„Посещението ми в Македония има дълбок символизъм - то е

...
„Посещението ми в Македония има дълбок символизъм - то е
Коментари Харесай

Румен Радев: Договорът за добросъседство помете недоверието в отношенията между България и Македония

„ Посещението ми в Македония има бездънен символизъм - то е първото след подписването на Договора за добросъседство, който опустоши недоверието в връзките ни ". Това разгласи президентът Румен Радев на брифинг след срещата с македонския си сътрудник Георге Иванов в Скопие.

„ Първо персонално от свое име и от името на моята делегация желая да благодаря за отправената покана и за топлото посрещане. Моето посещаване в Република Македония има бездънен символизъм, тъй като това не е просто първото публично посещаване на български държавен глава след дълги години, това е първото посещаване от подобен темперамент след подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония ", сподели Радев.

Той регистрира, че това е и първото му посещаване в района, откогато България пое председателство на Съвета на Европейски Съюз. По думите му председателство дава исторически късмет на всички страни от района за вероятност за европейска и евроатлантическа интеграция.

„ Когато приказваме за бъдещето на нашите връзки няма по какъв начин да пропуснем и близкото минало от 2017 година Това беше една година, в която имаше деен разговор сред нашите две страни на всички равнища, което е без аналог в връзките ни до момента. Резултатът от този деен разговор е подписването на по този начин значимият за нас Договор за другарство, добросъседство и съдействие. Най-добрият лакмус за връзките сред страните са бизнесът и хората. С президента Иванов констатирахме по какъв начин единствено няколко месеца след подписването на този контракт имаме растеж и то сензитивен на стокообмена и на туристическия поток ", добави Радев.

Българският държавен глава разяснява, че с президента Иванов са се обединили към позицията, че Договорът за добросъседство не би трябвало да остава пай хартия и еднократен акт.

„ Той би трябвало да бъде необратим развой напред във времето и ние тук би трябвало да поставим доста старания. На първо място ние би трябвало да създадем предпоставки за едно доста по-интензивно другарство, а това значи съгласуваност: транспортна, енергийна и цифрова, доста по-активен продан в региона на стопанската система и търговията. Особено в региона на културата, образованието и науката ", разяснява президентът.

„ Що се отнася до вероятностите за европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, България постоянно е била един от най-силните юристи за вашите вероятности в това отношение. Винаги сме ви подкрепяли, само че несъмнено, има още много да се прави в разнообразни сфери ", разясни президентът.

Радев уточни, че Република Македония може постоянно да разчита на Република България за експертна и друга помощ във всички нужни области.

„ Вашата самодейност за контракт за стратегическо партньорство е доста значима. Ще обсъдя с българското държавно управление и ще предприемем нужните дейности, тъй като това значи доста по-голяма сигурност в района, от която всички имаме потребност ", добави българският държавен глава.

От своя страна македонският президент Георге Иванов разгласи:

„ С президента Румен Радев отворихме тематиката да предизвикваме сключването на Договор за стратегическо партньорство сред Македония и България. Такъв контракт Македония към този момент има със Съединени американски щати и Турция. Смятаме, че този контракт ще удостовери околните връзки сред двете страни, които към този момент са реализирани с Договора за другарство и добросъседство ".

„ Това посещаване на президента Румен Радев е удостоверение за нашата непосредственост и взаимната ни ангажираност за градивно възстановяване на двустранните ни връзки ", посочи Георге Иванов.

„ Договорът за добросъседство, който подписахме с България наскоро, сътвори атмосфера за по-голяма неприкритост и съдействие. Договор за добросъседски връзки със страна членка на Европейски Съюз и НАТО е най-силното доказателство, че в нашата Конституция няма разпореждания за териториални искания ", разясни македонският президент.

„ Искаме връзките ни да бъдат образец за страните на Балканите за задълбочаване на добросъседството ", изясни той.

„ Разговаряхме в кои области сме постигнали най-вече доверие и имаме най-вече подписани контракти, както и в кои области имаме съвместен интерес - това е сферата на защитата. Мигрантската рецесия сподели, че има нужда от замяна на информация в областта на сигурността и разузнаването ", сподели още Георге Иванов.

Относно старта на договарянията на Македония за участие в Европейския съюз Иванов изрази вяра, че те могат да стартират още по време на българското европредседателство.

„ Реални са опциите Македония по време на Българското председателство да стартира договарянията за участие в Европейски Съюз. Реално е да чакаме покана за участие в НАТО на Срещата на върха ", разгласи македонският президент.

„ С Румен Радев разговаряхме за Стратегията за разширението на Европейски Съюз, която в огромна степен е заслуга точно на България. Приветствам самодейността на България и демонстрирания ангажимент като наш пръв комшия непосредствено да помогне в европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Изказвам благодарността си за стореното от България в тези интеграционни процеси ", добави Иванов.

„ Разговаряхме и за инфраструктурното свързване, което е от интерес както за бизнеса, по този начин и за двата народа. Обърнахме внимание на Коридор 8 и завършването на железопътното свързване сред Македония и България, за построяването на пътна инфраструктура, която ще бъде от огромен интерес за бизнеса и жителите ", изясни Георге Иванов.

„ С инфраструктурата, която имаме сега, към този момент достигнахме до 600 млн. търговия сред двете страни. Замислете се каква би била търговията ни, в случай че имаме железопътно свързване и използваме българските пристанища на Черно море.

Очакваме след тази среща политическият разговор да бъде по-интензивен, Договорът за добросъседство да се осъществя във всички сфери и области, в които имаме общ интерес.

Очакваме и да се усъвършенства взаимната ни работа в персонален проект, тъй като персоналните другарства в политиката всякога се основават на положителните отношение сред страните ", сподели още Георге Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР