Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от

...
Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от
Коментари Харесай

САЩ увеличава с 25% военния си контингент в Полша

Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централно-европейския водач през последните три месеца.

Военните ще бъдат трансферирани от Германия.

Визите за поляци могат да отпаднат до 90 дни.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че ще усили с 1000 души броя на военния си контингент в Полша. Изявлението беше направено след срещата с полския му сътрудник Анджей Дуда в Белия дом. В момента в страната има ситуирани 4500 американски военни, което значи, че броят им ще нарасне с близо 25%. Те ще бъдат трансферирани от Германия, където има 52 хиляди американски бойци. Варшава ускорява военното си съдействие със Съединени американски щати на фона на нарасналата интензивност на Русия в Източна Европа.

Разходите за сметка на домакините

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Американският президент означи, че Варшава ще поеме напълно разноските за създаване на инфраструктурата за настаняване на спомагателните американски военни.
" Полша скоро ще даде база и инфраструктура, с цел да поддържа военното наличие на към 1000 американски бойци ", сподели Тръмп на конференция с полския президент, представен от Financial Times.

От своя страна Дуда съобщи, че се надява американското военно наличие да е непрекъснато и да се усилва. Полша настояваше Съединени американски щати да открият непрекъснато военно наличие в страната заради опасения за съветското въздействие в района. По време на визитата си във Вашингтон предходната година, Дуда сподели, че би желал да " предложения повече американски войски в Полша ". Тогава той разгласи, че Варшава ще вложи 2 милиарда $ за създаване на оборудванията.

Според източник на The Wall Street Journal новото военно подкрепление няма да са бойни елементи, а по-скоро тилови сили за поддръжка на дронове или обезпечаване на логистика. Миналата година американски публични представители са споделили пред вестника, че в сегашната си бройка и конструкция контингентът в Полша е задоволителен да задоволи централната цел на президента Дуда - да има мощ, сдържаща съветската експанзия.

Полски интерес към F-35 и американски газ

Американският президент добави, че Полша е поискала да купи забележителен брой от модерните самолети F-35. Белият дом направи за полската делегация необикновена проява, като един F-35 прелетя два пъти над Белия дом, като в един миг съвсем застина във въздуха. Минувачите бяха стъписани освен от грохота на мотора, само че и от появяването на военен аероплан в зона, която е затворена за полети след атентатите от 11 септември 2001 година

Американският президент заяви също по този начин, че Полша е подписала контракт за доставка на 2 милиарда куб. метра полутечен природен газ от Съединени американски щати на стойност 8 милиарда $. По думите на Тръмп до момента Полша е сключила покупко-продажби с американски компании за закупуването на над 6 милиарда куб. метра полутечен природен газ. Общата сума на договорите е към 25 милиарда $.

Президентът на Съединени американски щати поддържа строителството на газопровода Baltic Pipe, който би трябвало да свърже находищата по норвежкото крайбрежие на Северно море с Полша през територията на Дания. Baltic Pipe ще помогне на европейските страни да диверсифицират енергийните си запаси ", съобщи американският президент.

Освен това с включването на Варшава в специфична стратегия за битка с престъпността е направена значима крачка към отпадането на американските визи за поляци, може би в идващите 90 дни, сподели още Тръмп.

Отново рецензии към Германия

На конференцията Тръмп беше запитан дали предислоциране на американски военни от Германия не е опит за напън над Берлин да втвърди политиката си към Русия. Президентът отвърна, че съгласно него Германия прави огромна неточност с газопровода " Северен поток 2 ", който я прави още по-зависими от Русия, само че че другояче германците се оправят добре и днешното решение не е с подобен темперамент.

Тръмп обаче още веднъж повтори рецензията си към Берлин, че не прави задоволително военни разноски и не съумява да извърши уговорката на НАТО за увеличението им до 2% от брутния вътрешен артикул.

Централна и Източна Европа отново е на картата

Посещението на Анджей Дуда в Белия дом е четвъртото от централно-европейския водач през последните три месеца. Това акцентира устрема на администрацията на Тръмп да се ангажира още веднъж с района, който не беше с висок приоритет при президента Барак Обама.

Увеличаването на броя на бойците, резултат от интензивните договаряния сред Вашингтон и Варшава през последните девет месеца, ще бъде тласък за ръководещата в Полша партия " Право и правдивост ", която има редица проблеми с Европейската комисия и заложи на по-силни връзки с Съединени американски щати.

През предходната година Полша подписа съглашение за 4.8 милиарда $ за закупуване от Съединени американски щати на системи за противоракетна защита на Patriot, а предишния месец прояви интерес за закупуването на изтребители F-35. Полша е една от седемте страни на НАТО, които извършват задачата на алианса да изразходва 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Варшава е дала обещание да влага 185 милиарда злоти (48 милиарда долара) до 2026 година за модернизиране на въоръжените си сили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели в изказване, че решенията в сряда " демонстрират мощната ангажираност на Съединени американски щати към европейската сигурност и силата на трансатлантическите връзки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР