Посещението на българските депутати Валери Симеонов и Йордан Апостолов в

...
Посещението на българските депутати Валери Симеонов и Йордан Апостолов в
Коментари Харесай

Азербайджански депутат пред Trend: Посещението на български депутати в Нагорни Карабах противоречи на международното право


Посещението на българските депутати Валери Симеонов и Йордан Апостолов в окупираната територия на Азербайджан и срещата им там с представители на така наречен „ режим “ е директно нарушаване на интернационалното право. Тъй като режимът в Нагорни Карабах не се признава от нито една страна в света, даже самата Армения-окупатор не би могла да го признае.

Това е декларирал в четвъртък пред азербайджанското електронно издание Trend депутатът от ръководещата партия на „ Нов Азербайджан “ Елман Несиров.

Той е декларирал също по този начин, че постъпката на депутати от такава страна като България, която е член на НАТО и Европейския съюз би трябвало да се прави оценка като опит за легитимиране на самопровъзласилият се „ режим “.

„ Такива действия изцяло опонират на уговорките, поети от страните членки на НАТО и Европейския съюз. Смятам, че разглеждането на такива визити като тяхна персонална работа, самостоятелни посещаване е недопустимо. От време на време ставаме очевидци на такива обстоятелства, когато след аналогични визити на високопоставени представители на някои страни в Нагорни Карабах, техните ръководители декларират, че сякаш това не съответствува с формалната позиция на страната, че визитата има частен темперамент и т. Този метод е фундаментално неправилен “, - акцентира депутатът.

Той е отбелязал, че договарянията на депутатите от България по време на визитата в Нагорни Карабах с мними „ представители “ на така наречен „ парламент “ на самопровъзгласилият се „ режим “ още един път сочи опитите за легитимиране на сепаратисткия „ режим “.

„ В сходни случаи Министерство на външните работи на Азербайджан афишира такива лица като „ личност нон - грата “ и ги прибавя към листата с „ нежелани лица “. Трябва да се има поради, че връзките сред България и Азербайджан са задоволително развити. България също така е един от главните сътрудници по плана Южен газов кулоар и по време на визитата на премиера на страната в Азербайджан той изиска от президента на Азербайджан Илхам Алиев един милиард куб м газ. Тоест, всичко това приказва, че връзките България-Азербайджан са на много напреднало равнище. Но такива действия, естествено хвърлят сянка върху нашите връзки. Затова считам, че на постъпката на тези депутати, противоречащи на националните и държавни ползи на България ще бъде дадена нужната правна оценка “, отбелязва още Елман Насиров, представен от Trend.

https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3102316.html

На страницата на българското външно министерство към този момент няма информация по случая.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР