Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от

Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от ...

САЩ увеличава с 25% военния си контингент в Полша.


Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централно-европейския лидер през последните три месеца.

Военните ще бъдат прехвърлени от Германия.

Визите за поляци могат да отпаднат до 90 дни.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи с 1000 души броя на военния си контингент в Полша. Изявлението беше направено след срещата с полския му колега Анджей Дуда в Белия дом. В момента в страната има разположени 4500 американски военни, което означава, че броят им ще нарасне с близо 25%. Те ще бъдат прехвърлени от Германия, където има 52 хил. американски войници. Варшава засилва военното си сътрудничество със САЩ на фона на повишената активност на Русия в Източна Европа.

Разходите за сметка на домакините

Абонирайте се за Капитал Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив Американският президент отбеляза, че Варшава ще поеме изцяло разходите за изграждане на инфраструктурата за настаняване на допълнителните американски военни.
"Полша скоро ще предостави база и инфраструктура, за да подкрепи военното присъствие на около 1000 американски войници", каза Тръмп на пресконференция с полския президент, цитиран от Financial Times.

От своя страна Дуда заяви, че се надява американското военно присъствие да е постоянно и да се увеличава. Полша настояваше САЩ да установят постоянно военно присъствие в страната поради опасения за руското влияние в региона. По време на посещението си във Вашингтон миналата година, Дуда каза, че би искал да "покани повече американски войски в Полша". Тогава той обяви, че Варшава ще вложи 2 млрд. долара за изграждане на съоръженията.

Според източник на The Wall Street Journal новото военно подкрепление няма да са бойни части, а по-скоро тилови сили за поддръжка на дронове или осигуряване на логистика. Миналата година американски официални представители са казали пред вестника, че в сегашната си численост и структура контингентът в Полша е достатъчен да задоволи централната цел на президента Дуда - да има сила, сдържаща руската агресия.

Полски интерес към F-35 и американски газ

Американският президент добави, че Полша е поискала да купи значителен брой от модерните самолети F-35. Белият дом направи за полската делегация необичайна демонстрация, като един F-35 прелетя два пъти над Белия дом, като в един момент почти застина във въздуха. Минувачите бяха стъписани не само от грохота на двигателя, но и от появата на боен самолет в зона, която е затворена за полети след атентатите от 11 септември 2001 г.

Американският президент съобщи също така, че Полша е подписала договор за доставка на 2 млрд. куб. метра втечнен природен газ от САЩ на стойност 8 млрд. долара. По думите на Тръмп досега Полша е сключила сделки с американски компании за закупуването на над 6 млрд. куб. метра втечнен природен газ. Общата сума на договорите е около 25 млрд. долара.

Президентът на САЩ подкрепи строителството на газопровода Baltic Pipe, който трябва да свърже находищата по норвежкото крайбрежие на Северно море с Полша през територията на Дания. Baltic Pipe ще помогне на европейските страни да диверсифицират енергийните си ресурси", заяви американският президент.

Освен това с включването на Варшава в специална програма за борба с престъпността е направена важна крачка към отпадането на американските визи за поляци, може би в следващите 90 дни, каза още Тръмп.

Отново критики към Германия

На пресконференцията Тръмп беше запитан дали предислоциране на американски военни от Германия не е опит за натиск над Берлин да втвърди политиката си към Русия. Президентът отвърна, че според него Германия прави голяма грешка с газопровода "Северен поток 2", който я прави още по-зависими от Русия, но че иначе германците се справят добре и днешното решение не е с такъв характер.

Тръмп обаче отново повтори критиката си към Берлин, че не прави достатъчно военни разходи и не успява да изпълни ангажимента на НАТО за увеличаването им до 2% от брутния вътрешен продукт.

Централна и Източна Европа пак е на картата

Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централно-европейския лидер през последните три месеца. Това подчертава стремежа на администрацията на Тръмп да се ангажира отново с региона, който не беше с висок приоритет при президента Барак Обама.

Увеличаването на броя на войниците, резултат от интензивните преговори между Вашингтон и Варшава през последните девет месеца, ще бъде стимул за управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която има редица проблеми с Европейската комисия и заложи на по-силни връзки с САЩ.

През миналата година Полша подписа споразумение за 4.8 млрд. долара за закупуване от САЩ на системи за противоракетна отбрана на Patriot, а миналия месец прояви интерес за закупуването на изтребители F-35. Полша е една от седемте страни на НАТО, които изпълняват целта на алианса да изразходва 2% от БВП за отбрана. Варшава е обещала да инвестира 185 млрд. злоти (48 млрд. долара) до 2026 г. за модернизиране на въоръжените си сили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в изявление, че решенията в сряда "показват силната ангажираност на САЩ към европейската сигурност и силата на трансатлантическите връзки.

Източник: capital.bg