шейхове ", т.е. ще идват на минерални бани у нас. Е, останахме си единствено с бомбастичните заглавия. Дано и след "историческото " посещаване на Бойко в Саудитска Арабия през третия му мандат не стане същото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР